Snåljåpens lördagsintervju: Jesper Strandberg från placera.nu

På Avanza Bank’s huvudkontors fjärde våning så träffar jag Jesper Strandberg, fond- och marknadsanalytiker åt placera.nu. Jesper har länge imponerat på mig med sina träffsäkra analyser och jordnära åsikter, han ger alltid vettiga råd och rekommenderar sällan högriskfonder. Vem är han egentligen? Kan man verkligen skita i aktier helt och ändå få en bra avkastning? Frågorna är många och svaren är bra, trevlig helgläsning!
———————————————
Hur gammal är du?
47 år numera
Vad jobbar du med?
Jag jobbar som fond och marknadsanalytiker på placera.nu, där har jag suttit sedan det startade upp 2006 men har egentligen jobbat med detta på olika ställen sedan -94.
Hur kom du egentligen in på det här spåret?
Jag pluggade till Civilekonom i Lund och var klar -92. Sen fick jag en chans att komma iväg till Tyskland en sväng vid -93 för att läsa finansiell ekonomi, och den chansen tog jag. Jag hade egentligen bara läst Tyska i grundskolan/gymnasiet och märkte väl ganska fort att det inte alls räckte till. Jag klarade mig i vardagen, men på lektionerna förstod jag ingenting av vad som sades. Som tur var så var alla böcker på Engelska, så jag tog mig igenom det ändå, men det var inte lätt.
Hur kom det sig att du hamnade i Tyskland?
Det var väldigt dåliga tider i Sverige då, många kom ut ur skolan och bråkade om samma jobb, det var tufft helt enkelt. Då öppnade sig en dörr och jag tyckte att läget passade.
Om du fick samma chans igen, skulle du göra om den resan och sticka till Tyskland?
Det var ju urdåliga tider i Sverige, även om det inte gav så mycket så var det ändå en erfarenhet. Jag har säkert utvecklats litegrann av min resa, men inte överdrivet mycket.
När fick du upp ögonen för fonderna då?
Jag läste portföljvalsteori i Lund, alltså de klassiska finansiella teorierna som väldigt mycket baseras på idag. Jag förstod ganska fort att dessa teorier fungerar mycket bättre på en portfölj istället för en enskild aktie. Det här var tidigt 90-tal och fonder var ett relativt nytt koncept, men jag förstod egentligen ganska tidigt att det var just fonder som jag ville jobba med. Jag fick via utbildningen ett intresse för just portföljteori och speciellt de finansiella marknaderna, och på den vägen är det.
Jag hade också en granne ute på landet, Peter Malmqvist, som på den tiden jobbade på Svenska Dagbladet. Han var väl egentligen den personen som gjorde aktiesparandet till en stor folkrörelse på 90-talet. Jag sa till honom då att SvD borde skriva om fonder, fonder är på väg att bli någonting stort! Jag berättade för honom hur man bör gå till väga och hur man bör bevaka detta, Peter nappade direkt och bad mig att göra det, så jag började jobba på SvD med honom runt -94. Jag jobbade på SvD fram till -96 då jag började på Veckans Affärer, innan dess var jag också inne en sväng på SIX, som då hette Bonnier Finansinformation, en kort session när de skulle börja digitalisera fondinfo ut på sina skärmar. Chefen jag hade, Mats Edman, slutade och började på VA, och i och med det blev jag erbjuden att börja där med honom vilket jag också gjorde. Där var jag till -98 då jag var med och startade upp ett bolag som hette Fondex, ett bolag som anordnade en handelsplats för fonder på internet. Vi sålde bolaget precis innan IT-kraschen till ett Engelskt bolag som hette Exchange Plc. Dom hade storslagna planer för privatekonomi på nätet utifrån ett Europeiskt perspektiv. Sedan såldes Fondex vidare till dåvarande Teletrade (2001) som nu är en del av Nordnet. Efter det så började jag på Aktiespararna som fondstrateg för att 2006 börja på Placera där jag sitter än idag. Jag har egentligen alltid suttit på ”spararnas sida” och analyserat och rekommenderat fonder. Men numera sitter jag lite närmre marknaden då jag sitter i samma hus som Avanza.
Hur är egentligen det där med Placera och Avanza, är det samma bolag eller hur funkar det egentligen?
Ja, vi har ju gemensamma ägare, ingår i samma koncern och sitter i samma hus, men vi agerar verkligen helt själva. Vi är helt oberoende vilket har gått så långt att vi vid olika tillfällen faktiskt rekommenderat folk att inte köpa Avanzas produkter. Det var ett specifikt tillfälle jag minns där man från Placera rekommenderade att inte teckna aktier i en nyemission som Avanza höll i, det hade man aldrig kunnat få uppleva någon annanstans. Sen har jag även själv skrivit negativt om Avanzas egna fondpaket, alltså deras fond-i-fond-koncept, så vi springer verkligen inte deras ärenden.
När började du handla med aktier/fonder själv?
Det var runt -95, då handlade jag med fonder och några enskilda aktier, men det blev snabbt fullt fokus på fonderna. Jag tycker att man ska göra det man tycker är bra och det man tycker att man själv är bra på. Jag har faktiskt några SEB-aktier som jag fick när SEB köpte upp Trygg Hansa som jag fortfarande äger (Trygg Hansa delade ut aktierna till sina kunder). Egentligen har jag aldrig ordentligt startat upp ett aktiesparande, utan jag har alltid hållit mig till mina fonder.
Vad tänker du om den effektiva marknadsteorin? Går det att slå index?
Det beror på hur man definierar sitt benchmark. På senare år har jag börjat benchmarka mig mot någon blandfondsprodukt då det är vad som liknar mitt sparande mest. Eftersom jag har flera breda fonder och en del ränta så vore det orättvist att jämföra det mot avkastningen på t.ex. Stockholmsbörsen, det är äpplen och päron.
Försöker du gå in och ut ur marknaden?
Ja, eller, jag drar aldrig ur hela exponeringar. Det jag gör är att jag minskar risken lite ifall jag tror att det blir oroligt framöver, då kan det hända att jag går lite likvid men oftast placerar jag i lågriskfonder.
Hur ser det ut just nu med din exponering?
Just nu har jag ca 40% i lågrisk-placeringar. Lågriskplaceringar menar jag är likvider och fonder med en volatilitet under 5. Just nu gillar jag Atlant Stability och Brummer Multi-Strategy.
Hur ser din exponering ut när du är mer bullish till marknaden?
65-70% hög-risk.
Inte så jättemycket mer exponering?
Nej, jag håller mig oftast ganska konstant där i krokarna. Jag kan öka/minska med 5-10 %, men jag gör aldrig något radikalt. Det har gått väldigt bra där jag sista tiden har haft ungefär samma uppgång som Stockholmsbörsen samtidigt som jag har missat nästan hela nedgången.
Vill du utveckla hur du tänker?
Jag vill gärna uppnå en snarlik avkastning som börsen gör men till en lägre volatilitet. Om man missar nedgångarna så behöver man inte jaga uppgångarna lika hårt, alltså strävar jag efter en jämnare avkastning. Man safear alltså litegrann, men på lång sikt blir det inte mycket sämre, tvärtom blir det bättre om man jämför med den risk som man tagit längs vägen.
Hur ser ditt PPM ut?
Lite högre risk än min andra portfölj. AP7 Aktiefond är en del, jag har en läkemedelsfond som ett försiktigt val, en Europafond och sen Skagen Kon-Tiki. Läkemedel är en ganska defensiv investering. Läkemedelsbranschen går sällan upp genom taket men heller aldrig ner igenom golvet, ganska stabil avkastning oavsett marknadsläge.
Hur många fonder har du i din portfölj?
10-12 max, man måste rensa. När det blir över 15 så blir det för spretigt och då städar jag upp lite och koncentrerar mitt innehav lite.
Är det inte en risk att man får en ganska utspridd avkastning där man har så många fonder? Fonder som redan i sin natur är ganska utspridda?
Jo, som jag ser det kan man göra det på två sätt. Antingen tar man få fonder med väldigt bred exponering, eller så tar man flera fonder med väldigt koncentrerad och fokuserad förvaltning. Jag gillar själv fonder med ganska fokuserade innehav, t.ex. Carnegie Sverige (tidigare HQ Sverige), Cliens fonder och Lannebo. Koncentrerade innehav med fondförvaltare som är bra på det dom gör. Annars kan man t.ex. ha Danske Invest Global Index som inte är speciellt koncentrerad, men det är en väldigt billig väg till bra och bred exponering.
Hur aktiv är du med dina fonder?
Ungefär en gång varannan månad byter jag litegrann, t.ex. justerar upp eller ner min marknadsexponering. Oftast så viktar jag om ca 5-10% åt nått håll, ibland mer mot aktier, ibland mer mot räntor. I jämförelse med den genomsnittliga fondspararen så är jag nog väldigt aktiv, men i jämförelse mot de riktigt aktiva spararna så är jag nog en riktig soffliggare.
Om du fick leva om ditt investerarliv från början: vad skulle du ändra på?
Jag gick på en mina i Ryssland tidigt i min karriär. Fondförvaltaren hade stor tro till Ryssland, jag lyssnade på hans vision och trodde på den, och det var ett stort misstag. Nu tycker jag det är intressant med t.ex. Rysslandsfonder. Häromsistens var jag på en presentation av ett fondbolag där de presenterade sin Rysslandsfond och berättade att dom hade väldigt stark tro till den Ryska marknaden. När jag frågade om dom då hade övervikt mot Ryssland i sin globalfond så blev svaret nej, alltså kanske inte deras tro på Ryssland var så stark ändå? Det är viktigt att man kollar upp en förvaltares agenda innan man lyssnar på dennes rekommendation. Rysslandsförvaltaren ville såklart ha in mer pengar till fonden, men när globalfonden inte gillade Ryssland så kanske det var en varningsklocka? Fondförvaltare vill trots allt tjäna pengar, det får vi inte glömma bort.
Du har en ganska gubbig och ”tråkig” filosofi egentligen, hur har den tillkommit? Många av de defensiva investerarna jag pratat med har lärt sig av att gå på stora minor, hur är det för din del?
Jag har egentligen inte gått på några större ekonomiska smällar, förutom Ryssland då, men det var med så litet kapital så det var en liten grej egentligen. Min filosofi och stil har kommit genom 20 års erfarenhet. Jag brukar ofta tänka att den stora massan av investerarna inte lyckas med sina placeringar, och varför skulle jag tro att jag är smartare än vad dom är?
Så vad menar du, att du är en ”medelmåtta”, men eftersom du inser dina begränsningar så blir du bättre?
Kanske. Vi har samma förutsättningar, vi bara använder dom olika. Det vore dumt att tro av mig att jag ska vara smartare än marknaden, så det är lika bra att jag anpassar mig till verkligheten.
Har du några förebilder?
Jag träffar ju mycket fondförvaltare och det finns några som jag gillar väldigt mycket, t.ex. Simon Blecher på Carnegie, Gunnar Håkansson på Cliens, Göran Espelund på Lannebo. Jag gillar personer som är ödmjuka inför sina jobb, folk nere på jorden. De flesta av dessa har varit med ganska länge, Simon Blecher är förvisso ganska ung men han har ändå varit med ett bra tag. Henrik och Adam (Didner & Gerge) är väldigt kompetenta, men är inte lika de andra på det personliga planet. Det viktigaste är att man får förtroende för människorna, och många av dessa är väldigt trevliga och förtroendeingivande. Jag tycker man ska lära känna fonden och förvaltarna, det är ändå dom som har hand om pengarna. Jag tycker också att man ska lära sig vilka förvaltare som levererar det dom säger att dom ska leverera. Anders Kullberg som har Atlant Sharp är ett bra exempel, han levererar alltid vad han utlovat.
Vad är den bästa trade/affär du gjort?
Den bästa affären är kanske den jag aldrig gjorde. Jag har egentligen aldrig tagit mig vatten över huvudet, om vi bortser från Ryssland då. Jag har insett mina begränsningar och jobbat runt dessa, och hittills har det gått väldigt bra.
Den uppenbara följdfrågan: vad är den sämsta trade/affär du gjort?
Definitivt Rysslandsgrejen. Jag jobbade på Veckans Affärer då och skrev ”kom och köp” till mina läsare, men jag gick verkligen på en mina där. När jag slutade på VA fick jag en löpsedel i present där det stod ”förlorade stort på rysk roulette!”. Sen missade jag också lite vid IT-bubblan, jag missade hur länge den skulle pågå. Jag hade lite för mycket viktat mot aktier där och nedgången varade längre än vad jag trodde. Men det går allt bättre med åren, jag tar inga bets längre, det är ju så svårt att få rätt. Det är helt enkelt inte värt det att ta en högre risk. Om man har ont i magen och inte kan sova på grund av sina investeringar, är det då verkligen värt risken?
Om du fick ge en nybörjare 3 tips (eller fler), vad skulle det vara?
Du kan inte förutspå marknaden, om du lyckas med det så är det ren tur. Man kan såklart ha rätt ibland, men om man har rätt upprepade gånger så är det mest tur och tillfälligheter. Därför ska du ha en portfölj av aktier eller fonder som du känner dig bekväm med, och den nivån kan ingen annan än du själv komma fram till, och det kommer med erfarenhet.
Du ska heller aldrig försöka jaga de sista tio procenten. Många hoppar på papper som redan stigit mycket, man tror att det finns kvar att ge men oftast går det ner istället. När pappret gått upp mycket så är risken ofta mycket större än rewarden.
Läs inte på för mycket, finansnyheter är idag en business, inte rådgivning! Du kommer bara bli snurrig om du läser för mycket. Vad du än läser så kommer du alltid att kunna hitta både bull- och bearåsikter.
Ju mindre aktiv man är, desto bredare fonder bör man ha. När du har snävare produkter så kommer du att vilja följa med och kolla, och om det inte är ett intresse så är det inte en bra idé. Börja t.ex. helst med en global blandfond. 2-3 olika fonder är bra, det är bra att sprida sina risker, men man ska inte heller diversifiera ihjäl sig. Ju snävare innehav du har desto fler kan du ha.
Hur hittar man rätt saker att läsa?
Det vet jag inte, det är en erfarenhetsgrej. Man ska inte lita på all information, man får gärna lyssna på andra men man måste också ta reda på deras agenda. T.ex. den här Rysslandsförvaltaren från fondbolaget som själva inte överviktar Ryssland. Man ska heller inte lita på IR-folk som kommer och berättar om sitt bolag, då måste man vara ännu mer skeptisk än om det är en oberoende analytiker.
Hur ser framtiden ut tror du?
När det är oroligt så går läkemedel bra, när det går bra så går småbolagen bra. Börsen över lag svänger mer men vinnarna är dom samma. Det är bökigt nu men likförbannat så gäller de gamla lagarna, det som funkade förut funkar faktiskt fortfarande. Det kommer att visa sig efterhand. Det har funkat under dessa kaosår. Investerarna som kollektiv är inte speciellt smarta, de tittar väldigt mycket historiskt och säger att det bör upprepa sig. Och om man agerar efter det så blir det en självuppfyllande profetia.
Det är skönare att missa den sista nedgången och att missa den första uppgången. Du kommer bli bättre på sikt eftersom du har lägre risk, men avkastningen blir densamma. Man kommer att behöva sälja, då är det bra om avkastningen är jämnare. När man väl behöver pengarna så är det bra om pengarna är värda mycket. Så volatiliteten är definitivt relevant, man kan inte bara räkna kronor och ören.
Hur håller du dig uppdaterad med nyheter? Vilka nyhetskanaler använder du?
Jag läser hela tiden på jobbet, man pratar hela tiden de här sakerna med människor omkring. Jag läser alla Svenska nyhetssiter, bloomberg och även andra internationella källor, men egentligen har vi ett information overflow, hälften skulle vara nog. Jag skulle t.ex. inte ta bättre beslut om jag läste 4x mer nyheter etc. Jag lyssnar på dom flesta egentligen, men jag försöker alltid kritisera VARFÖR dom säger som dom gör. Vad är deras agenda egentligen och vad är deras intresse i det här?
Hur ser din portfölj ut idag?
PPM: Skagen Kon-Tiki, AP7 Aktiefond, Seligson & Co Global Top 25 Pharmaceuticals, Lannebo Mix och Spiltan Räntefond Sverige.
I den vanliga portföljens så är de fem största innehaven: Atlant Stability, Atlant Sharp, AVANZA ZERO, Allianz Europe Equity Growth A EUR och kassa. Tillsammans utgör de drygt 60 procent.
Hur borde nybörjarportföljen se ut tycker du?
Danske Invest Global Index är en bra, bred och global fond som är billig, en perfekt bas! Förutom Avana Zero så är Catellas breda indexfond väldigt bra ifall man även vill ha med Small Cap-bolag. Annars gillar jag bland annat AMF Balansfond, Swedbank Robur Mix Indexfond och Catella Strategy.
Det ska vara breda fonder för nybörjare! Börja med lätta saker, börja inte med svåra saker där du blir avskräckt från att fortsätta. ALLA överraskningar som man får är egentligen negativa. De positiva överraskningarna är också negativa, förutsägbarheten är viktig för en nybörjare för att de ska våga fortsätta.
———————————————
Frågor till Jesper kan ni ställa i kommentarsfältet nedan, dessa frågor kommer jag sedan att samla upp och köra en uppföljningspost på.
Mvh,
Snåljåpen

17 comments

 1. Åter igen helt lysande intervju. Jag tycker du är betydligt bättre som journalist än att analysera aktier själv (undertecknad kan lova att han har kunskap för att bedöma den saken). Jag har haft utbildningar i ämnet m.m.

  1. Problemet i det här fallet är ju att man behöver det ena för att bli bra på det andra. Om det inte vore för mina taffliga försök till aktieanalyser så hade jag inte vetat vilka frågor jag ska ställa och veta vart jag ska styra intervjuerna. Men jag håller med dig, jag är bättre med pennan än med miniräknaren ;).

   Mvh,
   Snåljåpen

  1. Tack :)! Tyvärr kan jag inte producera material till varje lördag då jag har ett helt vanligt arbete i veckorna. Men om jag fick välja själv så skulle jag pyssla med det här på heltid :). Men då måste jag förstås börja ta betalt… 🙁

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Fantastisk bra intervju.

  En fråga: En fördel med fonder över aktier kan vara att de ofta är breda, du får lätt en bra/bred exponering mot världsmarknaden.

  Men jag väljer aktier idag b.la. av möjligheten till en hög passiv inkomst på sikt genom aktieutdelningar.

  I fonder är det värdeökningar du får, men inte pengar i handen via utdelningar.

  Vad har Jesper för åsikter kring det resonemanget? För/nackdelar med aktier vs fonder?

  Tack för ett grymt jobb med bloggen.

  /Jonas

 3. Att spara långsiktigt skulle kunna liknas vid en jäkligt monoton börda. Visst förstår jag rent logiskt att månatligt sparande i 20 år gör att jag kommer slippa jobba från 50, men vägen dit är…. monoton (pengar in på konto – handel, repeat).

  Jag tycker att vägen dit blir mer spännande genom direktägande i bolag. Det skapar engagemang och jag kan läsa om “mina” bolag i tidningen.

  Hur ser Jesper på den “monotona vägen mot ekonomisk frihet”? Hur kan fonder bli mer intressanta?

 4. Grymt bra intervjuer du gör och intressanta att läsa .Tummen upp Snåljåpen – keep up the good work 😉
  Jesper säger: – Just nu gillar jag Atlant Stability och Brummer Multi-Strategy.
  Varför gör han det , kan han utveckla det mer tack.

  1. Hej igen
   jag med de vänliga orden 🙂
   Efter att ha “sovit på saken” kom jag på att om du inte blir “ekonomijournalist” så har du snart iallafall material till att bli författare till åtminstone en bok:)
   En kioskvältare kanske – Lycka till

 5. Mycket bra intervju. Jag hade under mina sista år som fondsparar till sist kommit fram till en liknande strategi som han numera har (70%-30% aktier/ränta), innan jag nu gått helt över till utdelningsinvestering.
  Mina tidigare år var ett jagande efter fonder som oftare slutade med förlustaffärer än vinst.

  Tack för din intervjuserie, mycket kul läsning.

 6. Hej, intressant läsning, du frågar hur Jesper placerar sin PPM och “den vanliga portföljen”, är den vanliga portfölen hans vanliga obundna sparande ? Har han det i vanlig depå eller ISK ?
  Jag skulle vilja veta hur och var han placerar sin tjänstepension.
  Hur gör han, då han väljer bank/försäkringsbolag i sin valcentral och hur väljer han fonder där ? Har han koll på de dolda avgifterna i tjänstepensionsvalet ? Jag loggade in på http://www.minpension.se och upptäckte stora skillnader mellan Fora(SAF_LO,) Collectum (ITP-K val för tjänstemän) PA03 ( tjänstemän i kommunala bolag) och KAP-kl (kommunanställda arbetare) Kan han inte skriva om dem?
  Väljer han liknande fonder i tjänstepensionsvalet som i PPM eller sprider han risken genom att välja helt annorlunda? Varför tar han inte upp helhetsbilden i pensionssparandet i intervjun och i jobbet ? Ska man inte kombinera/ se PPM och tex ITP-K som ett sparande, men med möjlighet att sprida risken, genom att i PPM välja fonder som inte är valbara i tjänstepensionen, eller tvärtom ?

Leave a Reply