Bahnhof – Aktietorgets bästa bolag?

Bahnhof är ett bolag som länge imponerat på mig. Jag fick upp ögonen för dom när Caparzo tipsade för ett par år sedan och sedan dess så har aktien varit minst sagt snäll mot ägarna. Om jag inte minns fel så stod kursen i 22 kr då, kursen stängde idag på 68,75.

Bahnhof är en internet/tele-leverantör med flera olika segment. Man vänder sig både mot privat och mot företagsmarknaden där den sistnämnda är mest lönsam. Till företag säljer man bredband/telefoni, utrymme i datorhallar, VPS (virtuella servrar) samt även större driftavtal där Bahnhof själva tar över mycket av kundens utrustning. Till privatpersoner så levererar man internet i form av stadsnät (till mig bland andra), TV och telefoni.

Man har på senare tid siktat in sig väldigt hårt på centrala datahallar, bland annat Pionen som ligger under vita bergen på Södermalm i Stockholm. Dessutom har man en nybyggd datahall rakt ner i brunkebergsåsen, mitt i centrala Stockholm. Istället för att flytta ut på landsbygden så flyttar man alltså in i stan, närmre kunderna och till bättre hastigheter.

Tillväxten har historiskt sett varit väldigt fin, och i år ser inte ut att bli något undantag. Förra året landade nettoomsättningen på 393 miljoner med en vinst på 35 miljoner, i år ligger omsättningen 222 miljoner med en vinst på 31,5 miljoner. Dessa siffror är uppnådda på ett halvår vilket är spektakulärt.

Bolaget lämnades över av grundarna till en annan VD för ett par år sedan varpå bolaget inte riktigt utvecklades som tidigare. Nu har grundarna återigen tagit rodret med Jon Karlung på VD-posten och numera pekar allting rakt uppåt. Grundarna har även 87,5% av rösterna i bolaget till 55,2% av kapitalet vilket innebär att ledningen har ett väldigt stort intresse i bolagets välmående.

Prognosen för helåret ligger på 450 miljoner i omsättning med ett EBIT på 60 miljoner. Kassan är starkare än någonsin vilket gör att man bör fortsätta dela ut ungefär som förra året med ungefär 45% av vinsten. Det skulle kunna innebära en utdelning på ca 25 miljoner vilket givet dagen skurs ger en direktavkastning på ca 3,5%. 3,5% i direktavkastning på ett bolag som växer i detta tempo, och tämligen linjärt, känns verkligen trevligt. Kursen har gått +114% i år men det berömda P/E-talet seglar ändå in på låga 13. Det är förvisso ett aktietorgsbolag, men bör man verkligen placera Bahnhof i samma fack som alla andra?

Jag kommer att läsa på mer under veckan, men just nu ser det väldigt intressant ut! Vad är era tankar om Bahnhof?

Mvh,
Snåljåpen

7 comments

  1. Jag har också bara bra saker att säga om Banhof, dock har jag inte kollat på aktien Banhof pga mitt nyupptäckta aktieintresse. Men som bolag i sig, och kund-mässigt så gillar jag dem mycket. Även om jag inte haft äran att vara kund själv än

    //B2

  2. Jag delar din åsikt om att Bahnhof är (en utav) Aktietorgets bästa case, delad plats med AQ Group. Samtidigt som kursen har gått starkt har värderingen inte klättrat lika mycket, dvs. kursen har inte sprungit ifrån resultat- och omsättningsökningen. Tyvärr omvänt förhållande bland många andra bolag idag där fundamenta går svagare än aktiepriset.

  3. Jag är Bahnhof kund sedan jag drog in optiskfiber i huset, via stadsnätet, klart bäst och prisvärd! För ca 4,5 (?) år sedan gjorde de en ägarspridning och då köpte jag aktier för 7 kr, som jag har kvar… 😀
    Om man jämför bolaget mot konkurrenterna på OMX smallcap, så är det lägre värderat på alla sätt att räkna. Lite konstigt med tanke på att man nästan enbart växt organsikt ,kommer bara ihåg ett bolagsköp. Tycker inte bolaget ska en “Aktietorgsrabatt” men det kommer väl att ha det ,då småbolagsfonder inte kan köpa aktien.

Leave a Reply