Vårprojekt: Snåljåp – på riktigt!

Inspirerad av alla totalt insnöade människor på temat “Early Retirement Extreme” så har jag funderat på hur mycket jag egentligen borde kunna spara. Mitt mål är ju ganska hårt uttalat nu att jag ska stoppa undan minst 10 000 kr/mån vilket jag lyckats väldigt bra hittills. Men jag måste erkänna att dom sista månaderna så har mina utgifter varit lite all over the place. Det har blivit lite för många lunchar på stan, lite för många Cappuccino från Espresso House och kanske bara lite allmän vårdslöshet med de likvida medlen. Jag menar, jag har inte tappat kontrollen alls, jag har bara börjat göra av med ett par slantar mer än vad jag behöver, och det kanske inte är något fel med det, men ändå. Min poäng är: jag har den sista tiden ökat mina utgifter i vardagen markant, men har inte ökat min livskvalitet nämnvärt, så är det värt det?

Det kommande lägenhetsköpet närmar sig med stormsteg, och efter det så vet man ju inte vad för nya utgifter man kan få se fram emot. Vi måste ju fylla det 3:e rummet med någonting, barn, nya gitarrer, ett kontor till Snåljåpen? Ja jag vet inte, men pengar kommer det att kosta oavsett. Därför tror jag att jag aldrig någonsin mer i mitt liv kommer att få återuppleva samma möjlighet till att spara undan pengar. Just nu har jag hög inkomst, hyresrätt och inga förpliktelser, varför inte göra någonting extra av det?

På det här temat har jag då kommit på idén att jag ska bli lite extrem i min privatekonomi fram tills dess att vi köper lägenhet. Jag vet att jag har en Dubai-resa inplanerad, men den är betald och fickpengarna redan undanlagda, så det blir inga problem. Tanken var att jag ska klara att dra runt mig själv på under 10 500 kr/mån och att jag ska spara minst det dubbla av vad jag vanligtvis sparar, alltså minst 20 000 kr/mån. Om vi nu köper lägenhet i april så hinner jag spara undan 60 000 kr, vilket är mer än vad jag tidigare klarade av att spara på ett helt år. Till saken hör ju också att jag på den tiden inte ens hade några vettiga ambitioner om att spara pengar, men det finns alltså nu.

Jag får lov att följa upp detta inlägg med en budget för våren. Vad tror ni, 10 500 kr/mån ska väl inte vara så svårt? På den budgeten ska jag inte behöva äta nudlar i kranvarmt vatten utan bara slösa lite mindre.

Mvh,
Snåljåpen

11 comments

 1. Svårt att avgöra om 10 000 eller 20 000 är rimliga mål. Har du inkomst över brytpunkten är det lite. Har du en inkomst på 20 000 så är 10 000 mycket. Osv. Du fattar. Vad motsvarar sparmålet i % av nettolönen?

  Kan fö rekommendera Dubai. Var där för ett par år sedan och kommer åka tillbaka igen.

  1. Alltså, 10 000 kan du ju bedöma oavsett vad inkomsten är. Dock är det svårt att räkna ut hur mycket man kan spara om man inte vet hur mycket som kommer in. Men 20 000 ska bli ca 65% av den inkomst jag förväntar mig januari-mars. Efter det bör jag kunna öka ytterligare.

   Ser mycket fram emot Dubai, aldrig varit så långt hemifrån innan ;).

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Kul projekt!

  Jag har själv bytt ut min fasta inkomst mot CSN nu.
  Måttligt kul, men ändå rätt nyttigt att faktiskt fundera vilka utgifter som är nödvändiga i vardagen och vilka som kostar mer än de smakar.

  Ett rätt enkelt. gott och nyttigt tips är att äta mer vegetarisk mat.
  Linser är nästan gratis och gör sig riktigt bra i soppor, bra proteinkälla är det också.
  Lite snabb huvudräkning och jag hamnar runt 8kr/portion för denna:
  http://www.tasteline.com/Recept/Bulgarisk_Linssoppa

  + några kronor till för bröd, smör och ost.

  Mvh.

  1. I mitt fall så har det blivit de rörliga utgifterna som tagit över mer och mer, de fasta utgifterna är det inte mycket jag kan göra åt. Men dessa tusenlappar som försvinner till allt möjligt förstår jag inte riktigt.

   Linser alltså, är det gott? Näringsinnehållet är ju dessutom tämligen fantastiskt när jag ser efter. Vad kostar en sån där kartong egentligen? Prisvärt verkar det iallafall vara! Tack för tipset!

   Mvh,
   Snåljåpen

   1. Linssoppa är ganska gott. Fast bulgur är det inte. Och så är det på tok för mycket carbs i den där maten.

    Nu ska du få tips på billig mat som är både godare och nyttigare än linser och mjöl:

    Skippa “biff med sås & potatis”. Det är ganska dyrt. Istället köper du billiga styckningsdetaljer; karré, bog, högrev, osv. Av dessa gör du mustiga långkok som du drygar ut med diverse grönsaker och rotfrukter av säsong.

    Just nu är det annars billigt att göra saker med vitkål. Ibland kostar det under 5kr/kg. Då kan man göra någon köttfärslåda med vitkål.

    Målet när jag lagar mat är att kostnaden ska landa på 5-15kr/portion. Igår åt jag middag för 1kr/portion (rödbets- och vitkålssoppa – kostnad: 10 kr, portioner: 10 st).

    Lycka till med snålandet!

 3. Själv blev det en ny xc60 i dec. Så det blir linser 2014 för min del.Tack för 2013 och lycka till med nya snålprojektet!

 4. Jag stödjer experimentet helhjärtat och kan ta med lunchlåda. Det svider alltid ändå i mitt snåla hjärta att äta ute 🙂

 5. Oj, såg inte att de nya kommentarerna poppat upp så det blev en dubbelpost. Trodde jag glömde trycka på “posta”-knappen förra gången. Linserna kostar runt 25-40kr kilot om jag minns rätt.

Leave a Reply