Hög direktavkastning – en falsk trygghet

direktavkastning

direktavkastning

Den sista tiden har det blivit en stor kapitalflytt på börsen mot aktier med hög direktavkastning. Detta har skett av flera anledningar, men primärt dessa två:

 1. Ränteläget är historiskt lågt vilket innebär att pengar som i vanliga fall skulle placerats i obligationer har letat sig in på aktiemarknaden
 2. Det blåser på toppen och börsrörelserna är svårare än någonsin att förutspå

Just punkt 1 är ett klassiskt erkänt beteende i en lågräntemiljö där lågriskpengarna letar sig mot stora stabila bolag med hög utdelning och ofta en ganska svag tillväxt. En klassisk sådan bransch är dagligvaruhandeln där vi fått se Axfoods aktie ständigt leta sig mot nya höjder. På olika börstidningars rekommendationslistor har det varit högutdelande och stabila bolag under en lång tid, men är verkligen dessa bolag att förknippa med låg risk?

Någonting som man ofta ser bort ifrån är vad som kommer att hända med dessa pengar när räntorna vänder upp. Som vi alla vet så finns det ett samband mellan ränteläget och bolagens värderingar, och om man helt plötsligt kan få en högre riskfri avkastning via obligationer, varför ska jag då ta en företagsrisk och köpa aktier? När räntorna vänder uppåt så kommer dessa bolags värderingar att gå ner eftersom pengarna flyr tillbaka till obligationsmarknaden, vilket är någonting som många verkar ha glömt. Detta gäller framförallt de bolag som har hög utdelningsandel och svag tillväxt, dessa bolag kommer straffas hårdast.

Det finns ingen trygg hamn i investerande, man tar alltid en risk, både marknadsrisk och företagsrisk, och det kommer man inte bort ifrån. Det finns förstås sätt att minska dessa risker, men att köpa högt värderade bolag med hög utdelning och låg tillväxt i ett läge när börsen anses vara högt värderad, det anser inte jag vara speciellt låg risk.

Nu tror jag att det är en bra bit kvar tills dess att räntorna börjar ticka uppåt varpå dessa bolag förmodligen kommer att vara bra placeringar även framöver, men när räntorna vänder, då gäller det att vara beredd!

Framförallt tycker jag att man ska hålla ögonen öppna på dagligvaruhandeln (Axfood, ICA), men även bemanningsbolagen och IT-konsulterna.

Mvh,
Snåljåpen

12 comments

 1. Du är rätt ute Olle. En annan sak som ytterliggare spär på effekten är att bolagens lånekostnader ökar. Det kan få rejäla effekter på vinsten och utdelningsmöjligheten i många bolag.

 2. Håller med om att det finns ingen säker hamn generellt, men min fråga är om du tror att högutdelande bolag med låg tillväxt kommer att drabbas hårdare värderingsmässigt än snabbväxande ickeutdelare ? Jag ser den höga utdelningen som en krockkudde där jag kan tänka mig att den procentuella nedgången blir mer måttlig i t.ex Castellum än Fenix Outdoor.
  Nästa fråga är om jag visste att räntorna ska börja stiga i framtiden säg t.ex slutet av 2015 som jag tror Fed uttalade sig om härmom dagen; hur ska jag agera idag….

  1. Tror du på stigande räntor kan banker vara ett alternativ för dig. Det är lättare att få ett bra räntenetto vid högre räntor. Men som alltid finns det ju tusen andra parametrar som påverkar. Som politisk risk för regleringar med mera.

   1. Absolut är banker intressanta, det finns ju en anledning till att Swedbank är mitt största innehav :). Är absolut inte omöjligt att fler banker kommer tillbaks in i portföljen heller, men som du säger, den politiska risken har vi också…

    Mvh,
    Snåljåpen

  2. Oklart om dessa aktier sjunker mer än bolag som inte delar ut, det är jag inte så säker på, min poäng är mest att alla tror det är så tryggt med högutdelare när dessa också kommer att gå ner. Speciellt eftersom dessa gått så himla starkt sista tiden.

   Mvh,
   Snåljåpen

 3. Men ökade räntor brukar även innebära ökande inflation och med tanke på vilken marknadsmakt som Axfood och ICA har så känns det som att de kan skyffla priserna till kunden.

  Däremot känns det onekligen som väldigt utmanande när 4,16 och 3,11 % ses som hög direktavkastning.

  1. Absolut tror jag att Axfood och ICA har möjlighet att trycka priserna vidare mot kunden.

   Håller helt med dig, när 3,5% är en “hög” direktavkastning så behöver man höja flera varningens fingrar :).

   Mvh,
   Snåljåpen

 4. Allt handlar ju om vid vilken kurs man köper in sig, köpte själv in mig i t e x Axfood vid 235 kr och tyckte då att med en hög och stabil direktavkastning och en rimlig värdering så var den köpvärd. Nu vid 360kr i börskurs ger den en knappt OK direktavkastning och jag ser snarare nedsida på värderingen. Som vanligt är det viktigt att skilja på företaget och aktien. Ett företag som är bra välskött och stabilt kan likväl tidvis ha en aktie som är övervärderad.

Leave a Reply