Starta aktiebolag: del 4 – Aktiekapitalet och bank

starta aktiebolag

Arbetet med att starta aktiebolag fortsätter och turen har nu kommit till aktiekapitalet. Att vara “egen företagare” är en dröm som många har och det känns en smula overkligt att denna dröm ska gå i uppfyllelse för mig. Nu ska vi egentligen inte förhasta oss eftersom att jag, som jag sagt tidigare, inte kommer att sluta på mitt nuvarande jobb till förmån för detta. Tanken med aktiebolaget är att lära mig driva företag på ett strukturerat sätt för att kanske om ett par år utveckla det till en ordentlig inkomstkälla.

Det jag behöver göra med aktiekapitalet när jag startar ett aktiebolag är att jag behöver öppna ett bankkonto i företagets namn för att sedan sätta in 50 000 kr. Dessa pengar är alltså min “betalning” för aktierna, alltså är det egentligen en form av aktieemission i ett bolag under uppstart. Imorgon ska jag träffa banken för att öppna ett konto i företagets namn. Eftersom bolaget inte kan skapas utan inbetalt aktiekapital, och jag inte kan öppna ett företagskonto utan att företaget är registrerat så hamnar man i lite av ett moment 22-läge. Det som händer är att banken öppnar ett tillfälligt konto med ett påhittat organisationsnummer som sedan övergår till ett riktigt konto när bolaget väl är registrerat. Detta konto kan man öppna när som helst, men tipset jag fick av banken var att jag ska göra det samtidigt som jag skickar in registreringspappren till bolagsverket.

Banken som jag har valt är SEB och det är av flera anledningar. Flera bekanta till mig som driver egna företag har sagt att SEB är överlägset bäst på att hjälpa fåmansbolag, och detta tillsammans med en av deras nuvarande kampanjer gör att jag väljer dom. Kampanjen som pågår just nu är att man får första året gratis, någonting som jag verkligen har jagat efter att hitta. Det finns inga banker som erbjuder företagskonton gratis, eller ens till “låga avgifter”, utan man får vara inställd på att betala 1000-2000 kr per år. I fallet SEB så kostar företagspaketet 1200kr/år men är alltså gratis första året för nya kunder.

Det som ingår i SEB’s företagerbjudande är:

 • “Kvalificerad hjälp och rådgivning ifrån Sveriges småföretagsbank 2012”
 • Årlig genomgång
 • Internetbanken företag
 • Betalservice via internet
 • Bankkort företag kopplat till ditt konto
 • SEB:s betalkort företag med köpgräns (SEB:s Corporate Limit)
 • Enkla sparkontot företag
 • Nyheter och tips om företagande i e-nyhetsbrev
 • Tillgång till erbjudandeportal med rabatter på bland annat bokföringstjänster, utbildningar och försäkringar.

Det enda jag vill åt här är egentligen internetbanken för företag och möjlighet till BG/PG-betalningar. Bankkort och annat är egentligen bara lull-lull även om jag säkerligen kommer finna behovet senare, i mitt nuvarande skede så tycker jag dock mest att det är onödigt. Men samtidigt, när det ingår helt gratis första året så kan jag väl inte klaga.

När kontot väl är öppnat så kommer jag att sätta in mina 50 000 kr där. Banken kommer sedan att skriva på ett bankintyg där dom intygar att dom mottagit min betalning för aktierna. Bankintyget ska sedan bolagsverket ha, och utan detta kommer mitt bolags registrering alltså inte att gå igenom. Så samtidigt som jag fixar med kontot så ska jag alltså registrera mitt bolag på bolagsverkets hemsida, och någonting som jag uppskattar väldigt mycket är att dom på sin hemsida uttrycker deras nuvarande handläggningstider. Idag kan jag t.ex. läsa att det för nuvarande tar bolagsverket ca 11 dagar att handlägga uppstarten av mitt bolag. Om detta mot förmodan skulle vara för jobbigt att genomlida så kan jag förstås köpa ett lagerbolag, men det motstrider helt mitt syfte med att lära mig om detta!

Förhoppningsvis är bolaget operativt och klart innan april är slut, vågar vi tro på det?

Under min process av att starta aktiebolag så har jag haft mycket nytta av boken Eget Aktiebolag av Björn Lundén. Boken hittar du på Bokus, Adlibris och CDON.

Mvh,
Snåljåpen

7 comments

 1. Det som brukar ta lite extra tid är att kontrollera bolagets firma, men om du valt Olle Qvarnström Aktiebolag så lär du inte få några problem med det. Snygg logga förresten!

  1. Jo, det har jag också hört men jag kommer nog inte få några problem eftersom jag har valt Olle Qvarnström Aktiebolag :).

   Jag gillar loggan väldigt, vi får se hur den ska användas framöver. Såklart har jag inte gjort den själv, där är jag helt talanglös.

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Nästa kötid är registreringen hos Skatteverket, då du behöver ha ett organisationsnummer. Momsregistreringen ska sedan ske två veckor före verksamheten startar, så april kanske kan bli en utmaning. Lycka till! Hantverkarn

  1. Tack för info! Jag kanske ska ha som målsättning att få ut min första faktura under maj månad, men det finns ju inget som hindrar att jag börjar pyssla med lite interna grejer redan under april :).

   Momsregistreringen blir nog nästa steg efter detta.

   Mvh,
   Snåljåpen

 3. “Eftersom bolaget inte kan skapas utan inbetalt aktiekapital, och jag inte kan öppna ett företagskonto utan att företaget är registrerat så hamnar man i lite av ett moment 22-läge. Det som händer är att banken öppnar ett tillfälligt konto med ett påhittat organisationsnummer som sedan övergår till ett riktigt konto när bolaget väl är registrerat. Detta konto kan man öppna när som helst, men tipset jag fick av banken var att jag ska göra det samtidigt som jag skickar in registreringspappren till bolagsverket.”

  Så mycket moment 22 är det inte ifall man granskar hur det är tänkt att funka (bolagsverkets onlineregistreriring avviker lite från ABL). Aktiebolaget bildas när stiftelseurkunden är underskriven så att aktiebolaget finns egentligen redan i juridisk bemärkelse när man går och öppnar bankkonto i dess namn – anledningen till att man gör det med påhittat organisationsnummer är för att det inte finns något förrän bolagsverket godkänt registreringen.

  Det bolagsverket gör fel i sammanhanget är att man skapar stiftelseurkunden när man registrerar online egentligen inte så fel iofs, men rent formellt skall man kanske isf öppna kontot efter att man har gjort online-registreringen (och skicka in intyget från banken i efterhand).

  När det gäller att låta bolaget bekosta registreringen (som du skrivit i en annan artikel i serien) ser jag föga vits med. Registrering av aktiebolag är inte avdragsgill för bolaget och man har då inte den fördelen iaf. När det gäller enmansbolag ser jag enda anledningen är att man sparar lite kapital som man behöver satsa som ägare (50tkr istf beräknade 58tkr) – förutsätter att man inte behöver dränera aktiekapitalet mer än 17tkr i ditt exempel.

 4. Ska precis registrera ett AB, jag har kunder som vill ha mina tjänster här och nu,,,,har även “hängane” fakturor på utförda tjänster.
  Men nu kommer kattasrofen!!! Jag får inget företags konto för jag har betalnings anmärkningar…………En lysande affärs ide ska gå i graven?? Eller finns det någon lösning på det här????

Leave a Reply