Keynes vs. Hayek

Jag blev tipsad till 2 youtubeklipp av Alexander Boman på twitter. Detta är definitivt någonting som hör hemma på topplistan över bästa klippen på just denna site. Jag kan inte rekommendera dessa tillräckligt. Har ni 17 minuter över så kan ni inte spendera dessa bättre!

Mvh,
Snåljåpen

4 comments

  1. Du har då svar på allt min käre Uggla! Tack för länken!

   På vilken sida står du? Ska vi släppa ekonomin fri eller ska vi där och peta ;)?

   Mvh,
   Snåljåpen

 1. Svår fråga. Som uggla hade jag kanske helst svarat “Ho ho”. Men ska jag leta djupare i nästet blir det nog som så: Nationalekonomi hette ju en gång i tiden på engelska political economy. Nu är det väl bara economics. Förmodligen resultatet av nationalekonomernas strävan och vilja att separera vetande och värderingar. Det kan jag känna sympati för. Därför tror jag egentligen att det är fruktlöst att diskutera vilken sida som har rätt per se. Det handlar enligt min mening med andra ord inte om huruvida man gillar staten eller inte, utan identifiera problem och peka på lösningsalternativ, inte ETT allestädes närvarande lösningsalternativ.

  Någon har sagt att nationalekonomi är mer av ett hantverk än en vetenskap. Jag kan tänka mig att det ligger en del i det. Ekonomen Dani Rodrik lyfte för en tid sedan upp Isaiha Berlins indelning av det vetenskapsmän och -kvinnor i igelkottar och rävar, och efterlyste mer av “foxy scholars”. Det är inte bara den kittlande titeln som borde locka till läsning:

  In Praise of Foxy Scholars

 2. En liten anekdot i samband med Hayek och hans läromästare Ludwig von Mises, han var en av grundarna till Mont Pelerin Society (http://en.wikipedia.org/wiki/Mont_Pelerin_Society) och Mises står i artikeln som en av medgrundarna till MPS, lite osäker på om det var så men det är nog inte omöjligt. MPS är/var en liberal tankesmedja, men Mises hade blivit så trött vid ett av de tidiga mötena när det hade diskuterats, förmodligen i viss Interventionistisk riktning och då ska ha Mises stormat ut från mötet med repliken “You are all a bunch of socialists” och aldrig varit med på något mer möte.

  Mises var i ständig polemik också med Keynes men inte lika högljutt

Leave a Reply