Tesla och en innovativ patentstrategi!

Häromdagen när jag lyssnade på en av mina favoritpodcasts, Motley Fool Money, så fick jag höra mer om Tesla och Elon Musk. Elon Musk, för den som inte vet, är Teslas grundare och VD, en entreprenör som tidigare även varit med och startat PayPal. Han är alltså relativt legitim bland snabbväxande produktbolag och hans sista utspel är någonting som åtminstone fick mig att höja på ögonbrynen.

Det som Tesla, eller snarare Elon Musk, har gjort är att man har gått ut till allmänheten och sagt att alla som vill använda företagets patent kan få göra det, gratis! I 2000-talets värld så har vi vant oss vid patentstrider mellan t.ex. Apple och Samsung, men här försöker man alltså att ta ett lite annorlunda grepp. Vid första anblick känns det egentligen som ganska ogenomtänkt där man direkt går miste om en stor intäktskälla, patenten är ju trots allt värda en hel del pengar. Vi minns t.ex. historian bakom Nokia på sluttampen där en enorm del av bolagets värde bestod av just patenten.

Vad är egentligen tanken bakom detta? Förmodligen handlar det om att få ut fler elbilar på marknaden, oavsett vilken tillverkare de kommer ifrån. Elbilsmarknaden behöver växa fortare än vad den gör och marknaden är egentligen inte speciellt mogen ännu. Själv skulle jag gärna ha en elbil, men vart ska jag ladda när jag inte är hemma? Genom att sprida sina patent och få marknaden att växa så kan Tesla själva ta tillvara på detta genom att, antingen vara bäst på att leverera elbilar, eller genom att sälja kringprodukter och delar. Bland annat satsar Tesla hårt på att bygga fabriker som tillverkar batterier till elbilar, och om alla elbilstillverkare skulle använda samma teknologi som Tesla så skulle de ligga rätt bra till som underleverantör av just batterier. Fler elbilar på vägarna betyder mer satsningar i infrastruktur för just elbilar (läs, laddningsstationer). Med bättre infrastruktur för elbilar så kommer Tesla att ha ännu bättre möjligheter att sälja sina bilar, även om konkurrensen förstås blir hårdare.

Hur ska man då som investerare ställa sig till detta? Vad betyder detta för bolagets framtida intjäningsförmåga? Är det här verkligen någonting vi kan bedöma? En investering i Tesla är en investering som är extremt svår att räkna hem med konventionella värderingsmodeller vilket innebär att vi snarare får se till om vi tror på det här som koncept eller inte. Elon Musk har en historik av att ta en hel del bra beslut, och även om jag från början var skeptisk till detta så är det ändå en idé som jag gillar. Mobilmarknaden är väldigt mogen och där handlar det väldigt mycket om att ta marknadsandelar från varandra, varpå patenten blir en viktig kugge i detta. Konkurrensen på elbilsmarknaden är kanske inte nödvändigtvis mot konkurrenternas elbilar, utan snarare mot bensin/diesel-drivna bilar. Så patenten kanske inte är det viktigaste i kampen om tillväxt och lönsamhet för Elon Musks Tesla här och nu, så kanske är det ett genidrag han gör? Jag har svårt att avgöra om det här är en kortsiktig paniklösning för att få marknaden att växa eller om det är ett långsiktigt genidrag för att omstöpa företaget till att bli underleverantör. Vad tror ni? Genidrag eller idioti?

Mvh,
Snåljåpen

4 comments

 1. Det är verkligen ett genidrag han gör här. Han ser ju till att hans lösningar blir standard. Tänk när videon kom. Trots att Betamax var den tekniskt bästa standarden så förlorade den till VHS på grund av att det fanns så otroligt mycket mera filmer redan från början till den standarden. Sedan skapar han också en buzz runt Tesla. Det pratas och skrivs mycket om detta på olika sociala medier och bloggar. Dessutom blir han en hjälte i mångas ögon som har tröttnat på de olika copyright- och patentorganisationerna som ofta beskrivs som giriga och näriga. Jag känner till Copysweden och filmbranschens Antipiratbyrån.

 2. Vad jag förstår har Tesla samarbete med både Toyota (RAV4) och Mercedes (B-class), där man levererar batteripaket till respektive eldriven modellversion. Flera dokumentärer finns på youtube med Elon Musk. Han har både nått toppen (träffat presidenter och regeringsledamöter) och dessutom fått känna på botten med entreprenörskap där han gått “all in” (exempelvis hans raketprojekt, där han var nära konkurs). Jag tror absolut att elbilen är framtiden. Vad annars?

 3. @masterwheelchair: på tal om standarder: genom Teslas “Supercharger” (laddningsstationer) har Tesla skapat sig ett unikt nätverk av laddningsstationer i städer och utmed motorvägar, främst i USA. Dessa Supercharger är i dag en bas för framtida partnerskap med en eller flera biltillverkare, där man önskar kapitalisera redan gjorda investeringar.

  Enligt Elon Musk är hans främsta mål med Tesla (liksom med hans andra investeringar) att skapa investeringar i det som kommer att betyda mest för mänsklighetens utveckling. Här finns projekt som att placera satelliter i omloppsbana runt jorden och elbilar (som Tesla). Han har även ett företag, som är ett av USA:s största när det gäller solenergi, där man monterat/monterar solpaneler på hustak.

  Jag har ännu inte investerat i vare sig Telsa eller i något av Elon Musk andra företag.

  Ska jag? Vad tycker ni?

  MVH
  Jens76

Leave a Reply