Så här skulle jag investera 100000 kr!

investera 100000 kr

På sistone har jag gnällt mycket över hur svårt det är att hitta köplägen, så när jag fick frågan om hur jag skulle investera 100000 kr så tror jag nog att jag såg ut som ett stort frågetecken. Investera på börsen nu? Är ni inte helt kloka? Det är såklart busenkelt att vara kritiker och enbart avfärda, se bara på kommentatorerna hos våra stora ekonomibloggare, att komma med någonting konstruktivt i en svår miljö är däremot en helt annan historia.

Jag skulle vilja säga att 99% av alla som agerar på börsen är överens om att marknaden generellt är “dyr” just nu. P/E talen är höga och tillväxten är inte vad man önskar att den var, ingen fantastisk kombo för att hitta bra investeringar. Det går förstås alltid att hitta köpvärda bolag bara man letar tillräckligt, men det var ganska längesedan det fanns någonting på t.ex. Large Cap-listan som såg aptitligt ut.

Som jag skrivit tidigare så är det, när man diskonterar framtida vinster, avkastningskravet/diskonteringsräntan som bestämmer vilken avkastning man kommer att få på sina investeringar. För en person som mig som gärna sätter diskonteringsräntan upp mot 15% så förstår man då ganska fort att jag har svårt att hitta köpvärda aktier för stunden.

Frågan jag ställer mig är då: kanske jag ska sänka mitt avkastningskrav? Räntan är extremt låg just nu och det måste väl ändå vara bättre att få t.ex. 8% från aktier än att få 2-4% från räntor? I en drömvärld så vill jag förstås alltid köpa till rejäl rabatt, men i den verklighet jag lever i så trillar det in pengar varje månad som ska investeras, och för åtminstone en del av dessa vill jag alltid ha en exponering mot börsen. Självklart så köper jag inte gravt övervärderade bolag med flit även om jag utan problem köper dyrare än vad mina värderingsmodeller säger att jag ska göra, enbart för att jag inte ser något bättre alternativ.

Om jag fick 100000 kr att investera idag så skulle jag förmodligen lägga ca 40 000 på hög i väntan på bättre tider. Dessa skulle jag placera i Catella Avkastning som är en bra räntefond som är väldigt enkel att komma i och ur. Många fonder tar det väldigt lång tid att sälja innan man får loss pengarna till kontot, i fallet Catella Avkastning så finns pengarna tillgängliga redan nästa dag, fantastiskt! Jag har precis placerat lite överskottslikviditet i just Catella Avkastning.

De resterande pengarna är inte lika lätta att allokera, men här kommer några tankar.

Castellum – 20 000 kr
Castellum är ett svintrist fastighetsbolag med en förvånansvärt förutsägbar utveckling. Det är ett bolag som sällan är billigt utan på grund av dess starka förutsägbarhet så handlas det allt som oftast till “fair value”. Jag har själv ökat precis i dagarna. Aktien är absolut inte billig, men med en av börsens högsta direktavkastningar så känner jag mig ändå trygg. Om priset går ner så har vi mycket utdelning att luta oss mot.

Bahnhof – 20 000 kr
Bahnhof är det lite roligare bolaget av mina val. En mindre IT-leverantör som har växt så det knakat de senaste åren. I år verkar omsättningen landa på en bit över en halv miljard och med en nettokassa (bolaget är skuldfritt!) på över 100 miljoner så verkar värderingen på strax under miljarden fortfarande vara ganska aptitlig. Aktien har gått som en raket de sista åren, men det handlar snarare om att bolaget var så extremt undervärderat tidigare än att det ska vara övervärderat nu. I år fyller bolaget dessutom 20 år och visar att ledningen klarar av att hålla strategi i en svängande marknad. Jag har precis ökat mitt innehav vilket gör detta till mitt näst största innehav.

Handelsbanken – 20 000 kr
Handelsbanken är den kanske finaste och mest välskötta bank vi har här på hemmaplan och i kvalitetsbolag av den här kalibern så blir det i stort sett aldrig rea (globala bankkriser gills inte!). Alla de svenska storbankerna har väldigt betydande utdelningar och även intressen av att dela ut ännu mer pengar. Min tolkning är att Handelsbanken står väldigt stadigt med sin kapitalbas och har goda förutsättningar för att dela ut mer pengar framöver, även om den nuvarande utdelningsnivån är väldigt tillfredsställande den också. Jag har precis ökat mitt innehav vilket gör Handelsbanken till hushållets nu största innehav.

För att sammanfatta:

40% Catella Avkastning
20% Bahnhof
20% Castellum
20% Handelsbanken

Hur skulle du själv investera 100 000 kr?

Mvh,
Snåljåpen

14 comments

 1. Hej! När du skrev att Bahnhof var helt skuldfritt blev jag lite intresserad av företaget. Jag gick in på Avanza för att få en överblick av nyckeltalen. Där anges att företagets soliditet är 44 % – vilket är långt ifrån skuldfritt. I Bahnhofs årsredovisning från 2013 anges att de inte har några långfristiga skulder, men de har en hel del kortfristiga skulder. Så Bahnhof är långt ifrån skuldfritt!

 2. Jag sitter lite i denna sits just nu. Jag har tidigare haft ca 200 000 i räntefonder men fick nyligen lite efterbetald lön, skatteåterbäring med mera vilket gav mig ett tillskott på ca 100 000.

  Alla pengar som jag har är tänka till en väldigt långsiktigt portfölj men fick ändå lite huvudbry nu när jag läste ditt inlägg. Köpte nämligen lite mer än 500 industrivärden aktier för ca 66 tusen och lade resten på räntor? Skulle jag då väntat tills börsen gått ner istället? Jag är väl dåligt insatt och kan inte mycket om p-e tal och sådär. Det enda jag visste var att min far brukar prata om Lundberg som en bra svensk investerare så då tänkte, det blir väl bra? 😮

 3. Det jag undrar är hur säkra pengar är det om man investerar i Catella Avkastning? Dåligt insat själv. Råkar ha 850 000:- på sparkontot just nu med nästan noll ränta. Kan man känna sig skapligt trygg om man lägger 500 000:- i just Catella Avkastning?

 4. Troligtvis såhär:

  50% på Starbreeze.
  25% på Doro.
  25% på Bahnhof.

  alternativt

  75% på Starbreeze.
  25% på Lucara.

 5. Hej! Jag undrar hur du resonerar när du säger att Castellum är dyr? Jag tycker att p/e talet är lågt och de har ok ökning av förvaltningsresultatet. Jag har ingen erfarenhet av värdering av fastighetsaktier så jag har säkert missat något man ska tänka på.

 6. Hej! Jag undrar hur du resonerar när du säger att Castellum är dyr? Jag tycker att p/e talet är lågt och de har bra utveckling av förvaltningsresultatet. Jag har inga kunskaper om värdering av fastighetsaktier så misstänker att jag missar något viktigt.

 7. Till värdeinvestering:
  Vilket rörelsedrivande bolag saknar kortfristiga skulder???
  Din kommentar visar bara på din okunnighet.

 8. Finns fortfarande en del trevliga högavkastare som jag hade valt för 100 00kr 40000kr (2st x speas Danska ,rekord utdelning förra året med 2 bonusutdelningar ) 30000kr (ABG Collier Norska , troligen bra resultat imorgon och höjd utdelning) 30000kr (Orava REIT Finska). Mvh marcus

 9. Eftersom jag sitter på en väldigt hög andel direktavkastande aktier så hade jag kikat på bolag på de mindre listorna såsom aktietorget, first north i ren spekulation

  Jag skulle krydda min portfölj med:

  Ortoma
  EQL Pharma
  Botnia Exploration
  Recyctec
  Arc Aroma Pure

 10. Hallå! jag sitter och tänker i samma banor (att investera 100tusen på bästa sätt).
  Jag räknade nu på dina placeringar om du hade placerat det och det skulle då bli 120250kr såhär 1,5 år efter. inte så illa ändå med 20% avkastning!

  1. 20% avkastning fick jag redan efter 1 månad med min nya portfölj. Inne på månad 3 nu med samma avkastning.

Leave a Reply