Vikten av att sätta saker i perspektiv

perspektiv september-oktober

Oj oj oj vilken börsvecka det har varit. Min egen portfölj har fått en redig smäll i mellangärdet som kostat mig över 10 000 kr. Även om det såklart gör ont så kan jag inte föreställa mig hur det måste känts för bloggrannen Ägamintid vars portföljbolag har gått ner betänkligt de sista veckorna, trots att de alla ser ut att vara lågt värderade på pappret. Nu är jag inte ute efter att strö salt i såren på varesig mig själv eller andra, men värdeinvesterande småbolagsletare står absolut mitt i ett mentalt stresstest och det ska bli kul att se hur många som finns kvar när vi kommer ut på andra sidan.

perspektiv sommar
Min utveckling sedan början på juli. Knappast fantastisk.

Trots att man har en sund strategi och trots att man har investerat med både hjärnan och excelarket istället för magen så kommer det perioder när våra psyken blir testade. Jag anser förstås att jag själv har en sund strategi och att jag gör mina investeringar med mer än bara en magkänsla, och därför blir det för mig betydligt lättare att hantera den nedgång som jag står emot. Även om det förstås är farligt att alltid skaka av sig oron och hävda att man minsann har rätt medan marknaden har fel, så är det oerhört viktigt att klara av att göra just detta.

När man sätter allting i lite perspektiv så blir det mycket lättare att acceptera de svängningar vi upplever. Även om det förstås är helt sjukt när börsen rör sig mer än 3% på en dag så måste man kanske ändå inse att det ändå inte gör så himla mycket för portföljen i det långa loppet. Om man bara har en dag på sig att tjäna miljonerna, då är det förstås viktigt, men verkligheten ser oftast väldigt annorlunda ut.

 

perspektiv 2014
Min utveckling sedan förra juli. Lite perspektiv.

Visst, det är 4 månaders uppgång som utraderats på mindre än 4 veckor, men sånt är livet. Om man inte klarar av att hantera det så är börsen kanske inget ställe man bör hänga på.

Det finns förstås tips och tricks för att hantera psykologin bakom detta, och jag skulle vilja peka stenhårt på en enda sak: ha en strategi. Om man inte har någon strategi att luta sig mot så blir det egentligen helt omöjligt att veta om man agerat rationellt eller irrationellt i sitt investerande. Så köp för i helvete inga aktier på magkänslor eller kompisars tips. Gör er egen analys, skaffa er en uppfattning, jämför det mot er strategi: är det här någonting som min erfarenhet och kunskap säger är en sund investering? Om inte, stay away.

Hur man än vrider och vänder så är inte börsen något casino. Sekunden man tappar kontakten med sin strategi så blir det bara ett spel med väldigt dyra konsekvenser.

Mvh,
Snåljåpen

 

9 comments

 1. Hej Snåljåpen!

  Som jag förstått det så är du en trogen användare av börsdata.se och eftersom du verkar kunnig i fundamental analys så tänkte jag fråga dig, vad tycker du om de “färdiga” strategierna som finns där? Är mest intresserad av din åsikt om “Graham Screener”, jag får lite känslan av att “Net-Nets” och “Magic Formula” (som du redan blogggat om) är mer lämpad för den amerikanska börsen.

  Den historiska avkastningen känns nästan lite för bra för att vara sann kan jag tycka men då är jag inte så insatt heller.

  I övrigt så tycker jag du har en fantastisk blogg som jag läser med nöje varje gång!

  1. Graham Screener är säkerligen ett bra verktyg om det är den typen av bolag som man är intresserad av. Men den screenern letar efter mogna bolag med bra utdelningshistorik och där bolagen faktiskt är ganska stora. Det här är ganska sällan vad jag är ute efter vilket är anledningen till att jag inte använder denna funktion.

   Vad det gäller såna här automatiska urval så skulle jag inte säga att de nödvändigtvis är mer lämpade för den amerikanska börsen, däremot finns det ju ett mycket större urval av aktier där. I Sverige kan det ibland inte finnas ett enda bolag som värderas enligt net-nets medan det i USA finns betydligt fler. Det är bara statistik, det finns många fler börsnoterade bolag i USA helt enkelt.

   Rekommenderar för övrigt Joel Greenblatts bok om The Magic Formula, den är väldigt läsvärd och lättläst!

   Tack för de fina orden!

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Cred till dig som fortsätter skriva och faktiskt redovisa hur det går för dig även i nedgång. Ekonomibloggarna har ju poppat upp som ogräs framförallt det senaste året men senaste månaden ser man tydligt att inläggen blivit klart färre på många bloggar trots att börsläget är mer “intressant” än på länge. Alla kan givetvis prata länge och väl om hur ens investeringar gått upp senaste åren men nu när det är lite mer krävande börsklimat är det för många inte så roligt längre. Ska bli intressant att se hur många av dessa nya bloggar som består om index fortsätter ned ytterligare 10-15 %… Din tror jag iaf på.

  Keep up the good work och tack för en intressant och “ärlig” blogg!

  1. Tack! Jag är själv väldigt skeptisk inför att denna bloggboom överlever nästa sättning. Det finns en handfull som jag tror överlever (utifrån strategin och personligheten) men den absoluta majoriteten tror jag försvinner ganska fort, redan har det börjat tunnas ut rejält.

   Kul att du tror på att jag fortsätter! Jag kan säga att om jag slutar blogga eller minskar min aktivitet så kommer det vara av en annan anledning än dålig börsutveckling.

   Mvh,
   Snåljåpen

    1. Ptja, resan i Protector har varit fantastisk, men tyvärr har det utgjort en ganska liten del av portföljen, så allt kan absolut inte tillskrivas det. Mycket av min avkastning tidigare i år har kommit från Bahnhof, Castellum, Betsson, Swedbank och SEB.

     Jag är inte helt oduglig som investerare även om många läsare verkar vilja tro det. Jag förnekar inte att jag köper samma aktier som andra personer, men enbart efter att själv gjort min egen analys. Sen vill jag också påpeka att en krona tjänad av att ta rygg på någon är lika mycket en krona som någon annan, varpå jag inte riktigt förstår ditt utspel. Jag vet många som officiellt enbart tar rygg på “förebilder” och har lyckats bra med det i flera år, ser inte riktigt problemet med det.

     Mvh,
     Snåljåpen

 3. Eftersom jag nämns i inlägget så kan jag bekräfta: Jag mår prima! Har inte känt någon smärta alls i nedgången. Jag är trygg i innehaven och det kommer inte alltid gå upp. Inte på kort sikt. Men på längre sikt kommer det gå väldigt bra. Läs några böcker till Olle och försök lägga psykologin åt sidan. 😉

Leave a Reply