Om att vara övertygad

övertygad

Ingen kan väl möjligtvis ha missat hur det stormar på världens börser. Totalt ligger börsen just nu på minus för helåret vilket såklart är väldigt trist, även om min egna portfölj har en bit kvar dit ner. Att förlora pengar är förstås fruktansvärt trist, men som investerare så är det någonting man måste kunna hantera. Min portfölj har minskat i värde med lite drygt 20 000 kr under september månad vilket såklart är helt fantastiskt värdelöst. Tänk vad jag skulle kunnat göra för dom pengar, tänk vart jag skulle kunna åka, eller vilka nya aktier jag kunnat köpa. Tänk!

“When in doubt: get out.” är ett uttryck som jag ofta brukar svänga mig med när vi pratar kortsiktiga affärer. Om man helt enkelt inte är 100% övertygad på sitt eget innehav så tycker jag att man nog gör bäst i att kliva ur. När man står utanför är det mycket lättare att vara objektiv inför de placeringsalternativ som finns på marknaden, om man däremot ligger fullinvesterad så tittar man ofta hellre på de existerande innehaven än på andra alternativ. När man är kortsiktig så är det förstås viktigt att vara övertygad om att man gör rätt, och det handlar förstås inte om att lura sig själv till övertygelse utan att genuint tro på sitt eget agerande. Det är kanske det allra svåraste med kortsiktiga affärer. Om aktien går ner ett par procent, hur ska du agera? Tror du fortfarande på caset eller är det dags att lämna skeppet? Om man inte är övertygad att man gör rätt så är det såklart lätt att man tar fel val när man väl står där. Jag har själv gjort det flera gånger och kommer säkerligen göra det igen, även om jag förstås jobbar hårt med att dra lärdom av mina misstag.

Ju mer långsiktig man är, desto mindre övertygelse kanske det krävs. Det är förstås lättare att stå ut med ett par procents nedgång om man ändå vet att man inte ska ha pengarna förrän om många år, eller om man bara tittar på portföljens utveckling någon dag i månaden. Om man däremot, som jag, konstant håller sig informerad om vad som händer med aktiekurserna så är det lätt att man triggar en onödig oro. Jag tror själv att jag skulle både må och prestera bättre om jag tittade lite mindre på börsen, dessutom skulle jag nog ha en annorlunda filosofi. Problemet är förstås att det är så förbannat intressant, en bättre hobby kan jag verkligen inte tänka mig.

Som ni vet så är Investerings-SM i full rulle nu efter lite tekniska utmaningar vid uppstarten av tävlingen. Ledaren i tävlingen har nu, på tävlingens femte dag, nått en utveckling på 285%. 285% avkastning på så kort tid är inte bara fantastiskt, det är helt sinnessjukt och orimligt. Jag skulle bli väldigt förvånad om det här är en person som agerar likadant med sina egna pengar, åtminstone hoppas jag att han/hon inte gör det.285% avkastning är väl normalt att man kan uppnå på ungefär 10 år, så när någon gjort det på en halv vecka så blir man förstås lite skeptisk. Att hinna ikapp och vinna tävlingen känns relativt avlägset för mig just nu vilket bara ytterligare understryker min poäng om att det viktigaste är att lära sig någonting.

Till en början har jag lärt mig att om man ska vinna en tävling, då är det all-in som gäller. Vad har ni lärt er?

Ps. För min egen del har inledningen på tävlingen inte varit fantastiskt. Jag har gått lång i t.ex. Nokia och ABB i en period där allting på börsen verkar peka nedåt. Som tur är så finns det tid kvar i tävlingen, men några 285% förväntar jag mig inte att hämta hem. Ds.

Mvh,
Snåljåpen

3 comments

  1. Eftersom det var så mycket tekniskt strul i början och tävlingen fick starta om inte bara en, utan två gånger, så har jag och mina vänner valt att inte vara med det här året. Hoppas på bättre system och stabilitet nästa start.

  2. Själv är jag mycket långsiktig men jag som du finner börsen och allt runtikring så himla intressant att jag är inne och tittar många timmar per dag. Min strategi kräver det absolut inte, det är bara så roligt helt enkelt.
    Lowell Miller skriver i boken The Single Best Investment att man inte skall köpa om man inte klarar av att härda ut 20-30% nedgång på kort sikt. Detta gäller alltså långsiktiga placeringar i utdelningsaktier och jag håller med för på kort sikt är det så mycket annat som kan skapa stora kursfluktuationer. Som nu tex, det är ju allt annat än de enskilda bolagen generellt sett som bjudit på nedgången, det är en förändring i marknadens syn på risk, potential mm.

    Jag ligger tex back drygt 11% på Sandvik som jag köpte för några veckor sedan. Inget har förändrats i bolagets potential och min syn på det. Jag ligger kvar i min placering och det stör mig ej.

    Mvh petrusko

Leave a Reply