Recension: Optionshandboken – Johan Tjeder

optionshandboken

Optioner är någonting som intresserat mig länge men som jag aldrig riktigt tagit ta i att läsa på om. Det som fick mig intresserad från början var inte för att jag ville investera med större hävstång, det gör jag lättare med normal belåning, det jag ville var att lära mig minska risken i portföljen utan att sälja. Att billigt kunna ta motsatta positioner och använda mig av olika typer av hedge-strategier.

Optionshandboken är utgiven av Aktiespararna, vilket brukar vara ett tecken på lättlästa böcker för nybörjare. På börsen känner jag mig inte som en nybörjare, men så fort vi börjar optioner, då är jag ute på djupt vatten. Eftersom jag ansåg mig själv som nybörjare så tänkte jag att det här skulle bli perfekt, så jag köpte boken.

Nu har jag läst boken och tycker inte att jag har speciellt mycket bättre koll på läget. Boken försöker hålla det väldigt grundläggande och enkelt men sprängfyllt av räkneexempel vid olika scenarion. Räkneexempel är i vanliga fall bra, men i detta fall kände jag mig nästan mer förvirrad efter än innan.

Det jag ogillar är ordningen på kapitlen och hur det är strukturerat med att för varje koncept redogöra för hur det funkar åt ena hållet, och sen direkt efter åt andra hållet. Sen direkt på nästa koncept. Jag tror det hade varit klokare att strukturera om så att exemplen hängde mer ihop och blev lättare att ta på. Nu tog det lika lång tid att förstå exemplet som det tog att läsa hela sidan som ledde fram till exemplet. Det kan absolut vara jag som är trög, det blundar jag absolut inte för, men jag tror ändå att boken kunde gjorts bättre.

Summering

Om ni vill lära er mer om optioner: köp en annan bok. Johan Tjeder må vara en fantastisk hedgefondförvaltare, men boken var mindre än fantastisk.

Vill ni ändå köpa boken, det är ju ändå typ den enda på svenska, så finns den hos Adlibris och CDON.

Mvh,
Snåljåpen

Leave a Reply