Självkritik = nyckeln till framgång

självkritik

För att utvecklas som investerare så är det absolut viktigaste att lära sig att kritisera sådant som man tidigare lärt sig är självklarheter. Det är farligt att snöa in sig i en strategi och gräva en grop, ständigt behöver vi leta nya koncept och idéer. Trots allt finns det flera tusen vägar, och även om väldigt många leder till Rom så kanske inte den du valt är den snabbaste, eller den med minst farthinder? Vilken väg är det egentligen du vill ta, och har du psyket för att klara av den väg du har valt? Du vill inte ligga sömnlös bara för att du inte parat ihop din investeringsstrategi med nivån av din egen bestämdhet.

I vårt rådande börsklimat finns det en extrem risk med confirmation bias av mediokra strategier. Du har kanske utvecklat en strategi som du tror starkt på, en strategi som gett dig en fantastiskt avkastning det sista året, du känner dig som ett geni. Problemet här är det är väldigt många som fått en fantastisk avkastning det sista året, oavsett om dom bara handlat banker, trendande bolag, indexfonder eller sydafrikanska telecombolag ;). Jag säger inget om huruvida dessa strategier har varit rätt eller fel, det jag säger är att: sista årets utveckling är inte ett rättvist betyg på hur bra din strategi är.

Det tar förstås tid att utveckla en bra strategi, och det är inte ens säkert att en strategi som funkat bra de sista 10 åren är den du ska använde de nästkommande 10. Jag säger inte att värdeinvestering slutat fungera, då skulle jag få mer skit än vanligt, och jag får mer än de flesta. Sanningen är dock den att det finns olika typer av värdeinvestering, och de olika typerna funkar olika bra i olika marknader, konjunkturer och börslägen.

Det som alla med pengar på börsen borde göra nu, är att försöka titta objektivt på sitt agerande det sista året och sätta det i perspektiv, framåtblickande perspektiv. Den strategi som ni använt det sista året, är det verkligen den som kommer vara bäst det närmsta året? Finns det risk för en stor sättning på börsen? Hur kommer din strategi att klara av den?

Jag har haft en helt fantastisk avkastning det sista året, men om jag vill ha överprestera index när sättningen väl kommer, då är det nog en annan strategi jag ska använda.

Summering: kör investeringståget genom att titta ut genom rutan, inte i backspegeln. En sak är säkert: jag kommer inte att behandla 2015 så som jag behandlade 2014.

Mvh,
Snåljåpen

9 comments

  1. Ja, så är det definitivt. Jag viktar bort lite från de halvhögt värderade tillväxtbolagen och fokuserar på stabila, defensiva, bolag och lågt värderade “case”. Jag tror dock inte att man ska stå utanför marknaden, men tänk om lite bara :).

   Mvh,
   Snåljåpen

 1. Hej,

  Gillar mycket att läsa din blogg. Har du funderat på att skriva på engelska så att människor i hela välden kan läsa.

  1. Tack!
   Ja, jag har funderat på det många gånger. Det som begränsar mig är väl egentligen tiden som det tar ifall jag skulle skriva bloggen på två språk. Eftersom majoriteten av mina skriverier handlar om nordiska bolag och koncept så blir det också mer naturligt att hålla bloggen på sitt nuvarande språk. Däremot har jag funderat på om jag ska dubbelskriva vissa utvalda inlägg för att få större internationell spridning, men jag vet inte. Jag undrar om det är värt det :).

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. En god gammal regel är att det finns lika många sätt att tjäna pengar på men sätten man förlorar dem på är relativt få.

 3. Jag kommer absolut behandla 2015 såsom jag behandlade 2014. För min del är det viktigaste att hålla mig till min strategi, hur generell den än må vara (lågt pris, högt värde). Den är det enda jag har här i livet. 🙂 jag kommer aldrig sätta den bästa strategin för dagen, utan hoppas på en god avkastning, över index, sett över min livstid.

  Bättre och smartare investerare kommer såklart att vara mer anpassningsbara för att så långt det går maximera avkastningen månad för månad.

  Jag jobbar mer på mitt tålamod och psykologisk motståndskraft.

Leave a Reply