Börskraschen är nära

svart svan

Jag har länge tänkt att det behövs en rejält stor händelse för att en börskrasch ska inträffa, den så omtalade svarta svanen. Den som ingen kunde förutse och som har en enorm påverkan och får marknaden att krascha.

Igår kväll gick jag omkring i lägenheten och nattade min son på armen. När han är på väg att somna så vill han inte kommunicera så mycket med mig så då passar jag på att lyssna ett par minuter på ljudbok samtidigt. Igår lyssnade jag på ett kapitel ur Currency Wars av Jim Rickards, en fantastisk bok (Bokus, Adlibris, CDON). Det var ett kapitel om komplexitetsteori och om ohållbara tillstånd. Ett intressant exempel som han använder för att illustrera det här är laviner. Det är inte den sista snöflingan som är boven i dramat utan det är tillståndet i all snö som redan ligger på bergskanten. För varje flinga som faller så blir tillståndet mer och mer ostabilt och en lavin blir allt mer sannolik. Varje flinga i sig är inget problem, men till slut faller det en flinga in i ett ohållbart tillstånd av befintlig snö som därmed utlöser lavinen. Var det snöflingans fel eller var det förutsättningarnas? Alltså det instabila tillståndet i snön som redan låg där?

Ju mer ostabilt tillstånd, desto mindre påverkan krävs det för att utlösa en krasch, vilket så fint illustreras med exemplet ovan. I och med att vi haft en stark börs i flera år nu så har tillståndet på marknaden blivit allt mer ostabilt och den utlösande faktorn kan därmed bli allt mindre. Vår världsmarknad är ett extremt komplext system där det finns miljontals parametrar som påverkar varandra, och att bedöma vad förändringar i dessa parametrar ska leda till, det är förstås helt omöjligt.

Samtidigt så har vi en urstark börs, vi pratar om att ingenting kan ställa sig i vägen, allt ska upp. Här är ingen börskrasch på g. Eurokrisen fick investerarna nervösa för ett par år sedan, men nu höjer ingen på ögonbrynen längre ens när det pratas om Grexit eller självständighetsval i EU-länder. Det momentum vi har i ryggen håller på att bygga upp en fallhöjd och ett tillstånd som blir allt mer instabilt. Kanske behöver vi inte en kollapsad Euro eller ett världskrig för att få en börskrasch. Snart är vi kanske vid en punkt där den minsta fågel kan råka bli en stor svart svan.

Mvh,
Snåljåpen

Leave a Reply