Vem bryr sig om börsen är dyr

dyr

Nästan varje dag får jag mejl från olika läsare som frågar hur de ska agera nu när börsen är så övervärderad och dyr, idag var inget undantag. Jag blir nästan lite provocerad av den här frågeställningen, den är ju endast relevant om det är index vi investerar i. Vad spelar det för roll om börsen är dyr och index står på all-time-high, jag har väl inte köpt ALLA aktier heller? Det som spelar roll är förstås värderingen på de aktier som jag faktiskt äger, och även om den är högre än vad den var för ett år sedan så är jag egentligen inte orolig. De innehav jag har kan jag räkna hem och jag känner mig trygg med bolagen jag äger.

Om man äger index så spelar det förstås all roll i världen om börsen är dyr eller billig, men eftersom det inte är vad jag investerar i så tar jag det lugnt. Så länge jag mina innehav känns tillräckligt prisvärda för att äga så kommer jag sova gott om natten.

Mvh,
Snåljåpen

4 comments

 1. Är du helt ärlig när du skriver att du inte bryr dig? Jag bryr mig, och jag tror att du är mycket som jag i det avseende att vi inte har psyke att sitta för länge i våra innehav. Även om jag anser att mina innehav är korrekt värderade så är jag också medveten om att om ett stort ras kommer att komma och detta ras kommer även att påverka mina innehav negativt, vilket kommer leda till att jag säljer. Jag tror inte att varken du eller jag kommer sitta still i båten likt en äkta värdeinvesterare och titta på när våra innehav sjunker i värde. Med denna utgångspunkt så bör man även vara medveten om att vi just nu har historiskt höga värderingar och att det är sällan en sämre tidpunkt än just att börja köpa aktier som nybörjare.

  /Plutusson

  1. Ja, utifrån perspektivet “min portfölj” så kunde jag inte bry mig mindre om hur börsen är värderad, det är värderingen på mina innehav som spelar roll. Problemet är förstås att det kan bli svårare att hitta lågt värderade innehav om majoriteten av bolagen på börsen är dyra, men som princip har börsens värdering ingenting med min portfölj att göra.

   Jag kommer att äga de bolag jag anser billigast utifrån varje givet tillfälle, för mig är det inte svårare än så.

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Håller principiellt med dig – varför ska jag bry mig om att OMXS30 står på all time high när jag inte ens äger något bolag som ingår i index? Däremot så gör de allmänt uppskruvade värderingarna att det blivit lite svårare att vaska fram köpvärda aktier i dagsläget. Jag tror inte heller man ska underskatta den allmänna effekten av höga P/E-tal på börsen – medvetet eller omedvetet så tror jag att man accepterar högre värdering (lägre avkastningskrav) på sina innehav. Och som Plutusson påpekade så är det betydligt svårare än man tror att sitta still i båten när det går nedåt. Även stabila och lågt värderade bolag brukar ta mer stryk än man på förhand kan föreställa sig. Då gäller det att vara kall, och gärna ha lite reserver så att man kan köpa på sig fler aktier.

 3. Du har ju en valutarisk i dina utländska innehav, tänker i första hand på Euron och Finland! Hur tänker du där?

Leave a Reply