Idag vill jag reflektera lite kring det här med indexfonder, och framförallt riskerna med indexfonder på en dyr marknad.
Om vi hade köpt index rakt av vid toppen 2000 så hade det dröjt ända tills i år innan vi hade fått tillbaka pengarna, om vi bortser från utdelningen. Sanningen är förstås att man inte bör bortse helt från utdelningen, men om vi endast hade tittat på den så hade vi ändå inte fått se någon fantastisk utveckling. Hade vi räknat med utdelningar så hade det tagit ca 8 år innan vi fått tillbaka pengarna, inte heller det någonting att skryta över.
I sin bok, The little book about sideways markets (Bokus, Adlibris, CDON)*, så skriver Vitaliy Katsenelson bland annat om ett fantastiskt bolag som heter Walmart. Ett bolag som lyckats växa sina vinster rejält genom historien. På 2000-talet fram till 2010 så hade bolaget lyckats tredubbla sin vinst per aktie, vilket motsvarar en vinsttillväxt på 11,8 % per år. Det här är knappast dåligt, för ett bolag av den storleken i den typen av bransch är det förstås helt fantastiskt. Det som gör det hela till ett problem är när man tittar på vad som hänt med bolagets värdering under denna period. Mellan 2000-2010 så gick Walmarts värdering från 45 till strax under 14, vilket innebär en minskning med 12,4 % per år. Alltså tog multipelkompressionen ut hela vinsttillväxten, och lite mer därtill. Detta är förstås anledningen till varför aktien inte rörde sig uppåt alls under denna period.
Nu tänker ni: Vad har Walmart med indexfonder att göra? Kanske ingenting, kanske massor. Sanningen är den att vi har en historiskt hög värdering på börsen i dagsläget, både i relativa och i absoluta tal. “What goes up, must come down”, som det så bekant heter, och börsen är förstås inget undantag. Aktiekurserna kan absolut fortsätta upp ett tag till, men förr eller senare så vänder det. När börsen väl går ner så kommer detta slå hårt mot världens konsumenter. Vi kommer känna oss allt fattigare och även om det inte nödvändigtvis blir en kris så kommer vi att skapa den i våra huvuden i ren skräck, vilket jag förmodar kommer leta till en recession. Recession går inte hand i hand med tillväxt vilket är anledningen till att jag förväntar mig ytterst låga tillväxttal det närmsta decenniet.
Kombinationen av höga värderingar idag med en framtid som innehåller en låg tillväxt är en väldigt dålig mix för våra passivt förvaltade fonder som siktar på att följa index. Om vi ser framför oss att en låg tillväxt leder till multipelkompression med sjunkande P/E-tal, då kommer inte indexinvesteringar att vara ett superhett val de närmsta åren.
Jag tror inte på indexfonder just nu, men frågan är förstås vad man ska äga istället. När många aktivt förvaltade fonder slickar indexkurvan så blir det förstås svårt att göra någonting annat än att försöka hitta aktier själv.
Vad kan vi då dra för slutsats av mitt lilla utlägg? Jo, stockpicking kommer vara det som gäller även framöver. Och där bör man ge fan i högt värderade bolag med låg tillväxt.
Mvh,
Snåljåpen
*Boken är fantastisk: Köp den! Recension kommer!
Jag förstâr inte varför du menar att man skulle köpa indexfonder annorlunda än vad man köper aktier? Givetvis köper man bâde aktier och indexfonder när dom är billiga. Precis som stockpicking kan man köra indexpicking.
Sâ varför inte köpa lite Portugisiska, Spanska eller Italienska indexfonder om dom nu visare sig vara billiga?
Långt ifrån alla har möjlighet till sk “stock picking”, eller kapacitet till timing. Det handlar inte om intelligens, utan om intresse och därefter tid (intresse skapar, eller iaf gör utrymme tidsmässigt). Om detta nu är fallet, vad ska man då göra? Aktivt förvaltade fonder, eller ge fan i att placera sina pengar överhuvudtaget?
Jag tror att indexfonder är ett bra sätt till god avkastning om man är långsiktig, så länge man har disciplin och inte faller in i att försöka reda ut vad som är dyrt och billigt.
Men detta måste såklart ses mot hur mycket jag uppskattar Mungers filosofi om tålamod och resiliens. Dina åsikter måste såklart ses mot bakgrunden att du uppskattar Vitaliy väldigt mycket. Med lite integritet och självständighet (påstår inte att du saknar detta, så inga missförstånd uppstår) får man nog skapa sin egen filosofi utifrån sina egna preferenser.
Jag ser gärna dina tankar om min artikel som tar precis diametral ståndpunkt – “undvik aktier och köp indexfonder”. 🙂
http://www.rikatillsammans.se/2015/04/10/investerar-du-i-aktier-da-ar-du-hogst-sannolikt-en-loser/