3 måsteböcker till semestern!

böcker till semestern

Semestern närmar sig och vissa av er har säkert redan hunnit checka ut för sommaren. Som relativt nybliven egenföretagare är semester tyvärr ett ord jag får lägga på hyllan för ett tag, istället drar jag bara ner tempot en smula men fortsätter att leverera och producera. Många böcker ligger på min att-läsa-lista inför sommaren, men jag har inga direkta förhoppningar om att hinna med dessa innan augusti är här. Däremot hoppas jag att ni ska få lite tid över, så därför har jag här plockat fram 3 av de bästa böcker jag läst, 3 böcker som jag tycker är obligatorisk läsning för alla som på något sätt är intresserade av ekonomi och investeringar. Helt enkelt: 3 böcker till semestern!

Zero to One: Notes on Start Ups, or How to Build the Future – Peter Thiel

Peter Thiel tjänade hundratals miljoner (dollar alltså) när han, tillsammans med bland andra Elon Musk, sålde Paypal till Ebay 2002. Seden dess har Peter investerat i en rad olika bolag, bland annat Facebook, Spotify, Airbnb och SpaceX. Att han varit en riktigt framgångrik företagsgrundare och investerare, det behöver jag inte förklara för er, men att han också kunde skriva extremt läsvärda böcker, det var iallafall någonting som jag inte visste. Boken håller högt tempo och är fylld av lärdomar. Jag kan verkligen rekommendera boken för att bryta av mot alla de klassiska ekonomi och finansböckerna. Zero to One är väldigt rakt på sak och helt utan lull-lull och bullshit. En av de bättre böcker jag läst!

Fooled by Randomness: The Hidden Role of Chance in Life & in the Markets – Nassim Nicholas Taleb

Den bästa boken jag läst i år och definitivt topp 5 någonsin. Det är omöjligt att inte bli extremt ödmjuk efter att ha blivit så brutalt uppläxad som man blir av Taleb. I Fooled by Randomness får vi lära oss en hel del om sannolikheter, framförallt i investeringssammanhang. Bara för att vi tjänat pengar på en affär, betyder det att vi gjorde rätt? Bara för att man tjänat pengar på börsen 10 år i sträck, betyder det att vi är bra investerare? Taleb bjuder på en episk lektion som egentligen inte kan köpas för pengar. Detta är obligatorisk läsning för alla som tar egna investeringsbeslut.

Investing: The Last Liberal Art – Robert G. Hagstrom

Ytterligare en bok som handlar om ekonomi men som knappt nämner ordet “balansräkning” eller “årsredovisning”. Boken handlar om hur viktigt det är att ha en bred kompetens som investerare, en kompetens och en kunskap som sträcker sig långt utanför det specifika område man investerar inom. När vi tar in nya intryck så sätter vi dessa i relation till allt vi redan kan, och ju bredare bas man har att stå på, desto bättre förutsättningar har man att tolka informationen som kommer in. Detta är någonting som jag förespråkat länge där jag sagt att allmänbildning är bland det viktigaste som en investerare kan ha. Robert G. Hagstrom verkar tycka samma sak, men han förklarar det långt bättre än jag någonsin kan.

Mvh,
Snåljåpen

1 comment

Leave a Reply