Boktips: Elon Musk – Tesla, SpaceX…

Tesla Elon Musk

Nu har jag precis avslutat den nya boken om Elon Musk, den som är skriven av Ashlee Vance. Kort sagt så är det en av de bättre biografier jag läst.

För att förstå Elon Musk och hur han tänker så måste man börja med hans syn på mänskligheten som en “interplanetary species”, alltså att människor finns och bor på flera planeter. Även om vi som art kan bo på jorden i många år till så har jorden och vårt solsystem en begränsad livslängd. Till slut kommer solen slockna och liv på jorden så som vi ser på det idag kommer inte längre vara möjligt. Mänskligheten har då två alternativ, antingen stannar vi här och dör, eller så flyttar vi vidare ut i rymden och hittar nya planeter att bo på. Om människan ska överleva så måste vi ta oss bort från jorden, och ju förr vi börjar desto större chans har vi att lyckas.

Att starta ett företag som bygger rymdraketer är i sig inte speciellt vanligt. att göra det med huvudsyfte att kolonisera mars är ännu mer far out. Saken är dock den att, SpaceX har lyckats, inte med att kolonisera mars, men med att vinna stora kontrakt från NASA vilket gör att Elon Musks raketer inte bara är en vision, utan de flyger på riktigt. Genom att utveckla en rymdraket helt från scratch har man kunnat pressa priserna enormt vilket inneburit riktiga njurslag på konkurrenter som t.ex. Boeing och Lockheed Martin.

Utöver att starta ett företag som bygger rymdraketer så har Elon Musk hunnit med att starta, utveckla och sälja PayPal. Sen ska man inte sticka under stol med att Elon just nu är storägare i och driver Tesla Motors. Glömde jag bort att säga att han har 5 barn? Tvillingar och TRILLINGAR. Det är väl rimligt att anta att han inte är världens mest närvarande far och att barnen inte har världens mest normala liv, men ändå.

Att kalla Elon Musk för konstig är nog århundradets underdrift. Trots hans extrema intelligens, eller kanske på grund av det, så får man absolut inget trevligt intryck av honom. Ett ganska otrevligt geni är väl den korta sammanfattningen.

Boken är iallafall helt fantastisk, väldigt inspirerande. Jag hade inga som helst problem att ta mig igenom den och längtade verkligen tills nästa gång jag kunde få läsa vidare.

Elon Musk – Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic FutureElon Musk – Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future är onekligen veckans lästips!

Mvh,
Snåljåpen

1 comment

Leave a Reply