DGC, en ny utdelningsfavorit?

DGC

Förra veckan fick jag genom Finwire TV åka och hälsa på nätoperatören DGC. Det första som slår mig är: varför kan jag så lite om ett bolag med lång historik och hög direktavkastning? Varför har bolaget bara 361 ägare på Avanza när Bahnhof har nästan 3000? Dessa frågor fick tyvärr inte svar, även om många andra fick det.

DGC är ett relativt litet bolag med strax över 200 anställda. Trots sin lilla storlek så har man betydande infrastruktur och riktigt stora prestigekunder. Som nätoperatör så är det normalt att man skriver långa avtal med sina kunder, ofta över 4 år eller mer. Detta liknar till viss del Zalaris där förutsägbarheten i intäkterna är stor samtidigt som verksamheten skalar ganska bra.

Någonting jag verkligen gillar med DGC är att ledningen investerar så tungt i bolaget. Grundaren David Giertz äger fortfarande ca 56 % av bolaget och vd äger ca 4,5 %. Detta är framförallt positivt när bolaget startades på sent 80-tal där vd blev den första anställda 1991. Den långsiktighet som vd Jörgen Qwist pratar om i klippet blir mycket mer trovärdig när man sätter den i relation till hans eget agerande de sista 25 åren.

Tittar man på översikten på Börsdata så ser man ganska snabbt att det är ett stabilt bolag i tillväxt där utdelningen verkar vara tillförlitlig. Primärt så är det precis den här typen av bolag jag letar efter. Jag gillar bolag med återkommande intäkter, långsiktighet och samtidigt en tillväxt. Kort och gott: DGC har gjort sig förtjänt av en riktig analys från min sida, nu handlar det bara om att försöka få tid till att göra den.


Vad tror ni om DGC? Är det ett bolag man ska äga eller kanske undvika?

Mvh,
Snåljåpen

5 comments

  1. Tittade själv på DGC och Bahnhof i våras men valde Bahnhof av någon anledning jag inte längre minns… Men helt klart är DGC en fin investeringskandidat!

  2. Verkar vara intressant om något dyr, motiverar tillväxten denna prislapp? Ser man till vinsten så verkar den organiska tillväxten inte existera (då den pendlat runt 3,5kr i 3 år och runt 5,6k i 3 år), utan snarare att något förvärv gjordes vid 2012 som gjorde att vinsten ökades. Rätta mig gärna om jag har fel då detta är en gissning utifrån grafen. Ser fram emot om analysen avslöjar något annat 🙂

  3. Minns att jag köpte ett extraminne från DGC till min Amiga 500 i början av 90-talet. De hade en liten annons i DMZ om jag minns rätt. Firman höll hus i (föräldrarnas?) villa och jag hämtade paketet på plats för att slippa portot. Det har hänt en del sedan dess… visar ju på en viss målmedvetenhet om grundarna är kvar i bolaget.

  4. Bra bolag, att köpas när det det är aktiepriset är lågt, så avvakta något år till allmän börsnedgång.
    Ni som gillar hög avkastning på eget kapital och låg, mycket låg, belåning har något att titta närmare på.

Leave a Reply