Därför vill jag blanka Fingerprint

Att Fingerprint blivit ett stycke svensk industrihistoria kan ingen med ekonomiintresse möjligtvis ha missat. Att det lilla Göteborgsbolaget blev underleverantör till världens största mobiltillverkare är verkligen en bedrift som man inte kan ta ifrån dem.

I skrivande stund är börsvärdet på Fingerprint Cards strax över 18 miljarder svenska kronor. Det innebär att bolagets 115 anställda (siffror från juni) värderas till 156 miljoner kronor vardera, knappast någonting att blunda för. Om vi bara LEKER med tanken att sätta ett P/E-tal 20 på varje anställd så innebär det att varje enskild anställd ska dra in en ren vinst på nästan 8 miljoner, och det är efter att ha täckt upp för sin egen lön.

Är detta rimligt? Absolut orimligt är det inte. Med skalbara affärsmodeller och stora värden i teknik och immateriella värden så är detta snarare regel än undantag i teknikbolag. Knäckfrågan är ju snarare om dessa anställda kommer att fortsätta dra in 8 miljoner vardera även de kommande åren. Att 2015 verkar bli ett riktigt bra år, det argumenterar jag inte med, men den stora frågan är förstås hur det ser ut framöver.

Historiskt så har det varit en bransch med extremt snabb prispress där få aktörer fått vara teknikledande speciellt länge. Det finns redan andra aktörer och när marknaden är så pass stor (sett till antalet enheter) som den är så blir det snabbt intressant för andra aktörer att till och med starta på noll och börja utveckla sensorer. Generellt sett så leder högra marginaler till stor konkurrens vilket då direkt leder till lägre marginaler. Ju högre marginaler ett bolag har, desto mer måste man hålla koll på bolagets konkurrenssituation, och inom detta segment så finns det inte direkt brist på andra aktörer.

En relevant fråga i sammanhanget är förstås också den generalla diskussionen kring biometri och fingersensorer. Är det verkligen fingeravtryck som vi kommer använda som identifieringsmetod även om 5 eller 10 år? Jag tror inte det. Personligen tror jag att vi kommer få se flerstegsverifiering med kanske både ögonavläsning och röstigenkänning. Eller varför inte pulsigenkänning? Men vad det blir spekulerar jag inte i, jag bara hävdar att teknikutvecklingen inte kommer stanna vid pekfingret.

Fingersensorerna öppnade upp världen för biometri och fick halva tonårssverige att köpa aktier i ett, inte längre så litet, teknikbolag från västkusten. Jag är extremt imponerad av den resa som Fingerprint gjort och jag tycker det är riktigt, riktigt häftigt. Att däremot hoppa till Fingerprint som aktie och prata om att det är den bästa investeringen man kan göra, det är någonting helt annat.

Det finns såklart många som tjänat åtskilliga kronor på att äga och handla aktien de sista åren, och framförallt i år. Många är det som tjänat pengar fram hit, men vad är egentligen den förväntade avkastningen på Fingerprints aktie från och med nu och 5-10 år framåt? Eller ens 2 år framåt? Jag tror att Fingerprint Cards kan bli århundradets mest intressanta blankningsmöjlighet. Alla stjärnor har stått helt perfekt rätt i skyn den sista tiden för att skicka upp börskursen till över 300 kronor. Det krävs egentligen bara att ett par stjärnor hamnar på sniskan för att kursen ska halveras. Jag säger inte att bolaget ska bli helt värdelöst och gå i konkurs, inte alls, men den här värderingen, den förtjänar man bara inte.

Mvh,
Snåljåpen

 

33 comments

 1. (först av allt, grattis till samarbetet med Avanza, grymt kul!).

  Gällande Fingerprint så håller jag med om det mesta. Fingerprint kan förhoppningsvis få en stark och långsiktig marknadsposition inom fingeractryck men priset kommer att pressas. I dagsläget har man den mest mogna produkten, men fingeravtryck är för lätta att kopiera för att nå en riktigt hög säkerhetsklassning. Så även om Fingerprint Cards håller ett teknikförsprång så kommer det att finnas “good enough” lösning för t.ex. mobiltelefoner vilket pressar priset.

  Gällande alternativa biometrilösningar är jag däremot skeptisk. Ögon och rösigenkänning kommer alltid att plågas av bakgrundsbrus och varians som kraftigt överstiger det som man får när man lägger ett finger när man avläser en yta. Därför tror jag att om vi ska ha snabba och lätta biometriska lösningar så är fingeravtrycken det bästa.

  1. (Först: tack :)!!)

   Absolut har du bra poänger med alternativa biometrilösningar, min poäng är snarare att teknikutvecklingen inte kommer stanna här och att fingeravtryck knappast är den enda verifieringsmetoden vi kommer att ha i framtiden. Röstigenkänning känns som det ligger rätt långt in i framtiden just nu, om det ens blir effektivt någonsin. Jag vet inte vilka tekniker som kommer vara de stora framöver, men att det ska bli någon form av monopol där fingrar är det enda som räknas känns lite väl naivt.

   Tack för bra synpunkter!

   Mvh,
   Snåljåpen

  2. Fingeravtryck är inte lätt att kopiera. Vet du att Fingerprint cards sensor läser i 3d. Det räcker alltså inte med en 2d bild eftersom det saknas en dimension. Du behöver en 3d kopia av ett finger. Är nog lättare att titta över någons axel när någon slår in sin pinkod.

 2. Läste inte hela inlägget, men har två saker du bör tänka på 🙂

  – Massor av bolag har försökt skapa egna sensorer, Bla Apple som gav det något år innan de ist köpte upp Autentec (stavning?). Så patenten verkar vara urstarka.

  – Fing kommer in i Index till årsskiftet vilket gör att oavsett hur de går för företaget kommer detta trycka upp aktien. Så en blanking är i mina ögon otroligt riskfyllt.

  Resten lär du redan veta, 6-10 miljarder i trolig omsättning nästa år, Mastercard, osvosv 🙂

 3. Skulle vara väldigt lustigt om det helt plötsligt dyker upp en massa tekniker som fungerar snabbt, felfritt, säkert och som innebär en låg komponentkostnad. Finns nog en anledning till att man loggat in på sin telefon med en PIN-kod, fram till nu? Nej, inom överskådlig framtid så är det fingeravtryck som gäller, och inom detta är område så är det FPC:s lösningar man vill ha. Det är onekligen oerhört svårt att ta fram fungerande biometrilösningar som samtidigt håller låg produktionskostnad.
  Sen förstår inte folk, och “analytiker”, att FPC:s R&D avdelning är oerhört kompetent. De sitter inte och rullar tummarna. Nya lösningar och kanske helt nya tekniker kommer komma från dem, det måste väl även dessa “analytiker” förstå?

  1. Det här är en relevant poäng. Komponentkostnader kan vara en central faktor till att skiftet stannar vid fingersensorer. Men även om så skulle vara fallet så är jag inte säker på att denna marknad kommer vara ett monopol vilket leder till att komponentkostnaderna blir allt lägre vilket både trycker ihop försäljningen och marginalen.

   Kodak var världsledande inom foto gick totalt bort sig trots en stor R&D-avdelning och många patent. Historien är full av liknande exempel, framförallt av exempel där en teknik som inte ens var bäst ändå blev standard. Bara för att man är bäst så blir man inte störst, det är viktigt att komma ihåg.

   Mvh,
   Snåljåpen

   1. Självklart, en bra R&D-avdelning behöver inte innebära underverk. Men det finns fina förutsättningar för fortsatt framgång. Ericsson hade bara telefoner att erbjuda i början. Nu har man lite andra strängar på sin lyra, tack vare makalöst stora R&D-investeringar.
    Den som lever får se, men som sagt, folk får inte tro att man sitter och rullar tummarna på FPC – nu när de genererar stora vinster så finns alla möjligheter att fortsätta satsa på framtidens tekniker!

    1. Absolut, så är det förstås. Sen får man ju då tänka att vinsterna ska gå just till R&D för att kunna få fram nya produkter. Man har inte råd att dela ut allt till aktieägarna utan man måste investera, och då sitter investerarna där och väntar på nästa framgång.

     Nä, makalös framgång hittills, men nu är risken extremt hög framöver samtidigt som uppsidan ser ut att ha minskat. Åtminstone ser jag det så!

     Mvh,
     Snåljåpen

 4. Hur gammal är uppfinningen tåg? Eller hjulet ? 😉
  Jag tror visa saker kommer bestå, fingerverifiering är en. Visst kan det vara klokt ibland att se historiskt hur saker har utvecklats, men samtidigt är det dumt att tro att det måste ske så igen. Vad händer om 5-10år? Ja, det kan vara så att det är bara början vi ser nu och det gäller att hålla ögonen öppna och inte tappa sitt objektiva seende.

  Internet var nog ingen fluga..

 5. Tror inte heller på fingerverifiering, då den redan anses osäker. Skulle satsa på ögonigenkänning, vilket är mucket säkrare. Fingeravkänning på telefon kunde man skrota, har iPhone 6 och innan det iPhone 5s och tycker fingeravläsning är överflödigt.

  1. På vilket sätt “anses den vara osäker”? Aldrig sett någon knäcka FPC:s sensor, men du kanske har helt ny information att delge?

  1. Absolut, det GÅR att blanka Fingerprint. Man kan dessutom gå kort via optioner även om jag själv inte tycker det är bra alternativ. Jag skulle vilja ha en kort minifuture för att kunna gå kort på ett sätt som passar mig och min portfölj.

   Sen är det såhär: Jag tycker värderingen i Fingerprint ser ansträngd ut men det räcker inte för att initiera en kort position. Fler saker behöver vara rätt. T.ex. nu har det kommit ett par PM som inte riktigt knuffat kursen så mycket som vi är vana vid, det ger en hint om att läget kan närma sig. Om jag går kort Fingerprint så kommer du få veta, och alla andra. Det krävs dock ett bättre läge samt att jag kan använda ett bra instrument.

   Mvh,
   Snåljåpen

 6. Snåljåpen, du är tyvärr inte tillräckligt påläst:

  Det kommer att säljas ca 1,5 miljarder smartphones i år, en siffra som kommer att öka de närmaste åren pga ökad försäljning i t ex Indien o Afrika… FPC säljer sensorer för 3-3,5 dollar idag, priset kommer att sjunka men marginalen behöver inte försämras eftersom nyare, mindre sensorer har högre marginaler samtidigt som FPC kan sätta press på sina leverantörer när volymerna ökar kraftigt…

  Fingerprint sensorer, i synnerhet de som FPC producerar är små och strömsnåla vilket är viktiga egenskaper för telefontillverkare som vill ha frihet att designa telefonen på ett unikt sätt och för att maximera batteri-tiden. Den implementering som Huawei har gjort i Mate S där man kan scrolla på hemsidor/fotogallerier med sensorn har lagt ytterligare ett lager av funktionalitet till sensorn förutom ren identifiering…

  Apple/Iphone har bara fingeravtryck som identifieringsmetod i sina telefoner. Android 6.0 / M som släpptes igår av Google stöder endast fingeravtryck som biometrisk identifieringsmetod, dvs det finns ingen annan biometrisk metod som är nära att ta över i närtid (1-2 år). Android står för 80% av mobilmarknaden och tillsammans med att marknadens giganter Samsung o Apple redan visat vägen och att det finns en stark drivkraft att etablera olika betal-lösningar i mobilen oavsett tillverkare (ApplePay, SamsungPay och nu senast AndroidPay) kommer alla tillverkare att tvingas med på tåget. Att Android nu stöder fingerprint sensorer kommer pga dess marknadsdominans att påverka marknaden i riktning mot att det blir en standard i mobiler, på samma sätt som t ex kameran. Ju fler appar och/eller funktioner som utvecklas där fingerprint sensorn används på något sätt gör det svårare att hävda att den inte är har en plats på/i telefonen.

  Att FPC var den enda fingerprint senor tillverkare som samarbetade med Google inför lanseringen av Android M säger något om hur långt fram företaget just nu befinner sig i förhållande till sina konkurrenter. Det pekar också mot vilket företag de återstående mobiltillverkarna kommer att välja när de ska integrera fingerprint sensorer i sina kommande modeller…

  I flera år har tillverkare sneglat mot möjligheten att integrera fingerprint sensorn i skärmen men det har varit tekniskt svårt att genomföra. FPC har nu lanserat en modellserie fingerprint sensorer (FPC1200) som klarar just det. Dessa är klara för massproduktion i Q3 samtidigt som konkurrenten Synaptics (som har sin enda kund i Samsung) säger att de planerar att ha en prototyp klar i början av 2017…

  Just nu är läget så att utanför Apple och Samsung är det antingen FPC eller inte alls när det gäller sensorer! Det finns många aktörer på marknaden men i princip inga konkurrenter i dagsläget, Synaptics produkt är ett hopplock av deras egen hårdvara, mjukvara från Egistec och tillverkning hos Samsung, dvs de kan inte sälja produkten till någon annan tillverkare…

  FPC levererar i dagsläget till 20 tillverkare och prognosen är att ytterligare 5 tillverkare lanserar mobiler med FPC inside innan årskiftet. Alla dessa ca 25 tillverkare kommer att sälja sina mobiler under 2016 och samtidigt komma med nästa modell i respektive serie… När alla tillverkare har 3-5 modeller som säljer samtidigt är utrustade med fingerprint sensorer kommer volymerna att vara gigantiska totalt sett! FPC har inte lämnat någon prognos för 2016, men med tanke på att försäljningen i Q4 endast kommer att vara över 1 miljard och marknaden kommer att öka nästa år är det inte orimligt att de kommer att sälja för mellan 5 – 10 miljarder 2016.

  Som om det inte vore nog är smarta kort med biometrisk identifiering nästa kassako för FPC, ingen tillverkare har så strömsnåla sensorer som FPC, vilket innebär att de tillsammans med norska Zwipe kan producera smarta kort utan batteri. Det räcker alltså att vifta med kortet över läsaren så räcker induktions-strömmen till för att väcka sensorn och utbyta information med läsaren på t ex affären/jobbet/gymmet… Kortmarknaden är gigantisk och vad ska stackars Visa / Mastercard / American express m fl ta sig till när all världens framtida betalningar riskerar att gå dem förbi? De tvingas följa med på fingerprint tåget, vare sig de vill eller inte… Dessa kort kommer av allt att döma att börja rullas ut under 2016 men når större volym under 2017-2018.

  Du är delvis tveksam till FPC som investering eftersom du inte vet hur vinster etc ser ut framåt, i vilka andra bolag går det att förutse utvecklingen 5-10 år framåt? Du har rätt i att den snabbt föränderliga världen är ingenting säkert, men gäller inte det för alla bolag (se t ex olje-priset senaste året)?

 7. Skriv gärna vilken typ av “stjärnor” som ska på sniskan för att kursen ska halveras om du vill ha ngn trovärdighet. Gällande bruttomarginalen har Lantto (VD) sagt att dessa kommer sannolikt öka under 2016, vad får dig att tvivla?

  1. Släpper igenom verkar Snåljåpen åtminstone göra eftersom jag kan läsa detta 🙂 Jag tror bara att kommentarspublicerandet sker med viss fördröjning.

   1. Jag släpper alltid igenom allt. Om man kommenterar för första gången från ett användarnamn eller IP så måste jag dock godkänna det manuellt, och det är inte alltid jag har tid att göra det direkt, så ibland dröjer det. När man väl fått en kommentar godkänd så är det fritt fram att köra!

    Mvh,
    Snåljåpen

 8. “Därför vill jag blanka Fingerprint” men du vill inte blanka genom att blanka?

  Du skriver:
  “Jag tror att Fingerprint Cards kan bli århundradets mest intressanta blankningsmöjlighet. Alla stjärnor har stått helt perfekt rätt i skyn den sista tiden för att skicka upp börskursen till över 300 kronor” men säger i kommentaren att “Det krävs dock ett bättre läge”

  Jovisst, men jag får inte ihop det du säger med det du säger. Aspirerar du kanske på att bli politiker eller kanske journalist?

  1. “Därför vill jag köpa minishorts i Fingerprint” är inte lika compelling som rubrik helt enkelt ;).

   Jag VILL blanka Fingerprint, men jag tänker inte göra det förrän läget är helt rätt. Inte konstigare än så.

   Mvh,
   Snåljåpen

 9. Jag tror att fingeravtryck som säkerhetsmekanism har en begränsad tidshorisont. Om man tittar på övriga metoder inom området människa-maskin kommunikation så anser jag att den generella utvecklingen går mot kontaktlösa metoder som röststyrning, gester och ögonigenkänning. Utöver detta ser jag också begränsningar i fingerkontakt om man ser till fysiska begränsningar som uppkommer med handskar, smuts, kyla/kondens och olika typer av fysiska skydd i form av cases, inneslutningar och avstånd.
  Givetvis är det ur säkerhetssynvinkel skillnad på att be telefonen att söka efter en kontakt och att godkänna en betalning så jag tror att fingeravtrycksläsning kommer att ha en stor utveckling och en stark position under de kommande 3-5 åren så jag skulle inte räkna bort tekniken som sådan, även om just Fingerprint kanske gjort en lite väl snabb resa. Men på sikt när andra mekanismer blir säkrare och billigare så kommer kontaktlös kommunikation successivt att konkurrera ut fingeravtryck även som säkerhetsfunktion enligt min bedömning.

 10. Du skriver läget är inte rätt. Du tror alltså på fortsatt uppgång?

  Hur länge måste ett bolag vara dominant på marknaden för att det ska vara värt att investera i? Kodak gjorde bort sig säger du, betyder det alla som köpte kodakaktier tidigt gjorde en dålig affär?
  Antagligen kommer smartphones inte vara kvar för alltid, betyder det att dom som köpte appleaktier efter första iphonen är dumma och har gjort en dålig affär?

  Du missade den största uppgången i fing och det grämer du dig över men resan är inte slut än ska du se. Du är väl för snål för att gå in på den här nivån och du är också arrogant och opåläst, därför kommer du missa den fortsatta uppgången också.

  Trevlig helg ?

 11. Olle, jag ska leka vidare på din lek med ditt påhittade nyckeltal. Eniro: 2014-02-24 — 2015-01-02: aktien har gått -88,34% sedan toppen. Nu ska vi applicera ditt resonemang EFTER att det gått dåligt, för enligt dina påhittade nyckeltal så ska man köpa eniro nu. 2015-01-02 stänger kursen på 7,645 sek, antal aktier var då 100 177 474 = market cap på 765,86 mil. Antal anställda enligt årsredovisningen nu 2 600. Mcap/anst = 295tkr, med P/E-tal på 20 blir det 14,7 tkr/anställd de ska dra in i ren vinst efter de täckt upp för sin egen lön. FPC som du räknar 8 mln/anst, Eniro 0,0147 mln/anst. Eniro alltså enligt dig nästan 100ggr köpvärt i detta läge.

  Sedan dess har Eniro gått ytterligare -89,64%. Kul när ni journalister och bloggare helt plötsligt blir toppanalytiker och framförallt hittar på egna nyckeltal. Gäller att låta viktig och att få synas, det är häftigt. Din analys ovan är ett skämt, googla “fabless”, “fido” och “globalplatform” så kanske du i alla fall börjar att förstå att det är fler än 115 personer som gjort detta till den framgångssaga det är. Vi pratar tusentals duktiga personer från toppbolag som Google, Microsoft, ST-Ericsson mfl.

  Sen gällande biometri specifikt verkar du inte kunna något alls. Håll dig till att vara cool i sociala medier och blanka på. Du gör dock bort dig med dessa inlägg, du skadar både ditt och ditt bolags förtroende långsiktigt med sådan här smörja.

 12. Det har funnit en massa lägen att Blanka under 2015. Inte lika stora möjligheter som uppgången, men ändå. Det kommer säkert rekyler under 2016. Frågan man ska ställa sig.

  Går vinsterna, försäljningen, Nettomarginalen osv upp fortare än kursen eller är det tvärtom?
  Kan man se 2016 års förväntade vinster i kursen redan nu?

  Det krävs således bra mycker mer än att säga, som de flesta gör, konstigt nog. Kursen har gått upp så mycket så nu ska den gå ner…. Alltså ska jag blanka! … Dessa uttalanden som många sk analytiker görs sig skyldiga till är väldigt amatörmässiga. Lägg in lite mer i debatten. Mer siffror. Rejäla hot som man kan verifiera.

  Men visst Blanka på! … Jag är övertygad om att jag kommer tjäna mer pengar på att trada FING på Uppgång än vad du kommer att tjäna på att blanka… Men vi får se hur det går lol …

 13. Hej!
  Tänkte bara höra vad du/ni tror om Fing i dagsläget. Den är ju oerhört blankad av stora aktörer men dom presterar ju helt otroligt. Synaptics sensor har fått mycket kritik och funkar dåligt i S7:an. Qualcoms sensor har inte heller blivit någon hitt utan sitter bara i 1 subvensionerad lur och kostar typ 3ggr mer än fpc:s sensorer. Enda konkurrenten som är värd att nämna ( på mobilmarknaden ) är goddix och dom har bara lyckats ta sig in i nån enstaka mobil. Smarta korten är på frammarsh och där har endast fpc som det ser ut sammarbete med dom stora aktörerna.
  Riktkurserna ligger ju mellan 500-850 ( om man bortser från ABG som verkar oseriösa och även blankar FING )
  Ska den ner på 1-2års sikt eller upp ( om vi förutsätter att vi slipper en finanskris och att björnen somnar )
  Tack på förhand!

  1. Antingen blir vi uppköpta till ett rimligt pris eller så får vi dela på den framtida marknaden med stora och skickliga andra aktörer. Man behöver inte ha en speciellt stor andel av den totala marknaden för att vara ett enormt stort företag.

   Vad kommer att hända med tekniken i framtiden. Tja, svårt att säga men jag känner mig ganska övertygad om att vi inte kommer att fortsätta ha pinkoder och lösenord i alla fall. Finns ju hur många tekniker som helst inom biometri, ögonscanning, röst, puls, scanna blodådrorna i händerna, ansiktsavläsning och så vidare men jag tycker det verkar osannolikt att vi ska börja använda något att dessa för att identifiera oss när vi ska handla på ica eller något liknande. Känns ju mycket smidigare att bara ta fram fingret, oftast har man ju med sig det ganska lättillgängligt.

Leave a Reply