Jag vill inte investera i mogna bolag!

mogna bolag och tillväxt

Idag fick jag plötslig inspiration av en tweet från Günther Mårder om olika faser i ett bolags utveckling. Jag tänkte att jag väldigt kort ska ge min syn på dessa faser från ett investeringsperspektiv!

A. 

Här är idén precis född, tekniken är ung och relativt obeprövad. Här hittar vi många biotechbolag och många techbolag. Här är potentialen enorm men sannolikheten att potentialen nås är fortfarande väldigt låg. Här investerar jag väldigt sällan då jag tycker det är alldeles för svårt att räkna på bolagen samtidigt som det känns som att spela på lotto. Det händer dock ändå att jag kliver in “sent” i A-fasen strax innan jag anser att ett bolag kommer att hamna i B. GWS Production anser jag är precis i gränsen mellan A och B just nu. Avensia likaså*.

B. 

Här älskar jag att vara. Här har bolagen hittat en produkt som marknaden behöver, marknaden har bekräftat att intresse för produkten finns och tillväxten är igång. Här kan bolagen fortfarande vara små och oupptäckta med väldigt tunna ägarlistor där grundarna sitter på en stor del av bolagen och inte vill dela med sig. Om likviditeten och floaten är dålig så är det ofta oupptäckt! Här har vi de sista åren till exempel sett Bahnhof och Kopparbergs. Avanza har också varit ett perfekt bolag i detta skede, dock har det varit många som följt bolaget så prislappen har aldrig riktigt känts aptitlig.

C.

Här hamnar jag ibland och tror att jag är i B. Här har tillväxten börjat mattas av samtidigt som värderingen kanske fortfarande är kvar som om tillväxten ska fortsätta ett bra tag till. Att äga ett C-bolag till en B-värdering kan ganska fort innebära att den förväntade avkastningen närmar sig nollan. Här tror jag vi just nu ser Avanza och eventuellt snart Nordnet.

D. 

Här vill jag absolut inte vara, om det inte av enbart defensiva skäl. Ett typexempel på bolag som hör hemma är är Coca Cola och Walmart. Majoriteten av tillväxten finns i historien och inte i framtiden. Marknaden är väldigt mogen, marginalerna är på väg neråt och tillväxten har bromsat ner rejält. Ett exempel på bolag som finns här men som jag ändå äger är Hufvudstaden. Jag vill ha exponering mot fastighetsbranschen och vill ha det försiktigaste bolaget i sektorn. Här är det extremt viktigt att ha koll på värderingen för att inte köpa för dyrt och sedan sitta på ett innehav under 10-15 som inte gett någonting tillbaka mer än utdelningen. Problemet är att i stort sett alla bolag här följs av många analytiker och här är det extremt svårt att som privatperson ha en edge. Här är man helt enkelt inte bäst.

Om jag ska försöka placera ut några av de bolag som jag äger i denna grafik så ser det ut ungefär såhär:

Screen Shot 2015-10-21 at 12.40.21

 

Om man letar efter bolag i B-segmentet som är små, oupptäckta och där grundarna fortfarande är kvar så tror jag man har stora förutsättningar att lyckas.

Vart hittar du din edge?

Mvh,
Snåljåpen

*Tittar man på Avensias gamla affärsmodell så är man snarare mellan B och C, men i och med produktsatsningen så har bolaget fått en ny skepnad och börjar om med resan på nytt.

10 comments

 1. Fantastiskt inlägg i all sin enkelhet – sånt här gillar jag!

  Sen är vi nog ett gäng som hävdar att Apple bor i B-fasen fortfarande men det tycker inte marknaden…

  1. Håller delvis med dig om Apple. Deras stora utmaning är att kontinuerligt lansera nya produkter och innovera affärsmodellen för att parkera sig kvar i B-fasen. Jag menar att iPhone-marknaden börjar mogna mer samtidigt som man hittar nya produkter att börja om med i B-fasen.

   Tack för de vänliga orden!

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Om jag uppfattar ditt inlägg rätt så äger jag lite för många Anivån och typ bara 1 som ligger på sen B eller tidig C nivån.

  A – Sensys Gatso såklart men det är bekräftat att aktien kommer att försätta gå upp. Var anser du Elekta ligger på? Jag uppfattar aktien som B men om inte då har jag 2 A aktier.

  Sen har jag Shamaran, jag var dum som investerade mycket i när jag var ung.

  Jag anser att Klövern ligger på B nivån eller har jag fel?

  1. Nej, egentligen inte, eller kanske. Det enkla är väl att INTE leta på large cap. Men mer än så handlar det mer om att leta bolag med ett mindset från början att man är ute efter bolag som har framtiden framför sig och inte bakom sig. Detta är svårt att kvantifiera utan är någonting du får baka in i din lite “fluffiga” analys av bolaget. Det är ett luddigt kriterium som man måste känna i magen och inte riktigt kan räkna fram, även om jag hemskt gärna skulle vilja.

   Kasta pil på börsen, plocka ut 10 bolag, läs på om dom i 10 minuter vardera och försök placera ut dom i grafen. Vart hör dom hemma och varför? Börja där så kan vi diskutera om jag tycker likadant :)!

   Jag har inget speciellt sätt för hur jag hittar såna här bolag, bara att när jag hittar bolag som är långt ut på D-skalan så slutar jag researcha ganska fort om jag inte tycker att bolaget har någonting extremt exceptionellt, typ Apple.

   Mvh,
   Snåljåpen

 3. Här satte du fingret på något jag själv gått och fnulat på.

  Det svåra med att veta vilken fas ett bolag är i är ju att strategier och affärsmodeller ständigt ändras. Telekomföretag kanske blir dataföretag, MTG kanske blir esport-jätte osv. Tydligaste exemplet kanske Kinnevik som ju plötsligt fokuserat på internethandel/digitala företag, svårt att förutse för 10 år sedan 🙂

 4. Är mycket intresserad av att försöka placera Tesla på den här skalan,
  Tesla/Musks framtidsversion ligger så långt fram att ser man till vad bolaget försöker göra har de precis trampat upp på A delen,
  (Finns så mycket kvar inom batteriteknik och transport. Batteri segmentet saknas för visionerna så bygger de världens(!) största fabrik till ytan- större än Boening seattle. för att kunna tillverka sitt eget behov för att komma upp till 0,5% av den totala marknaden för mellansegmentet av personbilar… För deras ambition anser jag att bolaget nått A nivån

  Produkten är visserligen etablerad (premiumskiktet) vilket för mig till tidig B.

 5. Just nu ligger mina förväntningar på Sveriges bostadsrättscentrum och Fort nox.
  Båda agerar på en marknad där det tillkommer kunder varje dag och där de har en erkänt bra produkt som fortfarande utvecklas.
  Borde klassas som slutet på B/C-gruppen

 6. Hej.

  Jag vill bara tipsa om en bra bok som handlar om just denna variant av investering. Där förklaras de olika stadier ett bolag kan tillhöra (stage 1-4 i boken) och i vilket stadie man bör investera i bolagen (stage 2). Boken heter “Trade Like a Stock Market Wizard: How to Achieve Super Performance in Stocks in Any Market” och är skriven av Mark Minervini.

  Mvh Daniel.

Leave a Reply