Prevas – ett av årets bästa case?

Prevas

Enda sedan jag blev utskrattad när jag köpte Qliro så har jag fortsatt att leta efter bolag med låga P/S-tal.

En av anledningarna till att jag gillar låga P/S-tal är just att förändringar i lönsamheten slår extremt hårt på värderingen av bolaget. Ju fler omsättningskronor som förändringar i marginalen slår mot, desto mer påverkar det förstås lönsamheten.

Prevas är ett teknikkonsultbolag som har en historik som de sista åren varit allt annat än fantastisk. Bolaget tjänar inte ens pengar just nu vilket har fått värderingen att krypa ner till P/S 0,18. Detta kan jämföras med konkurrenterna i branschen som ligger någonstans mellan 0,6-2. De konkurrenter som har högre P/S-värdering har förstås också högre lönsamhet och går helt enkelt bättre som företag.

Det finns förstås stora värden i Prevas även om bolaget idag är olönsamt. En större aktör skulle kunna köpa upp bolaget och enkelt göra verksamheten lönsam från i stort sett dag 1. Genom att skära i overheadkostnader och management kan man tillgängliggöra värden på ett relativt enkelt sätt. Och även om bolaget inte gått så bra de sista åren så är det absolut inget dött lik vi pratar om.

Prevas är inget buy-and-hold-case utan snarare ett inte så fantastiskt bolag som bara gått och blivit för billigt. På det sättet påminner det mycket om Qliro. Oavsett hur dåligt man tycker att någonting är så finns det alltid ett pris där det blir intressant. Prevas har kommit till det läget just nu och jag tänker därför ta tag och gräva i detta ordentligt. Jag äger några aktier och det är mest för att tjata på mig själv att ta tag i grävandet!

Hur går era tankar kring Prevas?

Mvh,
Snåljåpen

1 comment

  1. Håller med helt och hållet. Omsättning på 700 MSEK och omstruktureringarna får full kraft 2016 och rörelsemarginalsmålet är på 8% i år = 60 MSEK vinst för ett bolag med endast 120 MSEK BV och free-float på 44%.

    Allt annat än minst 20kr i år verkar orimligt om de så bara håller 1/3 av målet.

Leave a Reply