Nordnet – börsens sämsta bolag?

nordnet

I dagens EFN Börslunch (efter ca 10 min) så är John Skogman uppe med Nordnet på listan över börsens sämsta bolag. Även om jag är säker på att han inte menar det ordagrant så förstår jag ändå att han inte gillar bolaget just nu. Eftersom Nordnet är mitt näst största innehav så kände jag att jag lite snabbt måste kladda ner mina tankar.

Teknisk skuld
John lyfter fram att Nordnet har en kass hemsida som har ett enormt behov av uppgradering och även om det delvis är sant så gäller det att sätta saker i perspektiv. Nordnets tekniska infrastruktur och frontend (d.v.s det som kunderna ser) är kanske inte cutting edge, men det handlar förstås om vad man jämför med. I Sverige så är Avanza överlägsna när det kommer till teknik vilket gör att Nordnet ofta ser dåliga ut. Sverige är dock inte Nordnets enda marknad, vilket ofta glöms bort. Trots sin ”uråldriga teknik” så är Nordnet i framkant på sina andra marknader, vilket inte är att förringa. Uppepå detta så är det knappast någon hemlighet att Nordnet gör en större uppgradering av sin hemsida, alla pratar om det och det är förmodligen en stor orsak till bankens ökande kostnader det sista året.

Courtagesänkningen
John säger att courtagesänkningen inte slagit igenom ännu vilket snarare är precis vad den gjort. Nettocourtaget per affär har gått ner från 27 till 21 kr vilket primärt beror på just den nya prislistan. Många kunder har nu bytt prisgrupp vilket lett till att de existerande kunderna nu genomför fler affärer men dock till lägre volymer. Att courtageintäkterna går ner är förstås negativt, dock är det positivt att banken satsar på att sänka courtagen och sina kortsiktiga intäkter i syfte att långsiktigt vinna markandsandelar och bli ett bättre alternativ för sina kunder.

Räntenettot
Börspodden lyfter också fram att en väldigt stor del av intäkterna kommer från räntenettot vilket de inte tycker ska anses som något styrketecken. De menar att Nordnets låneportfölj är skräp och det kanske stämmer. Nordnet äger bolaget Konsumentkredit som jobbar med privatlån. Även om jag förstår Börspoddens tankar så tycker jag nästan precis tvärtom, detta är en av styrkorna i Nordnets affär vilket gör att deras intäkter balanseras bättre över en konjunkturcykel. Nordnets vinster blir inte lika slagiga som t.ex. Avanza som har en absoluta majoriteten av sina intäkter från provisionsnetto, alltså courtage.

De sista åren har vi haft kraftigt sjunkande styrränta i Sverige vilket förstås slagit mot alla bankers räntenetton. Q1 var första kvartalet för Nordnet sedan 2013 då räntenettot inte sjönk, istället steg det med lite drygt 1 % från Q4-2015. Jämför detta mot Avanzas räntenetto som minskade med lite drygt 12 %. Även om varken Nordnet eller jag tror på stigande räntor i närtid så indikerar det ändå att minskningen i Nordnets räntenetto kan ha bottnat här. Samtidigt så har kreditförlusterna minskat betydligt till 8,3 mkr vilket primärt kommer ifrån de 2,7 mdkr i privatlån som banken har. Det positiva här är att kreditförlusterna fortsätter att minska trots att utlåningen ökar konstant.

Visst, man kan argumentera för att Avanza är bättre som inte har några kreditförluster, men det är för trångsynt. Om vi enbart tittar på Nordnets värdepapperslån, d.v.s motsvarande lånetjänster som Avanza erbjuder, så är kreditförlusterna 0 kr. Kreditförlusterna kommer alltså ifrån privatlåneportföljen i Konsumentkredit. Detta gav Nordnet kreditförluster på 8,3 mkr när Avanza hade 0, samtidigt hade Nordnet ett totalt räntenetto som var 3x större än Avanzas.

Kreditförluster är inget problem så länge de hålls stabila och balanseras med ett högre räntenetto. Nordnets kreditförluster på privatlåneportföljen var 1,4 % vilket kan jämföras mot Collectors 1,3 %. När kreditförlusterna äter upp hela räntenettot då och då, det är då vi ska oroa oss. Här är allt i sin ordning.

Transaktionerna / handelsaktiviteten
Antalet avslut genom Nordnet ökar konstant och jag vet flera större traders som flyttat från Avanza till Nordnet det sista halvåret. Enkel huvudräkning säger mig att 9/10 av de traders jag känner kör Nordnet. Även om detta är en anekdotisk jämförelse så kan den ha ett värde. Stora traderkunder i sig sällan är lönsamma att ha, dock bidrar dessa personer till en enormt stor del av omsättningen som gör att man får volymrabatter av Nasdaq/börserna, vilket i sin tur leder till lägre priser för samtliga genomförda affärer. Genom att ha ett gäng stora traders som håller uppe volymerna så kan man alltså öka marginalerna på sin övriga kundstock.

Inget nettoinflöde i Q1
Nordnet har sedan tidigare haft ett samarbete med Söderberg & Partner som nu minskas vilket innebär att pengar som Nordnet fått in via S&P’s kunder nu flödar ut. Totalt 9,5 miljarder har flyttats hittills, 2,2 av dessa nu i Q1 och mer är att vänta under året. Rensat från detta utflöde så hade Sverige ett nettosparande på 1,4 mdkr i Q1 vilket jag tycker är bra när man ser till den extremt dåliga börs vi upplevde i början på året. Nu har Söderberg & Partners ca 15 miljarder kvar hos Nordnet där ca hälften kan vara föremål för flytt, den största flytten bör vi se under 2016. Nordnets andra marknader fortsätter dock att ånga på där de tillsammans hade ett nettosparande på 3,5 mdkr under första kvartalet.

Sammanfattning
Kortfattat känns det som att 2016 knappast kommer bli Nordnets bästa men som vi alla vet så värderar vi bolag utefter deras långsiktiga intjäningsförmåga, inte utefter enskilda kvartal. Jag tycker att Nordnet ser signifikant undervärderat ut på lång sikt och har därför börjat köpa rejält. Det kan absolut vara så att kursen går ner mer under året, någonting jag dock inte tror. Om det händer så står jag redo att öka min position ännu mer.

Värt att notera är att styrelseordförande Claes Dinkelspiel köpte aktier i måndags till ett värde av 1,14 mkr. Han tycker tydligen att årets 30%-iga nedgång är för mycket, jag håller med.

Mvh,
Snåljåpen

8 comments

  1. En sak jag gillar skarpt med Nordnet är att de har ett API jag kan använda för att skriva script som dagligen hämtar hem mina innehav och uppdaterar mina spreadsheets helt automatiskt.

  2. Jag har tappat förtroendet för Börspodden. Dom hakar upp sig på en del bolag på ett närmast maniskt sätt. Electrolux, Evolution gaming m.fl Det känns ibland oseriöst och barnsligt när de på ett ibland rabiat sätt dissar en del bolag utan att bevisligen ha rätt i sak. När dom har fel kan dom inte erkänna det. Att de dessutom har Degiro som sponsor och vurmar för det bolaget…..(Jag har inga aktier i Nordnet) Tycker det är synd för kunninga är dom men deras framtoning är tyvärr lite för fjantig för att jag ska uppskatta deras pod.

  3. John Skogman är rolig att lyssna på men man ska komma ihåg att han sysslar med daytrading och byter åsikt oftare än politiker.

  4. “jag vet flera större traders som flyttat från Avanza till Nordnet det sista halvåret. Enkel huvudräkning säger mig att 9/10 av de traders jag känner kör Nordnet.” Varför skulle någon frivilligt flytta till Nordnet?

  5. Nyfiken på vad du tycker om börsen generellt för tillfället. Är börsen fortfarande dyr? Eller kan det vara läge att gå in tungt i indexfonder?

  6. Kan inte förstå att folk tycker att avanza har bättre teknik. Jag har bytt från nordnet till avanza o tycker dom är långt efter. Vist avanza ändrar layouten på hemsidan hela tiden o kallar det uppgraderingar. Fixa så optionskrav uppdateras i realtid. Depåutvecklingen likaså.

Leave a Reply