Boktips: The Little Book of Valuation – Aswath Damodaran

Aswath Damodarans The Little Book of Valuation är en fantastisk bok, precis som allt annat som Damodaran skrivit. Mina förväntningar här var dock att boken skulle hålla en betydligt lägre nivå än den faktiskt gjorde. Bara för det är en kort bok i “Little Book”-serien så betyder det inte att den är lättbegriplig.

Detta tycker jag är en fantastisk bok, men den lämpar sig inte för någon som precis börjat titta på hur man värderar bolag. Snarare är det en bok för någon som förstått grundläggande analys och hållit på med aktier ett par år. Damodaran tar för givet att läsaren har en rätt hög kunskap vilket också demonstreras i vissa exempel. Exemplen är ganska tekniska och känns ganska akademiska egentligen. Boken är rätt tung på formler (om än relativt enkla) vilket gör den stundvis svår att hänga med i.

Det finns många intressanta lärdomar att hämta ur denna bok, men man ska ge sig in i boken med rätt förväntningar. Jag skulle säga att det här är en fantastisk bok att läsa EFTER att man läst Damodarans bibel “Investment Valuation”. Det här är en perfekt bok för att återbesöka årligen för viktiga koncept och för att påminnas, men som inlärningsbok är den tyvärr inte speciellt bra. Det gör mig lite ledsen, för det var vad jag trodde. Jag gillar verkligen Damodaran men hade nog lite fel förväntningar på denna bok.

Förlusten är dock inte speciellt tung, The Little Book of Valuations dryga 200 sidor har stor text och går väldigt fort att läsa. På en längre eftermiddag är man klar.

Tyvärr har jag ännu inte hittat någon bok som bryggar gapet mellan det allra mest fundamentala (Why are we so clueless..?) och det lite mer avancerade (Damodaran). Jag bryggade gapet genom ett par års nördande runt i excelblad och genom att testa mig fram i massvis med taffliga analysförsök. Det var dock väldigt ineffektivt, och den processen borde kunnat påskyndats.

Mvh,
Snåljåpen

1 comment

Leave a Reply