Jag har problem – och tar tag i det!

Ni kanske har sett mina ganska drastiska åtgärder på mobil/teknik-sidan de senaste dagarna/veckorna. Saken är den att jag känner att jag börjat få mer och mer koncentrationsproblem både på jobbet och hemma. Det blir allt mer att göra på allt mindre tid, så jag måste effektivisera lite för att få mitt liv att fungera. Missförstå mig rätt, jag trivs extremt bra med att driva företag och det är helt fantastiskt att ha familj. Kombinationen är inte alltid så enkel att hantera, och därför behöver jag lite strategier.

Historiskt så har jag varit en person som älskat att multi-taska. Tusen saker i gång samtidigt, högt och lågt, både arbetsrelaterat och icke. Det har varit mitt sätt att leva. Jag brukar ofta se på mig själv som någon form av ADHD-fall trots att jag inte sökt någon diagnos. Jag tror att många skulle tjäna på att acceptera sina koncentrationssvårigheter och försöka hantera dem, oavsett om de beror på ADHD eller bara din omgivning.

Under min uppväxt var jag väldigt lättlärd. Nya koncept och idéer tog jag till mig väldigt lätt vilket också gjorde mig väldigt uttråkad. Ett sätt att stimulera mig och trycka bort tristessen var att göra fler saker samtidigt. På jobbet blev det här nästan en tävling. Kolla på film och skriva rapporter samtidigt? Japp. Lösa Rubiks kub och sitta i telefonmöte samtidigt? Japp. Det funkade, jag klarade det, men jag hade nog varit bättre om jag gjort en sak i taget.

Min långvariga multi-tasking har gjort mig till ett attention-monster som inte klarar av att göra en sak i taget. Jag har haft väldigt svårt att koncentrera mig, ens korta perioder, just för att det varit så tråkigt. Det kan absolut vara ADHD/liknande, men egentligen tror jag att mina koncentrationssvårigheter är självförvållade. Det här är någonting jag börjat jobba aktivt på att hantera.

Här är lite av min nya strategi för att fokusera just på kontoret:

 • Skrivbordet få inte ha några objekt på sig som inte behövs för arbetet. Varje objekt stjäl potentiell uppmärksamhet och om den snor din blick i 1 sekund så tappar du fokus och slöar ner det du gör. Ingen Rubiks kub på skrivbordet, bara to-do-listan, kaffekoppen och datorn.
 • Jag skriver en daglig to-do varje morgon. Den får innehålla max 5 punkter. Jag har jobbat mycket med to-do-listor tidigare men har alltid missbrukat dem och gjort dem jättelånga med både saker som är akuta och saker som aldrig blir gjorda. Nu använder jag appen Reminders (Apple’s egna) för en brutto-to-do och sen varje morgon plockar jag ut de 5 saker jag ska göra. Hinner jag med de 5 sakerna innan dagen är slut så skriver jag en ny lista.
 • Uppgifter delas in i block som liknar varandra. För att minska “switching costs”. Alltså varje gång man flyttar mellan olika typer av uppgifter så tappar man flow. Genom att lägga ihop liknande uppgifter i block så minimerar man den effekten.
 • Varje block timeboxas. T.ex. “betala räkningar/göra klart löner”-blocket får ta max 35 minuter. Efter varje sånt block så tar jag 5 minuter paus.
 • Meditera minst 5 min om dagen. Jag kör appen Calm som är helt fantastisk. Det här är nog det som fått mig att hantera stress bäst och lugna ner mig allra mest av allt jag gjort de senaste åren.

Mitt mobilanvändande har också varit ett stort problem. Typiskt användande kan se ut såhär:

 • Plockar upp telefonen.
 • Kollar mejlen. Inget har hänt (no shit, jag har mejlen uppe på datorn samtidigt och kollade för 5 sekunder sedan…)
 • Kollar Skype. Ingen har skrivit något. Stänger ner.
 • Kolla Twitter. 2 notifications. Jag har fått några likes och behöver inte reagera. Stänger appen.
 • Gå in på Facebook. Scrollar flödet 2 min. Blir sur att där bara är katter och reklam. Stänger appen.
 • Går in på Instagram. Börjar scrolla flödet. Inser att det inte kommit några nya bilder och det är 3:e gången idag jag inser detta faktum. Stänger appen.
 • Stänger av telefonen.
 • Plockar upp telefonen igen 10 min senare. Repeterar all of the above.

Nu har jag tagit bort i stort sett alla appar från min telefon. Dels för att kunna fokusera bättre på jobbet och dels för att kunna vara mer närvarande när jag är hemma med familjen (vilket jag inte är tillräckligt bra på).

Det sorgliga är att jag VET att många läsare känner igen sig. Det känns extremt bra att ha tagit dessa steg och jag skäms verkligen innerligt att jag inte har gjort det tidigare!

Har ni några tips på hur ni gör för att hantera detta problem så tar jag tacksamt emot dessa!

Mvh,
Snåljåpen

3 comments

 1. Intressant! Jag har ju också arbetat lite med det här sedan jag öppnade Deep Work första gången, och för att jag märkt hur mycket mer jag får gjort (och hur mycket bättre jag mår) när jag har streaks av djup koncentration.

  Jag testade time-boxing, men trivdes inte riktigt med det. Än så länge är mina mest använda knep: 1) Att ha medvetandegjort problemet. Jag tycker det gör stor skillnad, och jag kommer ofta på mig själv före eller precis jag ska börja göra något distraherande/onödigt. 2) Lägger mobilen ett par meter ifrån mig eller i ett annat rum. 3) Använder ibland StayFocusd på datorn, där jag kan välja att blocka sidor i X antal minuter/timmar. Räcker oftast att köra en 25-minutersblock av allt som inte är jobbrelaterat för att komma in i bra fokus.

 2. Hej Olle!
  Jag hade svåra skuldkänslor för liknande problem för ca 15 år sen, när jag snubblade över den här artikeln. (Tror inte ordet “blogg” var vedertaget då ens.) Du kommer känna igen dig i inledningen. 🙂
  Det han skriver om är egentligen två saker – Fire and motion, om programvarubolagens strategi, och hans egen effektivitet på jobbet, vilket är det intressanta tycker jag.
  Att det är OK att inte vara 110 % effektiv HELA tiden.
  I slutänden tror jag att din metod är effektivare. Men kontentan av Joels skrift från 2002 är att om du halkar tillbaka i ovanorna ska du inte straffa dig själv för hårt. Troligen är det bara kroppen som säger ifrån.
  Lycka till, hoppas att det fungerar för dig, att du får mer gjort och att du mår bättre av det!
  Ah, visst ja – länken:
  https://www.joelonsoftware.com/2002/01/06/fire-and-motion/

 3. Känner igen mig sjukt mycket. Beskrivningen av mobilanvändandet är klockren! Jag tror att mina koncentrationssvårigheter är helt självförvållade, men sedan jag blev student igen för 1,5 år sedan har jag jobbat mycket med självdisciplinen. Bestämmer ex att jag får kolla mobilen eller internetsidor två gånger i timmen (låter kanske mycket men det kan vara var femte min annars). I perioder går det riktigt bra och jag blir så nöjd innerst inne och mår bra när jag är effektiv. Med 75% jobb, 100% universitetsstudier och ett hushåll som också innefattar sambo och två hundar som tävlas och jagas med så krävs det effektivitet. Det är värt att ta problemen på allvar och jobba för en förbättring. Problemen har hängt med sedan skolåldern för mig men eftersom jag alltid haft lätt att lära in nya saker så har det funkat ändå. Är 31 år nu, på tiden att ta tag i detta…

Leave a Reply