Skaffa en checklista – The Checklist Manifesto

Oavsett hur duktig du är på att analysera så finns det en stor risk att du glömmer någonting viktigt när du analyserar ett bolag. Det spelar ingen roll hur lång din lista är på kompetenser om det finns några som du glömmer bort att involvera i din analysprocess. Ett bra sätt att se till att ingenting glöms bort är just genom användandet av checklistor.

Piloter är kanske de allra mest kända checklistanvändarna. Att flyga en jumbojet är långt ifrån enkelt, men efter hundratals, kanske tusentals, flygtimmar så är det förstås lätt att man börjar koppla av. Oavsett jobb och karriär så har vi nog alla märkt att när man kommer upp till en viss grad av erfarenhet så börjar man gå på autopilot. Vi börjar multitaska, vi svarar på mejl och pratar i telefon samtidigt vilket ofta leder till att saker missas och glöms bort. I valfritt kontorsjobb kanske det inte är hela världen att missa att kryssa i den där rutan på orderformuläret, men när en pilot glömmer att kolla vingklaffarna innan take-off, då har vi problem.

Även om den direkta konsekvensen av att göra bort sig på börsen inte är ond, bråd, död, så är den ändå det näst värsta: permanent förlust av kapital. Jag har numera en lång checklista på punkter jag går igenom, exakt hur lång den ska bli har jag inte riktigt klart för mig än. Många rekommenderar att man har en beslutschecklista på kanske 9 punkter som man alltid ska kunna checka av innan man investerar. Jag har en lite annorlunda approach. Eftersom alla bolag är unika och eftersom varje investeringsmöjlighet kräver en unik ansats så har jag inte en checklista med kriterier som behöver uppfyllas, istället så har jag en checklista på saker jag behöver ha gått igenom. Istället för att ha en checklista som säger: ”Är Net debt/EBITDA under 5?” så har jag en punkt som säger: ”Känner du dig bekväm med Net Debt/EBITDA givet bolagets förutsättningar?”. Min checklista är lång, så lång att många skulle kalla den för oanvändbar. Min checklista innehåller allt ifrån djupgrävningar i styrelsens bakgrund till bolagets genomsnittliga lönenivåer och utvecklingen av den, ränteteckningsgrader, och F-score. Jag använder checklistan som ett sätt att säkerställa att jag har vänt på de viktigaste stenarna. Allt detta är saker som jag i vanliga fall går igenom men anser så pass kritiskt att jag inte känner att jag får missa det.

Vill man lära sig mer om checklistor, vad de kan skydda mot och hur en bra checklista byggs så rekommenderar jag boken The Checklist Manifesto av Atul Gawande. En kirurg som räddat otaliga liv genom införandet av checklistor för så enkla saker som att tvätta händerna.

Mvh,
Snåljåpen

1 comment

  1. Bra plan, har också några misstag bakom mig som man ogärna gör om. En av dem är över förtroende; att bortse från data och modeller eftersom man själv vet bättre. En annan är confirmation bias, att plocka data och analys som passar ens egen tes.

    Kommer jag inte göra om och finns numera med i bakhuvudet när jag börjar totta på bolag. Håller på med Getinge och funderar på vafrför jag ensam är positiv och vad är det jag inte ser.

Leave a Reply