Boktips: Flash Boys – några år sent kanske

flash boys

I veckan fick jag förmånen att lyssna till ett föredrag av Claes-Henrik Julander, en av grundarna bakom Pan Capital. Han pratade om robothandelns historia, någonting som passade perfekt givet att jag precis läst ut Flash Boys, bra mycket senare än alla andra.

På samma föredrag fanns ett gäng traders med en bra mycket högre aktivitetsnivå i handeln än jag själv, och det var onekligen intressant att få höra deras take på det hela. Jag har varit en smula naiv, vilket jag förstås ofta är, där jag tänkt att detta inte är lika utbrett på en så liten marknad som den svenska. Fel hade jag.

Att robotar/algoritmer står för en stor del av handeln var förstås ingen nyhet, men Flash Boys öppnade verkligen mina ögon för hur sofistikerat det är och strukturen bakom det hela. Jag hade kanske tänkt mig att robothandel främst var arbitrage mellan marknader, inte denna extrema front-running som det faktiskt är.

Trots strax över 10 timmar lyssning (ja, jag körde boken som ljudbok på Audible) så tog det bara ett par dagar att ta mig igenom boken. När jag hittar någonting jag gillar har jag en magisk förmåga att lyckas klämma in några minuters lyssning överallt. På bussen/tunnelbanan, till fots mellan möten, i löpspåret, i bilen, överallt! Detta är min egen lilla superkraft som gör att jag utan större problem ta mig igenom en bok i veckan.

Från första kapitlet så gick det helt enkelt inte att sluta, och det här är någonting som jag tycker gällt samtliga Michael Lewis böcker, han är verkligen ett författargeni.

Flash Boys av Michael Lewis är extremt läsvärd, även om den förmodligen inte kommer göra dig till en bättre investerare utan snarare bara dra ner ditt humör över hur orättvist livet kan vara ibland :).

Nu håller jag på att avsluta The Checklist Manifesto, där har vi istället en bok som definitivt kommer göra dig bättre. Mina tankar kommer!

Mvh,
Snåljåpen

Leave a Reply