Boken om Pan Capital : Risk av Jacob Bursell

risk jacob bursell snåljåpen snaljapen

Risk, av Jacob Bursell, är boken om hur “Pan Capital tjänade 4 miljarder på aktiemarknadens globalisering”. Jag är en av de som helt missat att Pan Capital ens existerat. Jag har hört namnet i förbifarten men aldrig riktigt förstått eller insett vad denna konstellation faktiskt var för någonting.

Hör och häpna, men det fanns en tid när courtaget var flera procent och börserna utanför hemlandet var extremt avlägsna. Många stora bolag handlades dock parallellt på flera olika börser världen över, men att kunna handla på flera marknader samtidigt var få förunnat och förknippat med stora kostnader. De få som faktiskt hade tillgång, kunde sälja Nokia i Finland och köpa i Sverige och på så vis tjäna pengar på mellanskillnaden, arbitrage.

Idag, många år senare, så finns det knappt felprissättningar och aktier som handlas på flera marknader priskorrigeras mot varandra i realtid. Att det ska finnas pengar att tjäna på arbitrage känns avlägset och nästan som en utopi. Arbitrage är någonting som vi ynglingar bara får uppleva genom läroböckerna, i verkligheten finns det ju inte. Världens börser är digitaliserade, information om börskurser finns fritt tillgängligt och det enda sättet att skapa sig en edge är antingen genom att ha mer information, bättre information eller helt enkelt genom att vara smartare och tolka informationen på ett smartare sätt.

Boken om Pan Capital är en studie om det enorma skiftet mellan den administrativt tunga och föråldrade bankvärlden, och den värld vi lever i idag. En resa med ett gäng galningar som genom trial and error riskerade hundratals miljoner dagligen, med målet att varje dag handla lite bättre och lite smartare.

Sedan första dagen på Kungsgatan våren 1998, hade de förvandlat Erik Pensers lån på 50 miljoner kronor, till över 3,5 miljarder i vinster, och på vägen blivit en av Goldman Sachs största kunder i världen.

För att förstå vilka typer av människor man får lära känna i boken så finns det ett uttalande av Pär Sandå från det det sista kapitlet som verkligen fångar vilken typ av människa han var, och kanske är.

Fort Lauderdales karaktäristiska hotell som liksom hästskor uppförts med en pool i mitten, omgärdade av snirkliga staket. “Där någonstans slog det oss att man kanske skulle ha ett hotell”, säger Sandå. “Så vi köpte ett direkt för att testa, och då insåg vi att alla ville sälja. Alla! Och då köpte vi 25 till.”

Jag läste ut boken på ett par kvällar och tycker verkligen det var välspenderad tid. Jag skrattade högt, framförallt åt Pär Sandås tidlösa one-liners, och lämnades många gånger besviken i tanken om att jag minsann borde fötts 10 år tidigare. För oss som missade IT-eran, datorernas intåg i finansbranschen och fastighetskrisen i USA så är boken Risk en perfekt inblick i hur världen upplevdes från ögonen av ett gäng extremt hängivna traders, helt utan gränser.

Läsvärd och väldigt underhållande. 4 av 5! Just nu billigast hos Adlibris.

För de som inte känner till Jacob Bursell så är han en tidigare vinnare av Guldspaden och driver numera Fondpodden.

Mvh,
Snåljåpen

1 comment

Leave a Reply