Nybörjartips: Hur tjänar man pengar på aktier?

tjäna pengar på aktier

Att tjäna pengar på aktier är någonting som alla drömmer om, eller åtminstone alla som får för sig att köpa aktier. Ofta är det tankar om snabba klipp som lockar. Jag tänkte att jag för enkelhetens skull ska försöka reda ut hur det går till när man tjänar pengar på aktier. Eller kanske snarare, hur man faktiskt kan tjäna pengar på aktier.

I grunden finns det två sätt att tjäna pengar på aktier, genom att handla smart, eller genom att ta del av utdelningar. Med ”att handla smart” så menar jag helt enkelt att göra bra affärer genom att köpa till ett pris och sälja till ett dyrare.

Tjäna pengar på aktiehandel

Att tjäna pengar på just handel med aktier är i teorin enkelt, i praktiken är det dock en annan femma. I teorin så innebär det helt enkelt att man köper aktier till ett pris och säljer sedan till ett högre pris. Mellanskillnaden är din vinst. Men vad är det som talar för att den aktie du köpt ska gå upp i pris? Den kan ju precis lika gärna gå ner? Att hitta aktier som är sannolika att gå upp i pris är en hel vetenskap och det är många faktorer som spelar in. En stor påverkande faktor är just psykologin hos de människor som handlar med dessa aktier. Om folk känner sig allmänt positiva och har pengar över, då kanske de kan tänka sig att betala lite mer för aktier, och vice versa.

I grunden så behöver man dock förstå att ett pris på en aktie och ett värde på ett bolag är olika saker. ”Price is what you pay, value is what you get.” Det finns en hel rad olika modeller för hur man värderar aktier. Discounted Cashflow Analysis och Dividend Discount Model är två enkla och vanliga. Olika bolag med olika verksamheter och affärsmodeller måste dock värderas på olika sätt. Värdering i sig är en hel vetenskap och det blir en konst i sig då värderingsmodeller går i trender. Modeller som var populära för 20 år sen är inte lika vanliga idag, osv.

Att kunna värdera bolag är enligt mig en nyckelfaktor till hur man tjänar pengar på aktier. Jag tycker att man ska börja med att läsa en enkel och pedagogisk bok kring grunderna i aktievärdering. Min favorit i ämnet är Why are we so clueless about the stock market? av Mariusz Skonieczny. Boken är väldigt pedagogisk och lättläst, man avslutar den enkelt på en eftermiddag. Där går han igenom grunderna i Dividend Discount Model och tillämpar modellen på olika exempel från verkligheten. Du får även med en excel-modell som du kan använda för att själv börja värdera aktier så fort du läst klart.

Tjäna pengar på aktieutdelning

Det andra sättet att tjäna pengar på aktier med är kanske lite enklare, det handlar om att ta del av aktieutdelning. Företag som går med vinst väljer ofta att dela ut en del av sin vinst till aktieägarna. Vissa företag väljer dock att inte dela ut pengar utan väljer till exempel istället att återinvestera vinsten i verksamheten. Kanske bygger de ytterligare en fabrik, öppnar ytterligare en butik eller liknande. Många företag gör dock både och.

Summering

Mycket svårare än så är det inte att tjäna pengar på aktier. Vill man däremot tjäna väldigt mycket så handlar det om att lägga ner väldigt mycket tid och bli väldigt duktig, precis som med allt annat. Att komma igång är enkelt, sen är det bara inspirationen och motivationen som sätter gränsen!

Mvh,
Snåljåpen

5 comments

  1. Två sätt att tjäna pengar på aktier äro

    är du ung kan långsiktighet vara lönande med stora utdelare
    är du 60+ är det helt annat och genom att köpa och sälja hela tiden

    1. Är man 60+ kan det vara svårt att skapa en stabil utdelningaportfölj med sikt på 20-30år eftersom man inte lär leva att se utvecklingen. Jag personligen skulle aldrig satsa på utdelningsportfölj förrän börsen kraschat.

  2. Det handlar väl inte bara om vinst på aktier. Alla dina affärer, både vinster och förluster måste nämligen redovisas på den så kallade K4 – blanketten i deklarationen.

    1. Om du äger dina aktier på ett investeringssparkonto (ISK) eller i en kapitalförsäkring så behöver det inte deklareras alls. Och om du mot förmodan skulle äga på ett vanligt aktie/fond-konto så har alla banker numera automatiserade K4-blanketter. Så det är inte direkt jobbigt längre :).

      Mvh,
      Snåljåpen

Leave a Reply