Att jaga utdelningar är en stor fälla!

utdelningar

Häromdagen fick jag upp ett inlägg ifrån november som skrivits av en av mina favoritförfattare, Vitaliy Katsenelson. Hans böcker Active Value Investing och The Little Book of Sideways Markets är två absoluta måsteläsningar (den första är lite pricy men värd varenda krona!).

Ämnet han skrev om på sin blogg, Contrarian Edge, var ett ämne som jag själv tycker om att prata om, nämligen hur farligt det kan vara att stirra sig blind på utdelningar.

Avkastning på aktier kommer som bekant från två håll, från aktiens utveckling och från utdelningen man får ta del av. Problemet med att titta allt för mycket på utdelningen är att man ofta missar att aktien står allt för högt i kurs. Problemet är att man ofta får en multipelkontraktion (P/E-talet minskar) som är snabbare än utdelningstillväxten. Summa summarum så innebär detta att totalavkastningen blir negativ, eller i bästa fall dålig.

Nåväl, Vitaliy Katsenelson säger det bättre än jag, så in och läs hans blogg på en gång!

http://contrarianedge.com/2016/11/15/dangers-dividend-obsession/

 

Mvh,
Snåljåpen

7 comments

  1. Problemet jag ser på många bloggar är att man tar nuvarande utdelning för given som om den vore en lägstanivå utan att titta på bolagets underliggande intjäning och utveckling. Man pratar ju gärna om värdefällor, men utdelningsfällor tycks inte dykt upp som begrepp ännu. Tele2 och Ratos är ett par sådana i modern tid och alla som granskade dem fundamentalt kunde se det – men inte “utdelningsinvesterare”.

  2. jag har läst Marcus Hernhags bok om att bli rik på utdelningar och tror på det, men man måste inte nödvändigtvis gå enbart på de som har högst utdelning.och som han skriver sänker de utdelningen kan det vara säljläge. går man på utdelnig så får man se det som långsiktigt sparande

    1. Att köpa utdelningsaktier till bra priser kan vara en bra strategi till en bra avkastning. Problemet är att utdelningsaktier blivit väldigt populärt senaste åren vilket inneburit att priserna gått upp och avkastningen därmed minskat. Risken har därmed också ökat, vilket jag försökte poängtera i mitt inlägg.

      Utdelningar är ett säkert sätt att bli rik på, problemet är att många är 80+ när de blir rika med den strategin ;).

      1. Vilka då? Fenomenet “free at 40” talar mot ditt argument, men du kanske vill fortsätta spekulera i bolag som syr lappar med din mille?

Leave a Reply