Dags att börja spara!

Januari är återigen här och återigen flockas människorna till bankerna. Lika vanligt som det är att ha träning som nyårslöfte så är det att ha sparande som ett annat. Januari är för bankerna en extremt viktig månad då det är fullt med folk som vill börja investera.

Att investera sina pengar är både lättare och svårare än man tror. Tröskeln att börja investera är lägre än någonsin, men det är fortfarande lika svårt att bli en duktig investerare. Frågan är dock om man verkligen behöver bli en duktig investerare?

När jag började investera 2004 så drogs jag till fonder. Jag visste att jag var intresserad av att tjäna pengar på investeringar men att jag förmodligen inte hade kunskap nog än att välja aktier, åtminstone inte ännu. Löpande över åren har jag skaffat mig erfarenhet, genom att läsa kilovis med årsredovisningar, hundratals böcker och spenderat åtskilliga timmar dagligen med att utbyta idéer med likasinnade.

Börsen är bland det absolut roligaste och mest utmanande jag vet. Efter 12 år börjar bitar falla på plats men jag känner mig ändå fortfarande som en nybörjare. Sedan jag började har varje år varit det mest lärorika hittills. Det viktigaste för mig är dock att jag hela tiden strävar efter att bli bättre, men det tar tid. Vill man bli riktigt bra på någonting så tar det tid, det måste man acceptera. Det finns bättre och sämre sätt, men inga magiska genvägar.

De flesta vill inte bli bäst, de nöjer sig med helt okej avkastning om de kan få det utan att lägga ner massa tid. Man måste inte vara revisor för att investera, även om det är kunskap som hjälper om man vill bli duktig. Vill man bli en riktigt duktig småbolagsinvesterare så behöver man gedigen kunskap om redovisning, affärsmodeller, distributionsmodeller, kapitalstrukturer och liknande. Men oroa dig inte, du kommer dit så småningom. Om du vill förstås.

Varför börja spara?

Kanske behöver du spara till pensionen, till en ny bil, till ett hus? Det kanske handlar om balans. Många skulle nog må bra av att spendera lite mindre, även om man inte har någon särskild plan för pengarna man sparar. De flesta kan avvara ett par hundringar i månaden utan att påverka sin livsstil, så varför inte göra det? En femhundring i månaden kanske inte påverkar dig alls nu, men om 10 år skulle den kunna vara en bra bit på väg till den sär sportbilen eller sommarstugan.

Hur kommer man igång då?

För de som bara söker en snabb väg att komma igång så tänkte jag bjuda på några väldigt konkreta tips!

Öppna ett investeringssparkonto (ISK)

Det är fortfarande den i särklass bästa sparformen rent skattemässigt. Bäst priser och utbud finns idag hos Avanza och Nordnet.

Starta månadssparande i fonder

Genom att starta ett automatiskt sparande så glöms det aldrig bort att det ska sparas pengar. En hundring i månaden funkar, men mer är förstås bättre.

Här är 3 fonder jag gillar och själv äger:
1. Avanza Zero
2. Spiltan Globalfond Investmentbolag
3. Didner & Gerge Small & Microcap

Dessa fonder tycker jag ger en bra mix, till min son sparar jag i dessa i 3 lika stora delar. Om du inte gillar dessa, testa Avanzas portföljgenerator!

Köp en bok om investeringar

Det finns numera många lättlästa böcker om hur man kommer igång med sitt investerande. Om man vill utvecklas vidare mot att så småningom köpa aktier så är detta ett steg man inte för hoppa över.

Här är 3 böcker jag själv gillar, läs de i turordning:

1. Så här kan alla svenskar bli miljonärer – Per H. Börjesson

Det här är en fantastisk bok i sin enkelhet, en bok om varför man ska börja spara, vilka sparformer som är bra, vilka man ska undvika. Framförallt, boken läser man klart på en eftermiddag!

2. Så här blev Warren Buffett världens rikaste person – Per H. Börjesson

En inspirerande bok om Warren Buffetts väg till rikedomen. Det behövs inte speciellt mycket bakgrundskunskap för att man ska bli inspirerad och uppläxad av Warren Buffetts historia. Lättläst och inspirerande!
3. One up on wall street – Peter Lynch

När man väl ska börja leta aktier själv så är Peter Lynch råd ovärderliga. Peter Lynch pratar om hur man själv ska förstå bolagets produkter och att den bästa analysen av H&M-aktien gör man genom att gå och handla på H&M och kolla upplevelsen ordentligt. Mycket som känns uppenbart men som verkligen tål att upprepas.

När du väl läst dessa böcker så har du förmodligen bildat dig en grunduppfattning om investeringar är någonting som intresserar dig eller inte. Säg gärna till om du vill ta steget vidare så bjuder jag på flera boktips, eller varför inte kolla in min boklista?

Nu har du kommit igång, precis så som jag en gång började. Om 12 år har du förhoppningsvis kommit mycket längre än jag har. Börja med att spara!

Lycka till!
Snåljåpen

13 comments

 1. Hej.
  Du värkar inte tro på tillväxtmarknader? Själv har jag samma fondportfölj privat och barnpprtfölj långsiktigt.
  Spiltan Global investement 50%
  Amf småbolag 15%
  Spiltan investement 35%
  Vad tycker du om det 15årssikt?
  Mvh.jacke77

  1. Jag tycker tillväxtmarknader är svåra. Vilken ska man välja? Är det verkligen bra att ha alla? Jag vet inte…

   Tycker din portfölj ser vettig ut. Har ingen åsikt om AMF Småbolag mer än att jag tittade på fondens innehav och inte riktigt gillade vad jag såg. Men det är ju tycke och smak, känner inte förvaltaren.

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Värt att tänka på är också att välja fonder som ej har skyhöga avgifter. Didner&Gerger ligger exempelvis på 1.6% men det kanske det är värt för en bra småbolagsfond? Annars kan man testa AMF Småbolag för endast 0.6%. Andra billiga och bra fonder är exempelvis Norden Superfonderna (Danmark och Sverige), Spiltan Aktiefond Investmentbolag, SPP Aktiefond Europa, SPP Aktiefond USA, DNB Global indeks.

 3. Bästa valet jag gjort för några år sedan. Att börja spara i aktier. Är jag bäst? Knappast, men det rör sig framåt och jag lär mig massvis på vägen samtidigt som jag tycker det är fruktansvärt kul. 🙂

 4. Hej! Jag har löst att man ska spara i minst 7 olika fonder, men du rekkomderar alltså 3?

  1. Om man väljer 3 fonder som har väldigt spridda innehav, alltså som är väldigt diversifierade, då är effekten av att äga 4 ytterligare marginell. Jag tycker att dessa 3 fonder är en bra bas och det behöver inte vara mer komplicerat än så. Vill man ha fler fonder är det förstås inget fel med det, men personligen tycker jag inte det är nödvändigt.

   Mvh,
   Snåljåpen

Leave a Reply