Ligger det pengar och skräpar i ditt aktiebolag?

Är en företagsägd kapitalförsäkring en lösningen på ditt företags slöseri?

Ett slöseri som jag ofta stöter på är grovt överkapitaliserade småföretag. Det handlar ofta om t.ex. “konsultföretag” med 1-3 anställda eller motsvarande. Bolagen är välmående, tjänar bra med pengar och pengarna läggs på hög. Varje år så delas det ut vinst motsvarande taket för vad man kan dela ut under det s.k. gränsbeloppet.

Gränsbeloppet är alltså så mycket man max kan dela ut och använda förenklingsregeln, d.v.s de klassiska 3:12-reglerna som diskuteras friskt och förmodligen kommer att göras om. Kortfattat: 2017 kunde man dela ut 163 075 kr och betala 20 % skatt på detta. Skulle man dela ut mer pengar skulle man få betala mer skatt, och det har företagarna fattat, att om det är nått man inte vill så är det att betala mer skatt.

Så som det ofta ser ut så tar dessa företagare ut lön precis under gränsen för statlig inkomstskatt, dvs 36 575 kr/mån, eftersom man inte vill betala mer skatt än nödvändigt. Pengar utöver detta lägger man istället på hög. Det som händer nu är att bolagen helt enkelt istället gör massa vinst, mycket mer än vad som kan delas ut med förenklingsregeln. Kanske gör bolaget 500 000 kr i vinst* och delar ut 163 075 kr. Alltså blir 336 925 kr över som väldigt ofta ligger kvar på transaktionskontot, i bästa fall kanske de hamnar på ett vanligt sparkonto till 0,5 % ränta eller motsvarande.

I detta exempel så kommer denna pengahög att fortsätta växa eftersom vinsten alltid är högre än det utdelade beloppet. Det stora slöseriet växer sig alltså större och större för varje år. Varför är det ett slöseri? Jo, pengarna kunde förstås ha gett bättre avkastning än 0-0,5 %.

Jag, och många andra, har istället öppnat en företagsägd kapitalförsäkring därigenom vi investerar dessa pengar på börsen och i fonder. Min kapitalförsäkring har jag hos Avanza, läs mer om det här. Det smidiga med detta konto är att man, precis som för en privatperson, inte behöver deklarera de affärer man gör utan istället betalar en schablonskatt varje år, som dras direkt ifrån kapitalförsäkringen. Precis som för en privatperson. Enklare blir det alltså inte.

De pengar jag stoppar in i Kapitalförsäkringen är alltså bolagets vinst som är skattad och klar. Avkastningen på pengarna i kapitalförsäkringen beskattas alltså inte.

Sen i framtiden, när jag kanske inte jobbar längre utan istället börjar dela ut mer pengar än företaget gör i vinst, då börjar jag istället tömma Kapitalförsäkringen och dela ut pengarna till mig privat. Denna utdelning blir det dock skatt på eftersom det är att anse som en normal utdelning från ditt bolag till dig.

Rent bokföringstekniskt är det inte heller speciellt jobbigt att ha en företagsägd kapitalförsäkring. Kapitalförsäkringen värderar man enligt försiktighetsprincipen till det lägsta av antingen anskaffningsvärde eller marknadsvärde. Kort sagt: Om inte kapitalförsäkringen havererar totalt så behöver du inte lyfta ett finger förrän du vill ta ut pengarna.

När företagets kapitalförsäkring väl är öppnad så skriver du en fullmakt till dig själv privat, och vips så kommer du se företagets innehav bland dina egna på ditt konto.

företagsägd kapitalförsäkring

Det man ska ha med sig är förstås att det är ett risktagande att investera dessa pengar på börsen. Men om det är någonting företagare bör ha förstått så är det just att man måste acceptera en viss risk ifall man vill ha avkastning. Vad är företagande om inte just ett jäkla massa risktagande?

Seså, sluta upp med slöseriet nu!

Mvh,
Snåljåpen

10 comments

  1. Tycker det är bättre att äga aktierna i konsultbolaget genom ett holdingbolag och dela ut så stor del av vinsten som möjligt varje år till holdingbolaget, utan skatteeffekt, på så vis säkrar man pengarna även om risken är förhållandevis begränsad i konsultbolaget, vet man aldrig.

    1. Det är en bra idé, absolut, men det förändrar dock absolut ingenting. Du får precis samma problem i holdingbolaget istället. De kommer ju ligga där och skräpa istället.

      Mvh,
      Snåljåpen

  2. Tack för ett bra inlägg. Hur står sig en direktpensionslösning som ett alternativ till holdingbolagslösningen för att säkra kapitalet? Fördelar/nackdelar mellan alternativ en? Någon skillnad mellan Nordnet och Avanza vad gäller direktpension och KF för företag?

    1. Tyvärr är jag alldeles för dålig på direktpensionslösningar. Jag kanske återkommer med ett inlägg om det specifikt.

      Vad det gäller Avanza/Nordnet så funkar båda väldigt bra. Jag har mitt hos Avanza då jag hade mitt privata sparande där när jag öppnade kontot.

      Mvh,
      Snåljåpen

  3. Tjenare Olle,
    jag är så fruktansvärt trött på att logga ut och in fram och tillbaka för att se privata/företagets konton.
    Hur fick du tag i fullmakten? Måste jag kontakta kundservice eller har du någon länk att bjuda på? 🙂

    Mvh VKI

      1. Stort tack för snabbt svar! Det stämmer, jag hittade fullmakten, men förstår helt ärligt inte hur jag fyller i den….

        Kan inte hitta förmedlarkod och assistentkod någonstans..?

        Jag antar att “Försäkringsförmedlarföretag” är mitt bolag och “Assistenten” är jag som privatperson?

        Tack på förhand…

  4. Hej.
    Spännande inlägg, precis vad jag behövde.
    Men jag har en fråga som jag hopppas någon kan hjälpa till med.
    Jag har ett AB där bara jag jobbar som går bra. Nu är det så att det här året har jag dels varit sjukskriven 3 månader kopplat till min graviditet och kommer nu nästa vecka i stället bli föräldraledig. Jag jobbade dock på som en galning under våren och drog in en hel del pengar som skulle ha varit lön men som nu är kvar i bolaget istället. Eftersom det tar mig ca 3-4 mån innan jag får in pengar igen när jag börjar jobba pga hur mitt arbete faktureras så behöver jag ha tillgång till pengar igen om ca ett år.
    Min fråga blir således, måste jag bolagsskatta alla dessa pengar och sedan investera dem? Eller kan jag köpa KF, fonder eller aktier för dem nu och sedan sälja dem nästa år och ta ut pengarna som lön när jag behöver dem? Och såklart bolagsskatta ev vinst på försäljningen men att göra det nästa år. Jag misstänker att jag behöver lägga till SNI koder för detta isåfall, eftersom mitt företag då kommer bedriva även spekulation i värdepapper. Eller finns det ngt annat sätt för mig att ej behöva bolagsskatta dessa pengar som nu blir över pga sjukskrivningen så jag kan ta ut dem nästa år istället? Jag kommer såklart ta utdelning men finns det andra sätt?
    Mvh/ Josefine

Leave a Reply