Boktips: Thinking in Bets – Annie Duke

Thinking in Bets av Annie Duke är en i raden av alla böcker jag läst om beslutsfattande och tankevurpor de sista åren.

Om man ska analysera vad poker är för någonting så är det egentligen en enda lång rad av beslutsfattande. Ska jag syna? Höja? Gå all in? Kanske lägga mig? Det härliga är att det finns så mycket osäkerhet, det enda du vet från början är vilka 2 kort du har. Osäkerheten finns i vad de andra spelarna har för kort och hur de kommer spela dem, samt förstås osäkerheten i vilka kort som dealern kommer vända upp.

Poker är ett spel som går ut på att fatta rätt beslut när inte all fakta finns tillgänglig. Tittar man på börsen så är det precis samma sak. Massa osäkra faktorer där man själv står i mitten och försöker fatta ett bra beslut.

I mitt liv som investerare har jag haft mycket utbyte av mitt tidigare liv som pokerentusiast (alla älskade väl poker i mitten på 2000-talet?), så när jag fick höra att fd pokerproffset Annie Duke skulle skriva en bok om allmänt beslutsfattande blev jag direkt intresserad.

Även om Annie Duke har pokerbakgrund så är detta inte någon pokerbok. Istället är det en bok om att fatta bra beslut när det finns någon form av osäkerhet, en situation som det snabbt visar sig att vi befinner oss i nästan hela tiden.

I Thinking in Bets visar Annie hur vi tar bets hela tiden. När vi bestämmer oss för att gå på bio så tar vi ett bet på att det är en bättre upplevelse än allt annat vi kan göra på de två timmarna. När vi beställer kött istället för fisk på restaurangen så tar vi ett bet på att köttet kommer ge oss en bättre matupplevelse än fisken. Alla beslut i livet är egentligen olika bets vi tar, bara att vi inte tänker i de banorna.

Genom att acceptera att beslutsfattandet är små bets så menar Annie att vi har lättare att aktivera Kahnemans system 2 och tänka lite mer rationellt. Har man läst Thinking Fast and Slow så är detta en perfekt fortsättning med praktiska tips på hur vi hindra oss själva från att trampa i de vanligaste tankefällorna.

Bland annat så pratar Annie väldigt varmt om att man ska analysera i efterhand huruvida beslutet var bra eller dåligt. Detta kan förstås vara svårt eftersom att vi i efterhand har resultatet, och då har svårt att vara objektiva. T.ex. om det gick åt helvete så är det lätt att i efterhand komma fram till att beslutet var dåligt, oavsett om det var det eller inte. Det kan ha varit en 90/10 situation där vi helt enkelt hade otur och fick det 10%-utfallet.

Ett tips som Annie lyfter fram är att istället för att göra post-mortems (d.v.s. i efterhand ta reda på vad som gick fel) försöka göra uppföljningar på situationer som gick bra, men med syftet att hitta saker vi kunde gjort bättre. Genom att ha ett positivt utfall som grund så blir det psykologiskt lättare att angripa frågeställningen och särskilja tur från skicklighet.

Boken är verkligen lättläst och bred, man behöver definitivt inget poker- eller finansintresse för att tycka att boken är intressant. Det här är en alldeles utmärkt bok att ge bort till i stort sett vem som helst.

När jag läser böcker så försöker jag ofta göra det med tankar ur ett finansiellt perspektiv, och är man bevandrad inom behavioural finance så kommer många koncept och idéer att kännas igen. Det finns dock en del nyheter i form av praktiska tips och nyttiga övningar att ta till sig. Notera dock att några av dessa tips, som att starta en kompisgrupp med enda uppdrag att utvärdera varandras beslut i syfte att bli bättre beslutsfattare, kräver en hel del ambition och är ingenting man gör om man inte menar allvar på riktigt.

Den här beslutsanalysgruppen visar sig dock vara en nyttig tankeövning, oavsett om den genomförs eller inte. Efter att ha diskutera igenom beslut i gruppen och avgjort om besluten varit bra eller ej, så menar Annie att hon börjat förutse diskussionerna innan besluten har fattats. D.v.s. när hon står inför ett beslut så försöker hon tänka vilka faktorer som gruppen kommer att analysera, vilket får henne att tänka mer klart och ta ett bättre beslut. Väldigt intressant tycker jag!

Om jag skulle rekommendera boken till någon specifikt så skulle jag rekommendera den brett till alla.Det här är en bok alla borde läsa för att börja se på beslutsfattande från en bättre och mer upplyst synvinkel. Oavsett om du jobbar som fondförvaltare, IT-konsult eller förskolelärare så kommer du inse att livets alla beslut är bets där vi ofta är väldigt dåliga på att tänka oss för vad det är för bet vi egentligen tar. Alla praktiska tips behöver man inte anamma, även om alla tål att reflekteras kring. 

Detta är en perfekt semesterbok i hängmattan eller på stranden, eller för den extremt ambitiösa beslutsfattaren som bara måste bli bäst. Boken är intressant för alla som helt enkelt vill bli bättre versioner av sig själva, och det vill väl alla?

PS. Jämförelsen mellan Schack och Poker i början av boken är helt fantastisk. Poker är ett spel eftersom det finns osäkerheter och en stor del slump inblandat. Det handlar om att hantera sannolikheterna rätt och förstå slumpen. Schack innehåller ingen osäkerhet. Alla pjäser är synliga för båda spelarna i realtid. Därför är kanske inte schack ett spel utan bara en fråga om att göra bäst beräkningar över dragen. Om man spelar vit (d.v.s. får börja) så kan man med 100 % veta att man vinner, förutsatt att man gör de korrekta dragen. Det finns ingen slump inblandad. Om man förlorar som vit så har man begått ett misstag som går att identifiera. I poker funkar det inte så. Den här diskussionen tyckte jag var väldigt intressant, som icke-schackspelare. Ds.

Mvh,
Snåljåpen

6 comments

  1. Mycket intressant. Ska genast införskaffa denna.

    Märker att du läser en del och därför skulle jag vilja fråga ett proffs om råd:
    Jag läser själv gärna och mycket, men har svårt att “komma ihåg” insikterna och godbitarna från böckerna. Har därför funderat på att anteckna det viktigaste och samla i en lättåtkomlig mapp på datorn, men den är ju ganska osmidig att ha med sig vid varje lästillfälle.

    Har du något speciellt anteckningssystem när du läser, eller du kommer kanske ihåg en del utan att försöka så mycket?

  2. Hej, nyss hittat hit, kul med dina boktips! Kul också med din intervju med dig själv som jag kollade in. Extra kul med kommentarerna! Själv är jag akamediker.;-)
    Såg att du läst King Icahn nyligen, det är ju en spännande kille med en strategi som växer även idag med Cevian, Elliott Management o s v. Kan rekommendera att läsa lite mer om Paul Singer som leder Elliott, finns ett gäng bra artiklar om du är intresserad så googla. Hälsningar, T http://toscananext.bolgspot.se

  3. Inte alls på topic för inlägget ovan här men hittade att du testat magic formula och bloggat om det. Hitta ett inlägg som benämnde magic formula del 6. Hur funkade magic formul för dig?

    MVH Fredrik

  4. En liten parentes bara: Påståendet att man alltid vinner i schack med perfekt spel som vit är tveksamt. Jag tror hellre att det slutar med remi (oavgjort). Det är det vanligaste utfallet när starka spelare och schackdatorer spelar mot varandra.

Leave a Reply