Det är ett bra läge att börja investera!

Varje gång börsen går starkt får jag frågan av insatta bekanta om det kanske är ett bra tillfälle att börja investera? Varje gång börsen går svagt får jag frågan om det inte är läge att pausa insättningarna?

Svaret jag ger är: det är alltid ett bra läge att börja investera och det är aldrig en bra idé att sluta. Börsen går upp och ner, och om man bara köper när det gått upp och slutar köpa när det gått ner så kommer man alltid att göra dåliga affärer.

Anledningen till att det är svårt att navigera börsens upp och nedgångar är inte bara psykologiskt, det är mest en fråga om bristande förståelse för hur världen funkar. Vill man bli en framgångsrik investerare, eller bara framgångsrik småsparare, på lite längre sikt så behöver man bygga upp lite kunskap för att inte bli helt förlamad när börsen rör sig.

Internet är fullt av gratis kunskap, men det är också ett snårigt landskap med fullt av dåliga idéer och dåliga råd. Jag vill slå ett slag för att istället köpa en bok eller två. För att boken väl ska komma till så behöver författaren ta sig över ett par trösklar vilket inte är någon garanti på kvalitet, men ofta skapar någon form av normalfördelningskurva där de flesta böckerna är ganska vettiga i grunden.

Jag läser själv väldigt mycket böcker om investeringar och ekonomi, och att jag alltid kommer tillbaka till dessa två borde vara någon form av kvitto på att de faktiskt är ganska bra.

I flera år har jag återkommit till att rekommendera Marius Skoniecznys bok Why Are We So Clueless About The Stock Market? och jag ser ingen riktig anledning att sluta. Det är fortfarande den bästa boken jag läst för de som är helt nya till aktiemarknaden. Boken handlar om hur företag tjänar pengar och hur dessa pengar ska ge avkastning till ägarna.

Ett annat bra tips är Per H Börjessons bok Så kan alla svenskar bli miljonärer, som jag också väldigt ofta rekommenderar till folk som vill ta tag i sitt sparande. Denna bok är kanske ännu mer grundläggande och ger kanske inte så mycket förståelse för hur världen fungerar men ger istället ett bra facit för hur man bör bete sig om man endast är intresserad av avkastningen och inte av att skaffa sig en ny hobby.

Vad är din ursäkt? Sätt igång!

Ps. Just nu läser jag A History of the United States in Five Crashes. Rätt torr från och till men extremt intressant inblick till hur J.P. Morgan i stort sett ensam räddade börsen 1907. Vill man snabbt få en överblick över alla stora börskrascher hittills så är detta den snabbaste vägen! DS.

Mvh,
Snåljåpen

Leave a Reply