Hjälp, jag har blivit en gubbe!

Sista tiden har det inte funnits massvis med tid över direkt. Uppepå Corona-situationen, som drabbat mina företag rejält, men på lite olika sätt, har jag redan varit lite under isen med lite fler saker än jag klarat av att hantera. Det betyder att bloggen blivit lidande.

I sig är detta inget konstigt, bloggande är absolut ingen prioritering för mig, men samtidigt saknar jag de där tillfällena när jag får sitta ner för mig själv en stund och skriva av mina tankar. Sedan sist har jag faktiskt börjat skriva ner väldigt mycket mer men i fysisk form. Jag har börjat med en anteckningsbok jag har med mig varje dag där jag försöker att varje dag skriva 4-5 rader rent allmänt, högt och lågt. Det är ingen regelrätt dagbok utan mer minnesanteckningar med små korta reflektioner kring mina tankar för dagen.

Det började egentligen med att jag läste The Bullet Journal Method och Digital Minimalism samtidigt och därigenom kom fram till att jag vill lägga ifrån mig mina digitala verktyg oftare för att kunna “tänka mer klart”. Att sitta en stund med bara anteckningsboken utan någon digital distraktion har fått mina tankar klarare och reflektionerna djupare, någonting jag gillar.

Den sista veckan har det blivit många rader skrivna om börsen och ekonomins mående som helhet. När vi ser börsen gå limit up ena dagen och limit down andra dagen, och sen upp igen, så är det rätt uppenbart att man blir intresserad av att titta närmre.

Börsen har kommit ner rejält i år, och inga bolag har varit direkt förskonade. Jag är fullt öppen med att jag aldrig i mitt liv tidigare förlorat så mycket pengar. Trots att jag lyckades sälja ganska mycket av portföljen ganska tidigt så har de innehaven jag valt att ha kvar gått ner mer än börsen, så effekten av att vara lite likvid har inte blivit sådär fantastisk ändå. Tyvärr.

I den här kråksången finns förstås något positivt. Börsen är ner så mycket så att det går att hitta fina tillväxtbolag till under EV/EBITDA 10. Vissa ner mot 5, och det vill jag inte minnas att jag varit med om tidigare på det här sättet.

Den stora vågen av svenska privatinvesterare har kommit till de sista 10 åren, med tonvikt på de senaste 5. De som var tidiga på bollen efter finanskrisen har gjort rejäla pengar och fått en fantastisk avkastning, typ oberoende av vad man valt att investera i.

Det är i tiden efter krascher som förmögenheter skapas, och jag tror vi kan befinna oss någonstans i en sån möjlighet just nu. Absolut finns det möjligheter att vi ser fortsatta restriktioner, om än mildare med tiden, men att de kommer hålla i sig en väldigt lång tid och att vi därigenom får en lågkonjunktur. Det här är förstås svårt att spekulera i och också svårt att förhålla sig till.

När man nu kan hitta large cap-bolag till 8-9 % direktavkastning samtidigt som vi har räntor kvar runt nollan så har large cap ändrats till mer intressanta jaktmarker än det varit på många år, någonting som också tilltalar mig numera.

I takt med att jag engagerat mig mer och mer i onoterade verksamheter så har jag kommit längre och längre bort ifrån börsen, vilket får mig att titta på tråkigare och tråkigare bolag samt tillämpa en längre och längre investeringshorisont. Jag har liksom inte tid med “ett till jobb” som det faktiskt är att vara aktiv småbolagsinvesterare.

Som sagt så har alla aktier kommit ner, och när vi väl får bukt med rädslan så funderar jag kring vilka sektorer och vilka bolag som kommer lyfta först. Erfarenhetsmässigt säger min magkänsla att det är stora bolag till låg risk som får kapitalinflöde först när det vänder där riskviljan i småbolagen snarare kommer senare i börscykeln. Frågan är däremot hur det ser ut ifall nedgången blir kortvarig. Kommer riskviljan finnas kvar i närminnet och därför återkomma fort? Jag vet inte riktigt. hade vi haft en mer utdragen nedgång hade ag haft en tydligare åsikt.

Däremot tror jag inte vi får någon superrekyl upp där hela börsnedgången ska återhämtas under 2020. Jag tror snarare att vi kommer få det Katsenelson kallar för Sideways Market under ett år eller två där vi inte riktigt får någon börsriktning eftersom jag tror Corona kommer gäcka lite i bakgrunden, inte dominera samtalet men aldrig heller riktigt försvinna. Därför gissar jag att vi inte kommer vi få monsterrallyn på samma sätt som vi fått tidigare.

Vart jag vill komma med allt det här svamlet vet jag inte riktigt, mer än att jag just nu är nettoköpare i tråkiga large cap-aktier med en ägandehorisont på 5-10 år. Det har jag inte varit på 15 år…

Mvh,
Snåljåpen

1 comment

  1. I min ålder, 72, så lutar jag mig skönt tillbaka och följer skådespelet på finansmarknaden vilket är spännande samtidigt som jag följer bland annat genom att lyssna på börspoddar.
    Är i princip fullinvesterad då jag tänkte hysta in många utdelningar, vilket skiter sig, så likviden är starkt begränsad men del av pensionen går till Spiltan Invest där jag formar en stark bottenformation för kommande uppgång…
    Lycka till därute men var mycket försiktig, endast traders som Ekka behärskar väl den uppkomna situationen, säger han iaf…

Leave a Reply