För några veckor sedan besökte jag årsstämman för Fairfax Financial i Toronto. Egentligen var syftet inte att studera försäkringsverksamheten, utan snarare att få en anledning att fördjupa mig i Indien genom deras investeringar i Fairfax India. Det är många som vill investera i Indien, vilket de senare åren gjort värderingarna en smula avskräckande. Men man kan inte dra allt över en kam, speciellt inte när man tittar ovanifrån.
Fairfax India i sig är ingen garanterad väg till avkastning, men Indien som fenomen – dess demografi, ekonomi, geopolitik och klimatpåverkan – är i dag ett av de mest avgörande områdena för den som vill förstå världens framtid. Kalla mig ignorant och outbildad, men jag hade gravt missbedömt Indiens roll att spela i världens framtid.
*Notera att jag tänker högaktningsfullt skita i att diskutera relationen Indien/Pakistan som har tapetserat nyheterna sista dagarna. Jag har helt enkelt ingenting att tillföra den diskussionen.
En växande jätte i världsekonomin
Indien har nyligen passerat Kina som världens folkrikaste land, med en befolkning på över 1,4 miljarder människor. Men det är inte bara antalet invånare som är relevant, det är också demografin. Med en medelålder på strax under 30 år har Indien en demografisk profil som mycket få andra stora ekonomier kan matcha. En ung befolkning betyder fler personer i arbetsför ålder, fler entreprenörer, fler konsumenter och större efterfrågan på utbildning, bostäder och konsumtionsvaror. Denna demografiska bonus kan, rätt hanterad, skapa decennier av ekonomisk tillväxt på bred front.
Ekonomisk potential och dynamik
Idag är Indien världens femte största ekonomi, men sett till BNP per capita befinner landet sig ungefär där Kina befann sig för drygt 15 år sedan. Det innebär att det finns ett enormt utrymme för tillväxt när levnadsstandarden ökar. Jämfört med Sverige så är Indiens ekonomi 6x större, men per capita är Sveriges BNP 23x större… Jag säger inte att det är en självklarhet att Indiens siffror ska vara samma som Sveriges, men vad är egentligen mest sannolikt: att Sverige drar ifrån eller att Indien knappar in? Det senaste decenniet har Indien haft en årlig BNP-tillväxt på mellan 6 och 8 procent, och prognoserna från IMF och Världsbanken pekar på fortsatt snabb tillväxt under de kommande 20 åren. Vad som gör Indien unikt är kombinationen av storlek och tillväxt, något som ytterst få länder kan uppvisa samtidigt.

Demokratins roll i en föränderlig värld
Till skillnad från de flesta tillväxtmarknader är Indien en etablerad demokrati. Sedan självständigheten 1947 har landet hållit fria val och byggt upp ett relativt robust politiskt system. Det finns tydliga brister som korruption, byrokrati och politiska spänningar, men i en värld där auktoritära modeller vinner mark står Indien ut som ett exempel på att demokratisk utveckling och ekonomisk tillväxt faktiskt kan gå hand i hand. Indien har också under premiärminister Modi tagit stora steg för att förbättra affärsmiljön i landet. Indien klättrade till exempel från plats 142 till plats 63 på Världsbankens ”Ease of Doing Business”-ranking mellan 2014 och 2020. Denna demokratiska grund ökar också attraktiviteten för utlandsinvesteringar, eftersom rättssystem och affärsvillkor i regel är mer transparanta än i mer auktoritära länder.
Geopolitikens nya centrum
Indien är inte längre bara en regional makt, utan en aktör som spelar på den globala scenen. Landet balanserar skickligt mellan västvärlden och övriga, mellan USA och Ryssland, mellan samarbete med Kina och konkurrens mot Kina. Genom sitt medlemskap i Quad (tillsammans med USA, Japan och Australien) och sitt engagemang i multilaterala institutioner positionerar sig Indien som en geopolitisk motvikt till Kina i Asien. Hur Indien väljer att navigera mellan stormakter kommer i hög grad att påverka framtidens maktbalans. Om inte Indien vore aktiva i regionen skulle Kinas möjligheter att utöka sitt territorium och sitt inflytande i “Sydkinesiska havet” sannolikt öka tydligt, vilket skulle innebära en mer instabil och osäker region. I en tid med en tydligare “America first”-linje från Trump så uppstår lite av ett strategiskt tomrum i indopacifiska regionen. Där tidigare USA varit den främsta garanten för balans i Asien behöver nu Indien (i samarbete med andra demokratier) ta en mycket större roll. Både militärt, diplomatiskt och ekonomiskt. Det är uppenbart att Indiens roll på den geopolitiska spelplanen kommer att bli betydligt större än den har varit.
Klimatet avgörs i Delhi
Det finns få ämnen jag ogillar att prata om så mycket som klimat, men här blir det nästan oundvikligt. Om Indien ska lyfta sin ekonomi så kommer det hur man än vrider och vänder att få en påverkan på de globala utsläppen. Landet är redan idag världens tredje största utsläppare, och behöver samtidigt massivt bygga ut sin energikapacitet för att försörja sin växande befolkning och ekonomi. Hur Indien väljer mellan fossila bränslen och förnybar energi kommer att vara direkt avgörande för om världen klarar Parisavtalets mål. Landet har gjort stora framsteg inom sol- och vindkraft, men kolets roll är fortfarande stor. Indien måste, liksom världen i stort, hitta vägar till grön tillväxt utan att hämma sina ekonomiska ambitioner.
Flykten till storstaden
Indien urbaniseras i snabb takt. Varje år flyttar miljontals människor från landsbygden till städerna i jakt på jobb, utbildning och högre levnadsstandard. denna massiva rörelse driver en enorm efterfrågan på bostäder, transporter, energi, utbildning och sjukvård. För att möta dessa behov har infrastrukturinvesteringar blivit en av regeringens högsta prioriteringar. Ambitiösa projekt pågår med nya motorvägar, järnvägslinjer, flygplatser (Fairfax Indias största tillgång är Bengaluru International Airport) och hamnar som byggs i en omfattning som saknar motstycke i historien. Detta skapar såklart stora affärsmöjligheter, men det finns också klimatmässiga konsekvenser.
De etablerade metoderna för att producera stål och cement är bland de mest koldioxidintensiva industriprocesserna i världen. Cementproduktion står globalt för ca 8 % av alla koldioxidutsläpp medan stål för ungefär lika stor del. I utvecklingsländer som Indien är siffrorna ofta högre eftersom teknologin i produktionen ofta är äldre och mindre effektiv. Det är också energikrävande processer vilket gör att energikällorna spelar väldigt stor roll.
Indien står här inför ett klassiskt utvecklingsdilemma. Å en a sidan behövs urbaniseringen och infrastrukturinvesteringarna för att lyfta befolkningen ur fattigdom och skapa ekonomiskt välstånd. Å andra sidan bidrar den här processen till ökade utsläpp i en tid när världen behöver dem som minst. Mitt i detta finns en allmänningens tragedi där det som är bäst för ett individuellt land inte är det som är bäst för världen som helhet.
Digitalisering i framkant
Samtidigt som Indien urbaniseras i raketfart pågår också en digital revolution. Landet har i dag fler internetanvändare än USA och en techsektor som de flesta av oss redan, på ett eller annat sätt, haft kontakt med. Har du någonsin suttit i telefonkö till en indisk IT-support vet du vad jag menar. Regeringens initiativ “Digital India” har varit en av de stora drivkrafterna bakom utvecklingen. Ambitionen har varit glasklar: bygga ut infrastrukturen, få fler människor att använda digitala tjänster och på köpet dra in hundratals miljoner indier i den formella ekonomin. Och det handlar inte bara om att fler ska kunna kolla cricketresultat på mobilen. Digitaliseringen spänner över allt från betalningar och banktjänster till utbildning, sjukvård och myndighetskontakter. Ett konkret exempel på den här utvecklingen är UPI (Unified Payments Interface), ett digitalt betalningssystem som idag används av hundratals miljoner indier. UPI har gjort det möjligt för vem som helst med en smartphone att genomföra säkra, direkta banköverföringar, vilket på kort tid revolutionerat betalningslandskapet och dramatiskt ökat den finansiella inkluderingen i landet. En av de kanske viktigaste effekterna är hur digitalisering kan mota korruptions-Olle i grind. När betalningsflöden sker digitalt blir det plötsligt mycket svårare för någon att stoppa lite extra i egen ficka. Här har Indien faktiskt blivit något av ett föregångsland.
Investeringar i ett långt perspektiv
För investerare innebär detta att Indien bör vara något man följer nära, oavsett om man investerar direkt i landet eller indirekt via globala bolag med stor indisk exponering. Visst, värderingarna är idag absolut relativt höga. Men det är i de långa linjerna man bör intressera sig. Med en sån enorm demografisk rörelse så är det oundvikligt att det dyker upp miljontals med möjligheter. Problemet kanske bara är att du har miljarder motståndare när du letar efter intressanta småbolag?
Slutsats
Indien är inte bara en tillväxtmarknad bland andra. Det är en ekonomisk supermakt i antågande, en geopolitisk balansspelare och en nyckel till världens framtida klimatutveckling. Hur Indien utvecklas ekonomiskt, politiskt och miljömässigt kommer i hög grad avgöra hur vår värld ser ut under detta århundrade och kanske de kommande. Som investerare, medborgare och samhällsengagerad individ är det nästan en skyldighet att förstå och följa den indiska utvecklingen.
Om jag äger några meningsfulla poster i intressanta bolag i Indien? Nej. Det får kanske bli nästa inspirationsresa…
Vidare lästips:
Easternisation – Gideon Rachman
Vart är vi på väg? – Anders Borg
India after Gandhi – Ramachandra Guha
Discover more from Snaljapen.se - En blogg av Olle Qvarnström
Subscribe to get the latest posts sent to your email.