Historien om 1900-talets viktigaste man?

Jag vill förändra världen - Percy Barnevik

I påskhelgen spenderade jag lite tid ute på landet. Med tanke på att befolkningstätheten är lägre där och att vi hade allting med oss så var vi ju egentligen mer isolerade där än hemma, så varför inte. Väderleksrapporten pekade på sol så det vara bara att packa ner lektyren i väskan och åka. Jag hade tagit med Easternisation av Gideon Rachman, ett tips jag fått av Asienexperten (mina ord, inte hans) Jens Barnevik, och såg mycket fram emot att få bita tag i den.

I sommarstugeområdet står det en gammal telefonkiosk där någon smällt upp hyllor och gjort ett litet spontant bibliotek för sommarläsare. Man tar en bok och man lägger tillbaka en bok, kanske samma, kanske inte. Jag går ofta förbi och kikar även om jag oftast blir besviken över hyllmetrarna med Liza Marklund och Henning Mankell. Det är ju inte direkt vad jag normalt läser.

Men där bland all smörja stod denna gång en titel och viskade efter mig, det var Percy Barneviks bok Jag Vill Förändra Världen. Jag tyckte det var lite för mycket av en slump så jag satte tänderna i den istället för Easternisation som Percys son tipsat om.

Det är nog ingen underdrift att beskriva Percy Barnevik som en av 1900-talets mest inflytelserika personer för den svenska industrin. Vd på Sandvik, vd på Asea och senare ABB, i styrelsen för General Motors, Astra Zeneca, Investor, osv. Snacka om att ha varit i smeten.

Boken ger en väldigt intressant inblick i en värld som knappt existerar längre, med ständiga flyttar av familjen mellan olika tjänstebostäder där bostadens standard stod i direkt proportion till hur fin titel man hade i företaget. Den ger också en inblick i vilken familjeaffär det egentligen är att vara företagsledare på högsta nivån. Det är inte ett 8-17-jobb och representationsmiddagarna förväntas även innefatta familj.

På ett sätt får jag ofta bilden av att Percy beskriver en patriarkalisk världsbild sent 1800-tal, men egentligen är det sent 1900, vilket är en intressant kunskapsmässig byggsten när man försöker se på svensk industri. Om man vill förstå vad som egentligen byggt upp de stora industrisfärer vi har i Sverige med Investor, Industrivärden, osv, då är Jag Vill Förändra Världen en av de mest lättsamma inblickarna.

Boken är ganska annorlunda skriven, uppbygd av korta storys och anekdoter som ibland kan kännas röriga och lösryckta. Många “avsnitt” är knappt en halv sida långa vilket gör att enskilda händelser aldrig riktigt redogörs för på djupet. Istället dansar han lite runt elden med mängder av korta anekdoter som alla på något sätt är kopplade till kapitlets tema. Jag kan inte riktigt bestämma för mig om det är ett genialiskt sätt att göra boken lättläst eller om boken är i desperat behov av redaktör. Oavsett lärde jag mig, en bit in ska erkännas, att uppskatta formatet mycket. I ett liv där man ständigt blir avbruten i sitt läsande och enbart kan läsa lite här och där var det perfekt att kunna sluta när som helst utan att känna att man slutar “mitt i”.

Att få en inblick i dialogen med Clinton, förhandlingen om Elena Ceaușescus presenter, och på vilken nivå storpolitiken faktiskt är inblandad när affärer görs på miljardnivå, det är onekligen intressant. Percys sätt att beskriva dessa händelser är så avdramatiserad på gränsen till nästan nonchalant. Att middagar med några av 1900-talets mäktigaste män beskrivs som vardagsmat är en intressant iakttagelse i sig.

Om boken ger en rättvis beskrivning av Percy Barnevik kan jag inte säga någonting om. Eftersom den är skriven av honom själv så får man förstås ha det med sig i termer av hur vissa händelser kan vara vinklade. Det är däremot inget som är så uppenbart så man reagerar eller stör sig på det, åtminstone inte för någon som inte har lång bakgrund av att följa Barneviks liv genom media.

För oss som inte levde (eller var för unga) under 1900-talets sista årtionden ger denna bok en väldigt bra översiktsbild över vilka företag som varit viktiga, och vilka händelser som varit drivande. Uppepå allt är boken i sitt format väldigt lättläst. Trots ca 400 sidor kommer du svälja den i ett nafs.

Behöver du en bok till sommaren? Köp denna! 49 spänn på Adlibris är ett kap.

Mvh,
Snåljåpen

Leave a Reply