Ett förtydligande kring kapitalförsäkringar och ägande …

Det har alltid varit en stor ovisshet om hur ägandet genom en kapitalförsäkring egentligen fungerar, och sista veckorna har det, speciellt på Flashback, varit full med folk som inte riktigt förstår vem det är som äger aktien när du köpt den via en kapitalförsäkring.

Kort sagt så fungerar det såhär:

Om du äger en aktie igenom ett gammalt hederligt VP-konto så är det absolut inga konstigheter. Aktien är din, alla rättigheter är dina och det fungerar precis som om du skulle haft ett fysiskt papper i byrålådan eller bankfacket.

Om du jobbar med en kapitalförsäkring så äger du en försäkring hos din bank, banken i sin tur äger aktien. Fast det är du som äger försäkringen så kommer det vara banken som står som ägare vilket innebär att du inte har någon rösträtt för dina aktier och egentligen inte heller någon rättighet att gå på bolagsstämma.

Om du har ett ISK (InvesteringsSparKonto) så är det återigen du som äger aktien. Du har rösträtt och fullständiga rättigheter att gå på bolagsstämma och göra din röst hörd.

Om man tittar på ägarstrukturen i ett företag och det står “Avanza Pension” eller “Nordnet Pension”, så betyder inte detta att Avanza själva har köpt aktien i spekulation/investerings-syfte. Det innebär att deras kunder har köpt aktien igenom en kapitalförsäkring och därför står försäkringsutgivaren som ägare. Om man tittar på vilket hypat småbolag som helst så kommer man se detta ganska fort. Varesig det är Northland, Petrogrand, Arcam eller vad nu det “senaste” är bland småspararna.

Här t.ex. har vi största ägarna i Diamyd Medical:

Som sagt, detta innebär inte att Avanza eller Nordnet har spekulerat i dessa aktier, det är kapitalförsäkringar som ägs av vanliga Svenssons!

Mvh,
Snåljåpen

Leave a Reply