Google nu dubbelt så dyrt som Apple…

Nu börjar febern äntligen släppa efter London-resan from hell och äntligen börjar huvudet klarna och återgå till det viktigaste i livet, plånboken :). Det har gått mycket snack sista tiden om att Apple är på väg ner och jag tänkte bara lufta några korta tankar om just detta.

Enligt dagens siffror från Google Finance så handlas Apple nu till ett P/E på 11 blankt. Market cap är 457 miljarder dollar. Google handlas till P/E på 22,71 med market cap på 238 miljarder dollar. Alltså ser Apple billigt ut om man kikar på vinstmultiplar etc. Som vi alla vet så gör Apple enorma vinster och frågan som vi alla ställer oss är: är det hållbart? Ett klassiskt citat säger att “Apple’s market share of smartphones is only 20%, Apple’s share of the profit is 75%”. Hur länge förväntas det hålla?

En annan intressant sak är att Apple’s framgångar hittills har berott på stora revolutioner. De har inte nödvändigtvis varit först med en produkttyp, men de har varit först med att tillverka den för en stor marknad. Ni kanske minns den Svenska telefonen Neonode N1 som var en av de första “smarta” telefonerna med touchskärm. Men inte fan var den användarvänlig eller gjord för Svensson. Apple var inte heller först med bärbara Mp3-spelare, men först med att nå en stor marknad.

Så som Apple’s frammarsch har sett ut hittills så har de först revolutionerat en marknad med en helt “ny” typ av produkt. Sedan har de jobbat med att “förenkla” produkten för att den ska kunna användas av alla. Efter det så har de kommit med en ny revolution och börjat om. Först kom iPod i November 2001, sen iPhone i Juni 2007 och sist iPad i April 2010. Men sen har vi inget mer.

Jag har svårt att tänka mig att vidareutvecklingar av dessa befintliga produktserier kan fortsätta tuffa på tåget framåt så den stora frågan blir: vad blir nästa revolution? Kommer vi någonsin att få se en ny revolution från Apple’s sida utan Steve Jobs vid rodret? Jag tror inte det. Men det vore kul om jag fick fel :).

Leave a Reply