"Magic formula investing"

“Magic formula investing” är som det låter, ett enkelt recept på framgång inom investeringar. Den magiska formeln helt enkelt! Hedgefondförvaltaren Joel Greenblatt är det som myntat uttrycket och här tänkte jag bara lite kort gå igenom vad det är som han predikar. För den som vill läsa mer om magic formula investing så är det Joel Greenblatts bok som gäller, The little book that beats the market.

Den här tekniken går ut på att man följer ett antal regler slaviskt. Dessa regler är tydliga och enkla att följa då de egentligen enbart baserar sig på 2 nyckeltal. Vi kikar på reglerna:
 1. Bestäm ett lägsta börsvärde (alltså en minsta storlek på företag som du ska investera i), Joel rekommenderar $50 miljoner.
 2. Ge fan i finans och “utility”-aktier. Med utility menas alltså t.ex. energiföretag, bredband/telefoni, företag som äger och förvaltar järnvägar etc. 
 3. Ge fan i utländska företag.
 4. Ta reda på företagets “earnings yield“. 
 5. Ta reda på företagets “return on capital” (ROC).
 6. Ranka samtliga företag över det lägsta börsvärdet utifrån högsta “earnings yield” och högsta “return on capital”. Dessa nyckeltal ska vara i procent.
 7. Investera i 20-30 av de högst rankade företagen, köp 2-3 företag i månaden under en 12-månadersperiod.
 8. Återbalancera portföljen en gång om året. Sälj förlorare en vecka innan årsslutet och sälj vinnare en vecka efter nyår. (pga avdrag antar jag)
 9. Fortsätt under 3-5år.
Som sagt, det är relativt enkelt att göra detta utval med de olika nyckeltalssorterarna som vi har tillgängliga i dagsläget. T.ex. den screener som finns på Joel Greenblatts egen hemsida hämtar automatiskt ut företag från dessa kriterier med ett knapptryck. Dock gäller detta enbart för Amerikanska börsen. Enligt Joel Greenblatt själv så ska snittavkastningen mellan 1988-2004 varit 30,4% på samma period som avkastningen på S&P500 var 12,4%. 
Tabellen är från boken, bilden är från: källa.
Det som jag har gjort nu är att jag har tagit ut dessa 30 aktier som screenern rekommenderade för mig, och nu kommer jag lägga in dessa med dagens aktiekurs i en Excel och så ska vi följa dessa i framtiden och se hur det går för de. På sikt tror jag det kommer gå risigt då börsen är ganska högt värderad just nu, men vi ska se hur länge vi orkar följa detta.
De aktierna som rekommenderades var:
Aktie: Kurs:
Apollo Group Inc 20,7
Apple Inc 439,88
Argan Inc 19,33
Capella Education Co 28,22
GameStop Corp. 23,71
Great Northern Iron Ore Properties 74,6
GT Advanced Technologies Inc 3,27
InterDigital Inc 44,7
Intersections Inc 10,36
ITT Educational Services Inc 16,16
j2 Global Inc 31,7
Kulicke and Soffa Industries Inc 12,59
Lender Processing Services Inc 22,87
ManTech International Corp 26,14
Maxygen Inc 2,42
Metabolix Inc 1,5
Microsoft Corp 27,88
Nature’s Sunshine Products Inc 14,46
Nevsun Resources Ltd 4
Northern Tier Energy LP 24,25
PDL BioPharma Inc 6,71
Pozen Inc 5,4
Questcor Pharmaceuticals Inc. 25,96
RPX Corp 10,42
Seagate Technology Plc 37,25
Telenav Inc 7,82
Unisys Corp 18,97
USA Mobility Inc 11,38
USANA Health Sciences Inc 37,33
Vonage Holdings Corp 2,47
Nu är det bara att praktisera tålamod så återkommer vi till detta senare i år. Jag längtar med nyfikenhet! Personligen tror jag inte detta är ett enkelt sätt att slå index, men det återstår att se.
Mvh,
Snåljåpen

4 comments

 1. I framtiden kanske jag lär mig lite bättre statistisk analys så kanske jag kan göra lite backtesting för att se hur detta skulle ha fungerat t.ex. på den Svenska marknaden. Men än så länge är jag alldeles för dålig för att få det att fungera!

 2. Vad innebär earnings yield samt return on capital på svenska för att enkelt hitta nyckeltalen i en screener?

 3. Magic Formula menar ju också att man ska behålla aktierna ett år. Har du någon ide om hur man ur det perspektivet ska kunna sälja av precis innan och efter årsskiftet, när man inte köper aktierna vid samma tidpunkt på året. Finner det motsägningsfullt.

Leave a Reply