Snåljåpens portföljregler!

Igår startade jag en tråd på Flashback där jag presenterade mina grundregler för min portfölj. Jag frågade också efter andras åsikter och ifall andra har något enkelt regelverk som följs. Från och med nu så har jag en sida på bloggen där dessa regler ligger, dessa hittar man överst i menyraden men även HÄR. Just nu så handlar dessa regler bara om hur jag ska hantera portföljen, alltså ingenting om hur jag ska göra för att välja ut vilka aktier jag ska ha i portföljen. I framtiden kommer jag förhoppningsvis också skriva ett sådant regelverk, men problemet är att här har jag inget i dagsläget och måste därför arbeta fram ett sådant.

Just nu ser reglerna för min portfölj ut såhär:

 1. Jag får max äga 10 aktier/fonder åt gången men aldrig mindre än 5.
 2. Jag får aldrig låta en aktie utgöra mer än 30% av portföljen.
 3. Jag ska aldrig köpa för köpandets skull. Jag ska hellre lägga pengarna på ett räntekonto och köpa när jag hittar en attraktiv placering.
 4. Jag ska inte gifta mig med en aktie. Att sälja ska vara ett enkelt beslut. Jag ska alltid ha en exit-nivå klar. I stabila aktier ska jag göra detta med “StopLoss”.
 5. Jag ska vara långsiktig. Jag ska inte köpa en aktie som jag inte kan tänka mig att behålla i 5 år.
 6. Jag ska alltid ha likvider. Attraktiva möjligheter kan uppstå när som helst.
Här följer en lite längre förklaring på varför jag har satt reglerna just såhär:1. Jag vill aldrig ha mindre än 5 aktier/fonder i portföljen då detta ger en för hög risk. Av den omvända anledningen vill jag inte ha fler än 10 aktier/fonder i portföljen då detta gör möjligheten för överavkastning väldigt svår. Min åsikt är att om man ska ha fler än 10 aktier/fonder så kan man lika gärna köpa en indexfond.
2. Detta är enkelt. Anledningen är att en allt för stor del av portföljen inte ska kunna riskeras av ett enda innehav. Hur stabilt ett företag än kan verka så kan det oväntade alltid ske. Denna regel ger mig en säkerhet.
3. Denna regel stor lite i motsägelse till regel nummer 1 och kan behöva revideras i framtiden. Men tanken är att jag inte måste köpa enbart för att jag har fått in nya likvider. Hittar jag ingen attraktiv investering och jag inte vill öka i mina befintliga så lägger jag hellre pengarna på ett räntesparande tills vidare.
4. Detta är också en självklarhet. Allt för många har köpt aktier och sedan behållit de genom en lång nedgång och hela tiden sagt att “nej, nu kan det bara inte sjunka lägre!”. Genom att ha en enkel strategi så blir försäljningen helt utan känslor och beslutet blir väldigt mycket enklare att ta.
5. Egentligen härstammar detta från typisk defensiv investering där man fokuserar mer på utdelningar än på aktiens kurs. Tanken är att man ska vilja behålla aktien även om aktiekursen halveras på kort sikt. Detta kommer förhoppningsvis inte ske för mig så länge som jag följer regel 4, så anledningen till att jag har denna regel är enbart för att sätta en horisont på mitt sparande. Jag ska helt enkelt vara långsiktig!
6. Denna kan vara lite svårare att följa och det är denna regel som jag är mest osäker på. Om man inte är fullinvesterad så missar man ju såklart vissa möjligheter för uppgång, men samtidigt så vill jag inte stå där utan pengar ifall t.ex. H&M skulle trilla ner en bit under 200 kr. Det här är svårt och jag tror att jag kommer få svårt att följa denna, åtminstone så länge som det investerade kapitalet är så pass “litet” som det är för mig.

Har ni några regler?

Mvh,
Snåljåpen

2 comments

 1. Hej Olle,

  Jag har suttit och småläst på din blogg i ett par dagar och jag gillar det du skriver, många sunda tankar och värderingar 🙂

  Själv har jag inte riktigt samma strategi som du har, jag kör mer efter “buy and hold”-principen på stabila utdelningsbolag. Min målsättning är att jag i framtiden ska kunna leva på utdelningen från mitt aktieinnehav.

  Trots det har jag investeringsregler som liknar dina. Tänkte att jag skulle gå igenom dina regler punkt för punkt med lite korta kommentarer och tankar.

  1. Max 10 minst 5.
  Minst 5 aktier i portföljen håller jag med om, har du färre än så blir portföljen väldigt känslig för kraftiga svängningar i någon enskilt aktie. Däremot anser jag att du inte ska låsa dig vid 10 aktier. Upp till 15 st ser jag inte som ett problem om du tror på alla dina innehav.

  2. En aktie max 30%.
  En bra regel. Dock är 30% fortfarande en väldigt stor del av portföljen. Personligen ligger min gräns på 20% (men det kan ju bli svårt när man bara har aktier i 5 bolag)

  3. Köp aldrig bara för att köpa.
  Helt rätt, jag tänker exakt likadant. Samla kapital och kör när läge uppstår.

  4. Här ser man kanske största skillnaden mellan din och min strategi. Jag köper aktier delvis för att få en stabil, återkommande utdelning (som sedan återinvesteras). Så när jag köper en aktie gör jag det först efter väldig mycket eftertanke och förarbete, med tanken att jag ska behålla den för “alltid” (nåja, åtminstone för lång tid framöver, 10-15 år eller mer).

  Då ser jag det som en fördel när ett av mina innehav sjunker i värde – köpläge! Fler aktier till lägre pris. Detta givetvis under förutsättning att jag fortfarande tror på bolaget i fråga.

  Men köper man däremot förhoppningsbolag, bolag inom väldigt känsliga branscher, tex läkemedelsbranschen eller bolag som helt enkelt inte delar ut vinsten så kan det definitivt vara en vettig regel.

  5. Vara långsiktig.
  Jag kan inte hålla med mer. Jag köper aldrig en aktie som jag inte kan tänka mig att äga under väldigt lång tid.

  6. Alltid ha likvider.
  Jag håller med, köplägen kan uppstå när man minst anar det.

Leave a Reply