Dags att dra sig ur?

I måndags publicerade placera.nu 3 st nyheter som gav mig en liten klump i magen. Samtliga inlägg optimistiska och denna rådande optimism får mig att verkligen tänka efter, är det dags nu? Det finns ett otal citat och uttalanden där stora placerare säger att man ska vara köpa när andra säljer, och sälja när andra köper. Med den nuvarande bild av framtiden som folk verkar ha så känns det onekligen som om vi står inför en ytterst tveksam framtid.

En annan sak som får mig att bli orolig över framtiden är den nuvarande nivån på Stockholmsbörsen. Ta en titt på grafen nedan från Euroinvestor t.ex, just denna graf är över OMXS30-indexet.

Frågan är väl vad som kommer utlösa nästa börsnedgång. 2011 var det Eurokrisen, 2008 var det lånemarknaden/bankkris. Men vad blir det nästa gång? Att börsen rent spontant ska börja gå ner känns i dagsläget inte helt troligt eftersom det saknar bra alternativ till sparandet. Det som kan ske är att folk börjar oroa sig mer och mer, gör en vinsthemtagning här och där och helt plötsligt skapar detta en dominoeffekt där marknaden säljs ner fortare än man hinner reagera. Men är det troligt? I den optimismen vi lever i nu, finns det anledning för folk att börja ta hem vinster? Börsen kan självklart fortsätta upp mycket mer, men nu börjar jag bli orolig på riktigt. Under hela uppgången från i somras så har jag känt ett visst obehag, men nu är det alltså fullt utbrutet i en orolighet inför marknadens framtid.

Än så länge har jag inte intagit några mer defensiva positioner men det kan mycket väl hända att jag börjar att plocka ner risknivån i min portfölj nämnvärt under den närmsta tiden.

Vad tror ni om framtiden? Är ni lika optimistiska som alla andra?

Mvh,
Snåljåpen

Leave a Reply