Binda bolåneräntan?

OBS!: Räntorna i inlägget nedan är typexempel och är inte nödvändigtvis det du bör acceptera i en förhandling. 

Nu i och med flytten så har jag och min sambo sneglat lite grann på att köpa en bostad, och visst är det intressant, men det är en helt ny värld för oss! Vart ska man köpa? Ska man köpa 2:a eller 3:a? Hur mycket ska man låna? Ska man binda räntan?

Allt känns såklart väldigt diffust och svårt men det finns en aspekt som jag tycker är värd att kika lite extra på som inte skiljer sig så extremt mycket från fall till fall, och det är räntan. Missförstå mig rätt, beroende på inkomst, historik osv så kan räntan bli väldigt olika för olika kunder, men tankegången kring att binda eller inte binda förblir den samma.

När man pratar med folk ute på gatan och hör sig för lite grann så säger dom allra flesta att det minsann lönar sig att ha rörlig ränta. Det har det alltid gjort och det finns ingen anledning att fundera mer över det. Men samtidigt så har vi aldrig haft en så låg ränta som vi har i dagsläget, är inte det någonting som är värt att ta i beräkning? Min tanke är att: visst, man kan kanske tjäna några kronor på att acceptera flytande ränta men jag tror knappast att räntan kommer sjunka lägre, så frågan är: hur länge kan vi stanna på den här nivån? Att vi på sikt kommer få en ränta som går upp, det är för mig helt uppenbart, men det som är svårt att sätta fingret på är som alltid just timingen. När kommer det att ske? I år? Nästa år? Om 5 år?

Det man måste ta ställning till här är egentligen den gamla klassiska frågan: Är en fågel i handen bättre än tio i skogen? Om vi binder räntan idag så bör vi utan problem kunna få en ränta på ca 3,4% på 5 års sikt, detta jämfört med en rörlig ränta som idag ligger runt 3%. Den bundna räntan kan absolut förbli högre än den rörliga, men samtidigt så vet du alltid vart den ligger.

När vi pratar mindre pengar och mindre investeringar så är jag relativt riskbenägen och gillar ofta en möjlighet att tjäna lite extra. Men när vi pratar den mest fundamentala hörnstenen i ens privatekonomi så känner jag mig inte riktigt lika trygg till att chansa och hoppas. I det här läget så skulle jag vara nöjd med en bunden ränta på kanske 3,4% istället för en rörlig ränta som kan bli 2,5% men som också kan bli 7%.

Mvh,
Snåljåpen

6 comments

 1. Jag och tjejen köpte hus alldeles nyligen, som vi snart ska tillträda. Och vi hade många långa funderingar i denna frågan. Precis som du säger så sa det flesta att man tjänade på att ha det rörligt.
  Men båda mina och hennes föräldrar så till oss att gå på magkänslan.. Vad känns bäst för er…

  Så vi har valt att binda räntorna på båda lånen länge så vi vet vad det kostar. Nu har jag inte den exakta räntan vi fick högre jämfört med vad den ligger nu men säg att vi får betala 5000 mer om året (troligen är det mindre) jämfört med vad räntan ligger nu men det gör jag gladeligen när jag vet att jag kan sova gott om natten och inte behöva oroa mig för stigande räntor.
  Men samtidigt så räknar jag ju inte med att räntorna kommer sjunka så mycket med, hade de legat på 8-10% är jag inte lika säker på att vi bundit båda i alla fall..

  1. Håller helt med dig här. Det finns för lite att tjäna och för mycket att förlora på en rörlig ränta, vilket är anledningen till att jag skulle binda.

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Jag skulle vilja nyansera påstående att det “alltid” är billigare med rörlig ränta, vilket jag också hör titt som tätt. Det beror ju på dels när man sätter mätpunkterna och dels om man tittar på bunden ränta en helt period – 10 års bunden ränta är troligen dyrare än 10 års rörlig, givet samma period. Som jag ser det är bunden ränta en försäkring mot framtida förändringar och frågan är då hur mycket premie man är villig att betala för denna försäkring? Mitt svar är att det beror på tidpunkten för beslutet, att ni band nu låter rimligt och jag hade troligen gjort samma sak. Ett tips är dock att alltid ha en viss del rörligt där man lägger amorteringen. Fördelen med det är att man då kan minska amorteringen om livssituationen ändras till det sämre, alternativt öka amorteringen om utrymme finns. mvh/FALCK

 3. Kan bidra till räntetankarna med att nu känner jag att det börjar bli dags att ta steget och binda på lite sikt, själv gillar jag att dela i 3 delar och just nu skulle jag ta 50% på 5 år med lite rabatt kan man lätt komma under 3% nu, 35% skulle jag ha på 3 år och sista 15% helt rörligt för gott. En aspekt ni inte berört ovan är ju säkerhet i budgeten på avbetalningarna, att veta hur mycket man kommer behöva betala varje månad kan vara avgörande om den ekonomiska situationen ändras så man hamnar i marginalområdet.
  Så här nära botten så spelar det ingen roll om det skulle komma ner ytterligare det är bara marginella nivåer på nedsidan kvar att spela på, uppsidan(avigsidan) däremot är stOR… :-()

Leave a Reply