Volatilitet, hävstångscertifikatens värsta fiende!

Nu har det varit tyst om hävstångsprodukterna ett tag, det sista jag hörde var om ett nytt certifikat med 12 gångers hävstång. Jag tänkte att vi tar en liten kort genomgång över hur det funkar.

2012 så blev det ganska vanligt med 5x certifikat. Så som det fungerar är att certifikatets pris följer den underliggande produkten/indexets värde med en viss hävstång. Om jag t.ex. köper ett vanligt certifikat i indexet OMXS30 så betyder det att när OMXS30 går upp 1% så går också värdet på certifikatet upp 1%. Och vice versa vid nedgång. Ett hävstångscertifikat fungerar likadant, men med en hävstång, certifikatet går t.ex. upp 5% när börsen upp 1% eftersom den använder sig av en hävstång på 5. Låter det komplicerat? Nej då.

Vid starka och stabila uppgångar finns det med dessa certifikat en stor möjlighet att tjäna stora pengar efter som uppgången i certifikatet är större än uppgången på börsen. Själv lyckades jag ganska bra med XACT BEAR under tidigt 2011 när börsen gick ner ganska stabilt (bear är alltså ett likadant certifikat fast det går upp i värde när börsen går ner). Problemet med dessa certifikat är just när marknaden går åt fel håll. När börsen går ner 1% så går alltså ett certifikat med 5x hävstång ner 5%. Vi tar ett enkelt räkneexempel:

  1. Börsen går upp 5 procent en dag. 100 kr placerat i index har därmed blivit 105 kr. Ditt certifikat med hävstång på fem går därför upp med 25 procent och varje hundralapp är nu värd 125 kr.
  2. Nästa dag faller börsen med 5 procent. De 105 kr för dig som följt börsen utan hävstång är därmed värda 99,75 kr. Hävstångsprodukten faller med 25 procent och beloppet på 125 kr faller därmed 25 procent till 93,75 kr.
Problemet är alltså att när börsen går sidledes så blir din portfölj mycket mindre. Du förlorar alltså pengar när börsen går i stort sett +-0. Svängningar i börsen gör alltså dessa produkter till väldigt riskabla investeringar.
Mitt råd blir därför att inte använda sig av hävstångsprodukter om man inte har stenkoll på vad man gör, och det har man aldrig. Mitt test under 2011 var lyckat men jag kommer i framtiden att hålla mig borta från hävstångsprodukter, tror man på en positiv marknad så är det bättre att köpa ett index utan hävstång. Dom flesta försök till att tjäna pengar fortare leder ofta till att man förlorar pengar fortare, skynda därför långsamt. Så länge man spelar sina kort rätt så kommer man bli rik, men det går aldrig över natten. Det kommer alltid att finnas folk som tjänar mer pengar och blir rik fortare än dig, men tänk då att han löper flera gånger högre risk att förlora sina pengar istället.
Mvh,
Snåljåpen

Leave a Reply