Dags för pension! Sparande alltså.

Nu när vi flyttat in ordentligt och på riktigt börjat komma på plats så är det dags för min sambo att ta tag i sin privatekonomi. Det är inte så att hon inte har koll på den, det råkar bara vara så att en viktig del saknas, pensionssparandet. Hon är själv väl medveten om vad det innebär att pensionsspara, vilka pengar man idag avvarar samt hur dessa kommer att kunna användas i framtiden. Rent matematiskt så förklarar Per H. Börjesson att man inte bör pensionsspara utan istället använda pengarna till att betala av sitt boende. Pensionsspara kan man minsann göra sen. Även om han kanske har rätt så tycker inte jag att det är rätt väg att gå. Problemet är att i 99% av fallen så ökar man inte sitt pensionssparande tillräckligt mycket i framtiden för att väga upp för det man inte sparade i ungdomen, och då tycker jag det är bättre att sätta en realistisk låg nivå från början som man utan problem kan leva upp till.

Jag har rekommenderat henne ett pensionssparande i ett InvesteringsSparKonto där jag tycker att hon bör jobba med någon form av regelbundet sparande. Månadsöverföring, kvartalsvis, årsvis t.ex. Dessa pengar tycker jag sedan ska fördelas på indexfonder eller aktivt förvaltade aktiefonder med låga avgifter och bra avkastningspotential. Genom att lägga pensionssparandet i denna kontoform så innebär det i praktiken att pengarna aldrig blir låsta till just pension. Ifall det skulle inträffa en oförutsägbar händelse som gör att man helt plötsligt behöver tillgång till pengar så finns det ingenting som hindrar att man säljer av fonderna och plockar ut pengarna, vilket jag anser som positivt.

Har ni koll på er framtid där ute? Pensionssparar ni? Med er så menar jag inte bara er själva, många av er har också en respektive som mer ofta än inte behöver hjälp på traven.

Läs gärna mina tidigare inlägg om pensionssparande.
https://www.snaljapen.se/2013/01/varfor-ska-man-pensionsspara.html
https://www.snaljapen.se/2012/12/pensionssparandets-vara-eller-inte-vara.html

Mvh,
Snåljåpen

1 comment

  1. Jag pensionssparar inte, då jag litar (puh!) på att jag inte kommer att tulla på mitt generella långsiktiga sparande. Och att jag därför kommer att ha pengar så att jag klarar mig den dagen jag går i pension, utöver den allmänna pensionen och tjänstepensionen.

Leave a Reply