Pokerteori och aktier, hand-i-hand?

Någonting som jag ofta pratar om i aktiekretsar är det om pokerteori. I mina tonår så spelade jag en hel del poker och är därför fortfarande väl insatt i inte bara oddsteori, men även teori kring hur man bäst ska hantera sin bankrulle, alltså sina pengar. När man sysslar med professionell gambling eller poker så är likviditeten din verktygslåda för att tjäna pengar, utan pengar på fickan kan du inte sätta dig vid borden och vinna pengar. You have to be in to win!
Ett problem som dom allra flesta pokerspelare hamnar i är det med sin bankrulle. Allt för många spelar med för stor del av sin totala pengahög och riskerar därför sin framtida karriär lite för ofta. Det som ofta händer är att man kommer in i ett dåligt flöde och förlorar en del pengar. Den naturliga reaktionen hos majoriteten av alla människor är därför att öka risken för att fortare kunna vinna tillbaka sina pengar. Ingenting kunde vara mer idiotiskt. När man precis gjort en stor förlust, eller en rad förluster, så hamnar hjärnan i ett eget läge där känslorna styr och rationaliteten göms någonstans i bakgrunden. När detta inträffar så höjer man som sagt ofta insatsen, ökar risken och förlorar ofta ännu mer än vad man redan hade gjort.
Om man har en bra oddsteori och en bra strategi att stå på så innebär det att man på lång sikt kommer att gå med vinst om man bara håller sig till sin plan. När man börjar tappa fokus och gör en stor förlust är det därför extra viktigt att hålla sig till sin teori. Håller man sig till sin strategi så kommer man att komma tillbaka till ursprungsläget, om man försöker chansa sig tillbaka så går det oftast långt mycket sämre än vad det redan har gjort.
Nå, har det här egentligen någon praktiskt relevans för oss som leker med aktier? Jag vill påstå det. Jag känner till många som gjort stora förluster på tveksamma investeringar enbart för att försöka vinna tillbaka pengarna med ännu mer tveksamma investeringar. När Northland Resources gick på en mina i början på Januari så blev jag självklart förbannad, och min instinktiva känsla var att jag måste vinna tillbaka pengarna och glömma det som har hänt! Idag har det gått nästan ett halvår och jag har inte kommit upp över den nivån jag låg på i Januari ännu, men jag håller mig till min strategi. Jag köper enbart långsiktigt, jag letar efter undervärderade och bortglömda aktier men försöker också plocka in en del kvalitetsbolag i portföljen. Vissa kan säkerligen tycka att Traveas bara är ännu ett Northland som väntar på att få gå omkull, men jag delar inte den uppfattningen. Traveas är det mest spännande bolaget jag har i min portfölj på kort sikt, och det bolag jag känner mig allra tryggast med att äga på lång sikt.
Det är okej att gå på en mina då och då, så länge man håller sig till sin strategi så kommer det att lösa sig i slutändan. Förutsatt att man från början har en sund plan då ;).
Mvh,
Snåljåpen

Leave a Reply