Nytt i portföljen: Gjensidige Forsikring

Som jag utlovade tidigare idag så skulle jag kika lite närmre på Norska bolag, vilket jag nu har gjort. Ett bolag som jag fastnat för är Gjensidige Forsikring. Jag tänker egentligen inte skriva så väldans mycket om Gjensidige då det finns en väldigt uttömmande artikelserie av Kenny Granath på Aktiefokus.se från tidigare i år.

Bolaget i fråga är i fråga är i försäkringsbranschen där man med sitt säte i Norge är väldigt stora och har en stabil historik som sträcker sig långt tillbaka, ett klassiskt buy-and-hold-bolag. Gjensidige kommer upp mer och mer i topplistan när man kollar försäkringspriser på compricer och det var just därför jag valde att skaffa hemförsäkring via dom.

Kolla gärna Kenny Granaths inlägg om Gjensidige (och Sampo) HÄR.

Dessutom blev en stop-loss utlöst i Nokia för mig idag vilket innebär att Nokia för stunden inte finns i portföljen. Jag är ganska nöjd med den vinst jag gjort hittills från att jag började bevaka Nokia runt 18 kr. Totalt har jag plockat in ungefär 30-35 % på det dryga året som Nokia varit på tapeten. Nu är jag osäker på hur jag ska bete mig framöver. Q2-rapporten står runt hörnet (nästa vecka), nytt mobilsläpp imorgon och Nokia Siemens Networks som precis fått Siemens utraderat ur bilden. Nokia ser fortfarande intressant ut och det är inte alls omöjligt att jag köper in mig redan senare idag. Jag är bara väldigt kluven just nu med Nokia. Och när man är osäker är det ofta bättre att ge fan. Så jag åker och handlar istället så får vi se vart tankarna är när jag kommer hem!

Med Gjensidige i fickan är det dags för en portföljuppdatering som jag får ägna tid åt senare idag!

Mvh,
Snåljåpen

2 comments

 1. Hej!

  Kul att du gillade min analys. Jag har, som du säkert har noterat när du har läst analyserna, bara värderat bolaget efter dess vinster från försäkringsrörelsen. Intäkter från värdepappersportföljen har jag bortsett från (eller snarare satt till noll) vilket är konservativt då portföljen också ger viss avkastning.

  Jag ägde själv Gjensidige tidigare, men sålde bolaget vilket jag nu ångrar lite.

  Utöver Gjensidige tycker jag Sampo ser ut som ett riktigt bra bolag. Ett tredje mycket lönsamt, men lite mindre försäkringsbolag, är Protector som är noterat på norska börsen. De lämnade Q2-rapport idag och värderas till P/E på rörelsens resultat till ungefär 4 om man extrapolerar första halvan av 2013 till helår. Sedan har de också en värdepappersportfölj förstås.

  Av någon anledning verkar det som att marknaden inte gillar finansbolag och jag själv förstår inte varför!

  1. Jodå, din analys är bra och lämnar en viss margin of safety även om den inte är helt uttalad. Jag har också plockat in Protector i portföljen, även om enbart en liten post. Sampo ligger på bevakning sedan länge, men just nu känner jag mig nöjd med min finansdel av portföljen med Danske Bank, Gjensidige och Protector. Behöver diversifiera mig utanför finansbranschen framöver, men det är i stort sett bara inom bank/försäkring som jag hittar köpvärda aktier just nu.

   Mvh,
   Snåljåpen

Leave a Reply