Om tjänstepension – det kanske viktigaste inlägget någonsin

Jag vet inte om jag skrivit om vad jag jobbar med tidigare. Alltså, jag har berättat att jag jobbar som konsult, men jag har inte berättat vart jag har mitt nuvarande uppdrag. Just nu sitter jag på en valcentral som hanterar tjänstepension, vilket är en av anledningarna till att jag är relativt väl insatt i vårt Svenska pensionssystem. Det är alltså inte bara ett personligt intresse, jag jobbar faktiskt med pension, även om jag egentligen jobbar med utvecklingsprocesser i IT-systemen som hanterar pensionen och inte direkt med pengarna i sig. På anledning av detta tänker jag idag ta upp en väldigt viktig sak om tjänstepensionen som kan vara ett finansiellt självmord för er att inte ha koll på. Det jag tänker ta upp är det om hur tjänstepension fungerar för folk med bonus och provisionsbaserad lön. Vilken del av lönen är egentligen tjänstepensionsgrundande och hur fungerar det egentligen? För t.ex. konsulter som har två- eller tredelad lön så är det ofta som så att tjänstepensionen beräknas på den fasta lönen, och när den rörliga lönen utgör den större delen så blir tjänstepensionen väldigt liten. Vi tar ett räkneexempel:

Person 1 är anställd med en fast lön på 40 000 kr/månad. Person 2 är anställd med en fast lön på 30 000 kr/månad och en bonus på ca 20 000 kr/månad. Båda är privatanställda tjänstemän och har därför ett avtal av typ ITP igenom valcentralen Collectum. För ITP så gäller för 2013 att till tjänstepension ska det betalas 4,5 % av dina upp till 7,5 inkomstbasbelopp och 30 % av lönedelar över 7,5 inkomstbasbelopp. Inkomstbasbeloppet per år 2013 är 56 600 kr.

För person 1 så får han tjänstepension inbetald för 4,5 % av 35 375 (brytpunkten) och 30 % av 4625 kr. Alltså 1591,88 + 1387,5 = 2979 kr.

För person 2 så får han tjänstepension inbetald för 4,5 % av 30 000. Alltså 1350 kr.

Skillnaden i utfall mellan dessa blir alltså 1629 kr/månad, eller 19548kr/år. Det är en ganska väsentlig skillnad. Trots att person 2 har högre totallön så blir tjänstepensionen för person 1 alltså en högre eftersom lönen är strukturerad annorlunda. Därför är det viktigt för personer med bonusbaserad lön att kolla upp om tjänstepensionen baseras på fast lön eller på total lön. Om tjänstepension enbart baseras på fast lön så kan det vara aktuellt att kasta ett öga mot ett privat pensionssparande, eller konfrontera arbetsgivaren och se ifall ni kan ändra avtalet så att du får tjänstepension på hela lönesumman. Svenskt Näringsliv har gett ut rekommendationen att den rörliga lönen också ska vara pensionsgrundande, men det är alltså långt ifrån alla som följer detta eftersom det enbart är en rekommendation och inte en regel.
Mvh,

Snåljåpen

*Edit* Hade skrivit fel kollektivavtal. Korrekt ska vara ITP och inte SAF-LO. Ursäktar mig för det.

8 comments

  1. Intressant men kan det verkligen stämma att det är så gigantisk skillnad på pensionsavsättnig på lönedelen över brytpunkten? Det måste ju i så fall vara den största skandalen i systemet!

    1. Det stämmer faktiskt, vilket är ganska bisarrt. Med ITP1 (som gäller för alla privatanställda tjänstemän födda efter 1978) så gäller uträkningen jag skrev ovan. Om man har ITP2 (född innan 1978) så är det ännu värre. Då är det 10% upp till 7,5 inkomstbasbelopp, 65% mellan 7,5 och 20 inkomstbasbelopp och sist 32,5% på lön mellan 20 och 30 inkomstbasbelopp.

      Det finns dock en relevant skillnad mellan ITP1 och ITP2. ITP1 är premiebestämd och ITP2 är förmånsbestämd. Vad det betyder är att man med ITP1-avtal enbart vet hur mycket som arbetsgivaren ska betala in, medan man med ITP2 vet från början hur mycket man kommer att få ut i pension. Men som jag skrev ovan, ITP2 är gammal och alla födda efter -78 har ITP1. För privatanställda tjänstemän, men jag misstänker att majoriteten av mina läsare faller i den kategorin.

      Mvh,
      Snåljåpen

    1. Tack för tipset, men jag har skrivit en sida om det redan :). Jag skriver parallellt i boken och här vilket innebär att mycket blir duplikater. Men det finns också saker i boken som jag inte skrivit här, det måste finnas någon anledning att köpa den ;).

      Mvh,
      Snåljåpen

  2. Mycket bra inlägg, kan du utveckla ” medan man med ITP2 vet från början hur mycket man kommer att få ut i pension”.
    Har problem då jag blev tvungen att gå ned i lön och premien som kommer in är 1/3 av tidigare. Enligt reglerna med 10% upp till 7,5 belopp och 65% mellan 7,5-20 borde premien vara ca 2,5 högre.

    1. ITP1 vs 2 handlar om förmånsbestämd vs. premiebestämd pension. I ITP1 så är pensionen premiebestämd, det betyder att i ditt avtal är det bestämt hur mycket som ska sättas av varje månad. Men ITP2 är förmånsbestämd, där är det på förhand bestämt hur stor del av din lön du ska få i pension och avsättningarna anpassas därefter.

      Kan du ge mig siffrorna som du räknar på så ska jag försöka hjälpa till?

      Mvh,
      Snåljåpen

Leave a Reply