Utspridd pension? Samla den!

Alla som varit med i svängen ett tag och bytt anställning ett par gånger har garanterat en riktig soppa till tjänstepension. Det är inte ovanligt att ha pengar hos 3-4 olika förvaltare, eller fler. Det är inte heller ovanligt att ha flera valcentraler, man kanske först jobbade i butik och då hade man säkert Fora (privatanställd arbetare) för att sedan bli privatanställd tjänsteman och således få Collectum. Men, det här måste inte vara ett problem, man kan flytta sina pengar till en och samma förvaltare och således få lite bättre översikt. Tänk på att om man t.ex. har både tjänstepension hos Fora och hos Collectum så har dessa separata upphandlingar och kan därför ha olika utbud av förvaltare att välja på. Ofta så är dom väldigt snarlika och man kan hitta en förvaltare för allt sitt kapital.

Så som det fungerar är att man kollar upp vilka olika förvaltare som man kan välja för sina pengar, och sedan kontaktar man dom och ber dom ordna med flytten. Annars kan man logga in på de olika valcentralerna och därigenom administrera en flytt. Det sistnämnda kan faktiskt vara att föredra. Det är ganska enkelt, men det finns en stor mina att gå på och många saker att kolla upp först. Först måste du jämföra de olika ställena och se vart du vill ha dina pengar. Saker att kolla upp är förvaltningsavgifter, historisk avkastning och även fondutbud. Jag kommer att göra en jämförelse mellan dom vanligaste pensionsförvaltarna framöver och publicera här på bloggen.

Inför en faktisk flytt måste du också kolla upp vilka avgifter som gäller. I dom allra flesta fall så tas det ut en avgift för den nya förvaltaren, som tar emot pengarna, alltså en avgift för att dom hanterar flytten åt dig. I vissa fall tar även den gamla förvaltaren ut en avgift. Kolla så att dessa inte är majestätiska och äter upp ditt pensionskapital! Det kanske inte är värt att flytta om 5 % av ditt intjänade kapital försvinner i avgifter? Eller så kanske du tycker det ändå för att det är så rörigt att hålla koll på alla pengar överallt?

Om man har fondförsäkringar där man ska förvalta pengarna själv, så kan det definitivt vara värt att samla allt på ett och samma ställe för att lättare kunna hantera detta. Om man har traditionella pensionsförsäkringar så spelar det inte lika stor roll. Här kan avkastningen mellan förvaltarna, och även avgiften, skilja sig åt och det kanske är det som gör att du vill flytta. Men att sprida pengarna på olika förvaltare ger också en viss diversifiering där man snarare garanteras en medelavkastning om man använder sig av flera förvaltare. Men i praktiken så är inte denna diversifiering värd pengarna ifall man skulle råka ha 50 % av kapitalet hos den dyraste förvaltaren. 
Slutsats:
Samla era pengar hos en och samma förvaltare om det är möjligt. Så länge som flyttavgiften inte äter upp kapitalet så kommer ni få en mycket smidigare pensionshantering. 
Pension är krångligt, men behöver inte alltid vara det ;).

Mvh,

Snåljåpen

4 comments

 1. Du nämner att jag ska kontakta förvaltaren be dom ordna med flytten. Hos valcentralen Collectum finns en flyttmöjlighet när du loggar in på ditt konto med e-leg, tex bankID och kan göra det därifrån.
  Varför menar du att jag ska kontakta förvaltaren (antar att du tex menar SEB eller annan som jag för tillfället har min ITP på) och inte få via valcentralen? Utveckla gärna för oss som inte är insatta i branschen.

  1. Jag uppdaterade texten eftersom att det, som du säger, också går bra att flytta igenom sin valcentral. Inget alternativ är bättre än det andra. Målet med inlägget var att väcka intresse för att det är möjligt att flytta, men att varna för avgifterna.

   Tack för din kommentar!

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Många företag som inte har kollektiv avtal erbjuder, dock inte alltid, tjänstepension motsvarande ITP 1 men där hela pensionen kan vara en fondförsäkring.

  De kollektivavtalade tjänstepensioner er mycket billigare både mhp fondavgifter och kapitalavgifter för samma bolag.

 3. Att vi har ett system med 3 pensionsdelar: allmän statlig + tjänstepensioner + privat sparande är bra. Men, tänk om politikerna hade varit smarta nog att skapa ett system med 1 enda pensionskonto som samtliga nuvarande tjänstepensioner och premiepensionen kunde samlas ihop i. Så att man endast hade en enda plats för sin pension. Det hade gjort saken mycket mycket bättre och enklare för alla medborgare. Lättare att få överblick då.

Leave a Reply