Norge: världens fattigaste land?

Som jag skrivit tidigare så når den Norska kronan ständigt lägre kurser och även om jag tror att det snart kommer att vända, så finns det experter som tror att Norge har ett par riktigt tuffa år framför sig. Idag gick den Norska kronan ner under 1,09 SEK vilket är en riktigt stor rea i mina ögon. Under min tid i Norge så var jag van vid att man räknade +20 % när man skulle tänka ut vad någonting kostade, men nu är sanningen alltså knappt 9 %. Norsk BNP utvecklas inte så starkt som man hoppas på, och utan oljeindustrin så har Norge tyvärr inte speciellt mycket att hänga i granen.

När man nämner Norge så tänker folk ofta att det är ett av världens rikaste länder, lönerna är höga, socialisterna regerar och alla badar i olja, men stämmer det verkligen överens med verkligheten? Den Norska oljefonden är idag värd ca 4500 miljarder Norska kronor, eller 4900 Svenska motsvarande miljarder. Men bara för att staten har mycket pengar och hela landet vilar på en stor dunkudde, betyder det att landet är rikt? Norge har trots sin enorma oljefond, en privat skuldsättning som är ännu högre än den Svenska. En ny VW Passat TDI 2,0 -13 kostar i Norge dryga 550 000 NOK, i Sverige knappt över 300. Lägg till detta på att de Norska vägarna är under all kritik med ett ickebefintligt underhållsarbete trots vägtullar överallt som ska bekosta den gravt underdimensionerade infrastrukturen.

Man kan inte äta pengar, och bara för att man badar i pengar så är man inte rik, det är användandet av pengarna som avgör graden av rikedom. Så länge som folket beskattas upp över öronen, matutbudet i butikerna (som för övrigt har stängt på söndagar) är kasst på grund av importkvot och skeva tullavgifter så vill jag påstå att man är långt ifrån rikast i världen. Om man däremot bygger maglevtåg från Kirkenes till Oslo och investerar mer på hemmaplan för att Norrmännen ska få det bättre, då kan vi börja snacka om rikedom.

Ps. En liten anekdot som jag fångade upp i kommentarsfältet på DI.se är att den Norska oljefonden motsvarar nästan 3 gånger av hela Norges BNP. “I princip skulle hela Norge kunna ta 3 års semester, sätta alla skatter till noll och fortfarande behålla samma levnadsstandard som man har idag.” Och nu till slutklämmen på klassiskt manér: “Om de skulle investera alla pengarna i Norge så skulle de i princip behöva guldbelägga gatorna och servera Champagne i skolbespisningen för att göra av med pengarna.” Säga vad man, men rika är dom, eller? Ds.

Mvh,
Snåljåpen

8 comments

 1. Riktigt bra, Olle!

  Jag undrar vilken framtidstro den norska staten har när de förvaltar pengarna istället för att, som du säger, kan investera i deras taskiga infrastruktur och röja frihandelshinder. De skulle antagligen behöva sänka lönerna men frågan är väl om de inte skulle få mer för pengarna ändå.

  1. Tack :)! Även om man nu lyckas spara undan tillräckligt mycket pengar för att hela landet ska kunna leva på avkastningen, vad gör det för nytta egentligen? Är det verkligen det som kallas välfärd

 2. Jag vill börja med att tacka för en läsvärd blogg. Många äldre inlägg som för mig personligen blev extra intressanta då jag sedan några år tillbaka är bosatt i Norge.

  Den svaga norska kronan är ett litet huvudbry. Vanligtvis sätter jag över mina norska sparpengar till min KF, men det senaste halvåret har det inte blivit en enda transaktion pga. den tråkiga växelkursen. Istället ligger pengarna och samlar damm på tråkiga sparkonton (Tack för Danske Bank förresten!). Jag har funderat på att öppna en norsk depå, men reglerna här är inte i närheten av lika förmånliga som hemma i Sverige med KF/ISK.

  Jag resonerar som så att det krävs en betydande värdeökning av aktierna för att “täcka upp” den svaga växlingskursen vi just nu ser. Hur hade du gjort i en liknande situation?

  1. Kul att du gillar det jag skriver! Sån här feedback gör det värt att lägga tid på bloggen.

   Jag har en ganska väsentlig summa pengar på mitt norska sparkonto som tids nog ska flyttas över till Sverige. Dessa har pyttsats in över tid till en genomsnittlig kurs på kanske 1,16. Och min tanke är att låta dessa pengar ligga kvar då räntan är bra plus att jag tror på stigande kurs för den norska kronan på 2 års sikt. Det är dock en åsikt jag blir mer och mer tveksam över och jag kan behöva revidera den. Men någonting som du behöver ta ställning till är: vilken ökning blir störst: växla til svenska och sen in på börsen i en kf, eller behålla pengarn på mediokert sparkonto i Norge och hoppas på stigande kurs? I och med vår nuvarande höga värdering på börsen så har jag valt att behålla mina pengar på sparkontot i Norge då jag där har en säker avkastning på 3% plus en förhoppning om stigande växelkurs. Svenska börsen ser jag mörkt på med ett års sikt i tanken.

   Se det inte som facit, men så har jag gjort :).

   Mvh,
   Snåljåpen

 3. Norge blir rikare oljan är ingenting jämfört med det nya materialet inom affärsvärlden som kommer göra dem till rikaste landet i Europa och blir dubbelt så rikt som Luxemburg. Du verkar inte lyssnat mycket om du läser Forbes står det att Norge hittat nya sätt att kunna göra sig rikare på vilket är koppar t.ex och Xatrium vilket är ämne värt flera miljarder för 10 kilo som dom kan sälja till USA, Saudiarabien. Norge är det enda landet som har Xatrium kanske men flera kan ha men inte upptäckt Xatriumen ännu annars kan det ha förintats från förr. Norge är långt ifrån fattigt nu med allt de upptäckt tack vare oljan har de råd att upptäcka material som gör dom överdrivet rika. Jag kan inte säga detsamma om Qatar som kommer bli väldigt fattigt när oljan där tar slut men de kan överleva pågrund av deras banker. Sverige är väldigt fattigt men förhoppningsvis får sig en plats på listan. Du kan redan räkna Norge som Europas rikaste land. Läs på mer innan du skriver detta det var vissa saker som var sanna men allt annat var bullshit. Med Norges nya dyrbara upptäckter så är Norge på god väg. Dessa forskare du pratar om måste vara idioter med 0- IQ Norge bryr sig inte så mycket om Oljan längre kanske för att bekosta sina nya upptäckter men inte annars nu när de hittat massevis av nya tillgångar.

  1. Olle lite av det han skriver är faktiskt sant, Norge har hittat nya källor och dom har gjort vissa misstag ja, men kan ändras fort jag är nöjd med hur Norge fungerar jag jobbar där, tjänar fint och det finns chanser i framtiden att Norge blir det rikaste landet i Europa men det får vi såklart se möjligheterna finns men Luxemburg ligger ganska lågt med? Sverige kan bli rikare, beror på. Men jag kan hålla med dig om ganska mycket.

   – WorldEconomyMember

 4. Kan inte göra annat än att hålla med om det Norska matutbudet 🙂
  Riktigt värdelöst! Ingen form av matkultur ö.h.t, mackor och äckliga färdigpizzor står på menyn.. Vissa butiker har ju dock söndagsöppet men då håller de bara en liten del av butiken öppen som säljer läsk och pizzor i princip! Kan inte mätas med de svenska matbutikerna!
  Bodde i Norge våren 2013 och ska nog dit våren 2014 med! Har cirkus 100k NOK på ett sparkonto med 3,5% ränta.
  Är lite kluven hur jag ska göra mina pengar men jag låter dem nog ligga kvar och hoppas att valutan stiger innan min Norgesäsong 2014 är avklarad 🙂
  Tack för en intressant blogg! Hälsningar från Petter

Leave a Reply