Didner & Gerge gillar Danska Banker.

Igår publicerades det ett inlägg på DI.se om Didner & Gerge. Deras Aktiefond, som är mitt största innehav i PPM-världen, har gått enormt starkt i år och ligger på +34% hittills. Deras småbolagsfond: +39,34%. Vad är hemligheten då? I småbolagsfonden stavas det: Banker, Danska Banker.

Det är alltså inte bara bloggvärldens värde-/utdelningsinvesterare som fått upp ögonen för den Danska bankmarknaden, utan även Didner & Gerges förvaltare. Jyske Bank och Sydbank utgör tillsammans ca 16,6% av fondens totala innehav. Och trots den enorma uppgång som dessa banker fått under 2013 så anses de fortfarande vara lågt värderade. Danmarks finanskris slog hårdare en den Svenska, och i Danmark har man också lyckats hinna med en smärre kollaps på bostadsmarknaden, någonting som Sverige fortfarande har framför sig. I dessa tider så är det finansaktierna som drabbas hårdast och värderas ofta ner långt mer än vad som är rättvist, och det är alltså anledningen till att bankerna blivit så populära. Trenden har vänt för många av bankerna: nedskrivningarna av dåliga lån minskar, kostnadsbesparingar börjar få effekt, räntenettot förbättras och utlåningen tar fart. Den Danska banksektorn är definitivt en marknad värd att kika på, och trots uppvärderingarna så kan det alltså fortfarande vara väldigt prisvärda investeringar. Lägg där till en Dansk krona som är historiskt svag (eller en Svensk krona som är stark?) så ser vi att dessa aktier är värda att kasta minst ett öga på.

Här kommer en lista på kursutvecklingen hos några populära Danska banker. Utvecklingen är sedan 1 januari i år. Av bankerna i listan nedan så är det endast Danske Bank som återfinns i min portfölj, jag är dock intresserad av att plocka in ännu en, vilken det blir återstår att se ;).

BankNordik: +61,84%
Danske Bank: +21,69%
Nordfyns Bank: +31,27%
Sydbank: +38,82%
Jyske Bank: +71,36%
Lollands Bank: +50,92%
Vestfyns Bank: +19,37%
Spar Nord Bank: +58,53%

För den som är intresserad av de Danska bankerna så har Kenny Granath på aktiefokus.se skrivit en hel del uttömmande artiklar i ämnet. Sen har vi såklart banknörden deluxe på ägamintid som innehar en hel del Danska bankaktier.

Mvh,
Snåljåpen

12 comments

 1. Det finaste med kråksången är att Didner & Gerge är för stora för att gå in i de allra minsta bankerna, och därför satsar på de största danska bankerna, medan vi småsparare inte är det. Det är bland de minsta bankerna felprissättningen har varit som störst och till stor del fortfarande är det!

  1. Absolut, fondförmögenheten i småbolagsfonden är 3,3 miljarder, vilket innebär att Danmarks bankmarknad får ta emot 547 miljoner Svenska pesetas. Det är nästan halva BankNordik :).

   Vilka av de Danska bankerna skulle du säga är mest felprissatta just nu? Jag håller på och ska möjligtvis plocka in en av dom mindre som komplement till Danske Bank, men jag behöver en fingervisning på vilka jag ska börja kika på :).

   Mvh,
   Snåljåpen

  2. Jag har belyst det tidigare, just att didner och Gerge innehar danska banker. Precis som Kenny säger så är de tvungna att hålla sig till de större som Sydbank och Jyske och Danske. De äger även lite i Spar Nord. Mindre än så kan de inte gå även om jag är säker på att de är sugna även på övriga mindre banker. Jag anser fortfarande att Banknordik, Nordfyns, Lollands, Nordjyske är undervärderade i ganska stor grad.

   50-100 % på några års sikt är ingen utopi. Men man får vara beredd på en skumpig resa och att resan kan ta tid.

  3. Hej Olle,

   Jag svarade detta på min blogg också, men postar här också.

   Jag äger ju fyra relativt små banker (BankNordik är störst, följda av Nordjyske, Nordfyns och Lollands även om Lollands kommer gå om Nordfyns om fusionen går igenom med Vordingborg bank). Till nuvarande börskurser ser jag fortfarande störst uppsida i Lollands bank. BankNordik är dock trevlig med tanke på den starka ställningen på Färöarna och inom försäkring. Det känns kanske som det säkraste kortet.

   Jag mejlar för lite ytterligare info, men jag ser följande “normala intjäningsförmåga” hos bankerna:

   BankNordik: 20 DKK
   Nordjyske: 15,5 DKK
   Nordfyns: 90 DKK
   Lollands: 31 DKK (inklusive antaganden om en lyckad fusion)

   om man tillämpar ett avkastningskrav på 15 % (betala högst P/E 6,7) så är marginalen just nu följande till P/E 6,7:

   BankNordik: 8 %
   Nordjyske: 0 %
   Nordfyns: 19 %
   Lollands: 20 %

  4. Helt rätt Kenny! Mina prognoser är lite mer aggressiva men bygger på en ROE på ca 10 %. Faktum är också att deras eget kapitalbas växer för varje år som går så Banknordik har ett eget kapital per aktie på 250 dkr om 1-2 år till exempel.

  5. Reflekterar ni någonting kring den Danska kronans läge eller ignogeras det? Intressanta siffror förresten, ska räkna lite på det här imorgon så får vi se vart pengarna hamnar på måndag!

   Mvh,
   Snåljåpen

  6. Nästan total ignorering för min del. Vad kursen står i bryr jag mig inte om, för jag har ingen aning om den går upp eller ned på kort eller lång sikt, men det är ett skäl att inte ligga för tungt i de danska bankerna med verksamhet endast i Danmark om det skulle bli något tok med valutan.

  7. Danska kronan är kopplad mot EUR så mer intressant är hur EUR utvecklas mot SEK. Här är jag splittrad. Den kan ha bottenkänning med tanke på att Europa verkar ha bottnat men Sverige är också starkt så jag är kluven. Bryr mig inte mycket om valutan utan räknar med att kursrörelserna vida kommer att överstiga valutarörelser.

  8. Spännande, personligen tror jag kronan kan fortsätta vara stark ett tag till. Men på medellång sikt tror jag definitivt att den Danska kronan kan återhämta sig mot den Svenska och således innebär det att danska investeringar kan vara ännu mer lukurativa just nu. Detta är bland annat anledningen till att jag exponerar en del mot norge då jag har samma känsla där. Speciellt en bokrasch i Sverige vore att “föredra” hehe.

   Vad det gäller intjäningsförmåga på nämnda aktier har jag inte själv gjort några beräkningar, men ska kika lite på era och försöka peta in lite egna siffror. Men onekligen ser Lolland och Nordfyn intressanta ut pga sin litenhet. Små bolag med stor potential är alltid spännande.

   Tackar som ödmjukast för era inlägg!

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Det är faktiskt fel fakta du skriver.
  Sydbank har inte gått 38% upp i år, snarare 11%. Däremot 38% från 1 oktober tills nu. 2023 har varit segt år.

Leave a Reply